En spinkelt forspring til den siddende borgmester er præludiet for valgkampen i Hillerød Kommune, hvor borgmesterposten ved de seneste valg er skiftet mellem blokkene.
Nu bliver spørgsmålet, om rød blok kan udnytte momentum og lægge yderligere afstand til den nuværende opposition.
Hvad er der på spil?
Borgmesterposten er som udgangspunkt på højkant.
Blot et enkelt mandat skiller rød og blå blok i Hillerød Kommune, hvor det handler om at kunne tælle til 14.
Hvem er favoritten og hvorfor?
Noget tyder dog på, at Kirsten Jensen og Socialdemokratiet atter får en periode på magten i den nordsjællandske slotsby.
- De nationale meningsmålinger peger på fremgang til de fleste partier i rød blok, mens især Venstre står til drøje vælgerhug. Smitter tendenserne bare en smule af i Hillerød, vil Kirsten Jensen og co. lægge yderligere afstand til de blå.
- Radikale Venstre har modsat sidste valg allerede nu afsløret, hvem de peger på som borgmester. Kirsten Jensen kan således regne med de radikale mandater på valgnatten.
- Kirsten Jensen fik ved sidste valg omkring 15 procent af alle afgivne stemmer - uden at være borgmester. Denne gang har hun også mulighed for at udnytte, at hun har haft en borgmesterplatform til at profilere sig over for vælgerne - og det kan give et ekstra godt valg.
- I den røde lejr finder man også den populære spidskandidat fra Enhedslisten, Tue Tortzen og den lokale ildsjæl Søren Lerche fra SF, der kan sikre venstrefløjen i rød blok fine valg.
Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?
Venstre og Klaus Markussen skal sammen med resten af blå blok i princippet blot lande et enkelt mandat mere i forhold til 2017. Det kan godt lade sig gøre, men der er visse udfordringer ved det.
- Venstre står selv skidt i meningsmålingerne nationalt, ligesom sagen om Hillerød Forsyning, hvor Klaus Markussen lige nu er formand, kan trække spor ind i valgkampen. Det er dog uvist, hvor meget borgerne reelt går op i sagen, og samtidig var det en socialdemokrat, der var formand, da aftaler om høje direktørlønninger og bil-aftaler blev indgået.
- De øvrige partier i blå blok har også deres at se til. De Konservatives udgangspunkt er blot ét enkelt mandat, og nu skal en ny spidskandidat forsøge at ride med på den landspolitiske fremgang. Samtidig genopstiller stemmeslugeren Mette Thiesen ikke for Nye Borgerlige, mens DF har det svært på landsplan.
- På plussiden skal det dog fremhæves, at tidligere verdensmester i moderne femkamp og OL-deltager Pernille Svarre har valgt at stille op til byrådet for Venstre. Også den tidligere borgmester i Skævinge Kommune, Ole Roed Jakobsen, er kandidat for Venstre efter en pause på 11 år fra lokalpolitik.
- Samtidig må det formodes, at nogle af de 750 stemmer, der blev “spildt” på Liberal Alliance i 2017, kan gøre mere gavn i det ene borgerlige valgforbund denne gang.
Hvad med sagen om Hillerød Forsyning?
Det er uklart, hvor meget skandale-sagerne reelt optager borgerne i byen.
Det er også svært at se for sig, at Venstre og Socialdemokratiet skulle bruge møgsagerne som skyts mod hinanden, da begge parter har haft formandsposterne i perioden for den kritiserede omgang med penge.
Måske den fremtidige indretning af selskabet kan kaste forskellige holdninger af sig.
Hvordan gik det ved valget i 2017?
Socialdemokraten Kirsten Jensen genvandt borgmesterposten ved det seneste valg, hvor Det Konservative Folkeparti de fire foregående år havde siddet på magten.
- Det gjorde Kirsten Jensen ved at lave en aftale med Venstre, som egentlig havde fået flest stemmer og flest mandater i byrådet. I medgift for at bakke op om Socialdemokraten som borgmester fik Venstre flest udvalgsformandsposter.
Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?
- Budgettet for 2019 endte med at blive vedtaget af et bredt flertal - og det blev uden de ellers bebudede besparelser, da kommunen fik et ekstra tilskud som følge af en ændring i udligningssystemet. Kun Nye Borgerlige stod uden for.
- Samme flertal blev enige om et budget for 2020, hvor priserne for skolefritidsordning blandt andet blev sat mærkbart op, ligesom der blev sparet på kulturområdet.
- Da budgettet for 2021 skulle vedtages blev det med et yderst spinkelt flertal på bare ét mandat. En samlet rød blok præsenterede således en aftale med skattestigninger som følge af, at kommunen skulle aflevere ekstra penge i en ny udligningsaftale på Christiansborg. Det var Venstre svært utilfredse med.
- I budgettet for 2022 var der atter bredt flertal for en aftale, der blandt andet indeholdt skoleudbygning og flere dagtilbudspladser - men ingen minimumsnormeringer.
Hvem har indgået valgforbund?
Der er indgået fire valgforbund i Hillerød Kommune:
- Socialdemokratiet, Radikale Venstre
- Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance
- SF, Enhedslisten
- Dansk Folkeparti, Venstre
Hvad betyder valgforbund og konstituering?
Hvad med de andre partier?
- SF stiller med en lokal ildsjæl denne gang, og kan meget vel vokse sig større end deres nuværende to mandater. Det andet parti i valgforbundet på venstrefløjen, Enhedslisten, stiller igen med stemmeslugeren Tue Tortzen.
- Dansk Folkeparti er klar med tre kandidater, hvoraf den ene er skiftet fra Venstre i den snart forgangne valgperiode.
- Nye Borgerlige må vinke farvel til profilen Mette Thiesen, der trak tredjeflest stemmer ved seneste valg. Morten Bille skal løfte arven og forsøge at vriste stemmer ud af blandt andet Dansk Folkeparti.
- Vælgerne straffede De Konservative i 2017, efter at Dorte Meldgaard i 2013 smuttede fra de borgerlige frænder for at blive borgmester på venstrefløjens nåde. Hun fik et elendigt personligt valg og var den eneste fra De Konservative, der blev valgt. Hun valgte dog at flytte til Berlin kort efter valget. Det må formodes, at det nye konservative hold kan øge antallet af mandater, taget de nationale meningsmålinger i betragtning.
- De Radikales Christina Thorholm overtog i august Kristian Heegards plads i Folketinget, men er også denne gang spidskandidat ved kommunalvalget. Nød godt af valgforbundet med Alternativet ved sidste valg og får svært ved at skrabe mere end de nuværende to mandater sammen denne gang.
- Liberal Alliance stiller med Elisabeth Stieper Tofte, der i 2017 fik hæderlige 205 stemmer, men ikke kom i byrådet. Det ser også svært ud for partiet denne gang.
Forudsigelsen:
Rød blok får flertal, og Kirsten Jensen konstituerer sig bredt som borgmester med blandt andet opbakning fra Venstre.