Dyr sultede ihjel: Mand fra Nordsjælland dømt for grov dyremishandling

Fredag blev en mand fra Nordsjælland kendt skyldig i en opsigtsvækkende sag om dyremishandling af krybdyr.

En grov sag om vanrøgt og mishandling af dyr fandt fredag sin afslutning ved retten i Hillerød, hvor en mand fra Nordsjælland blev kendt skyldig i at have efterladt 24 krybdyr uden adgang til mad, vand og varme i sommeren 2018.

Dommen lød på 30 dages betinget fængsel og manden blev desuden frakendt retten til eje, eller på anden måde beskæftige sig med i to år. 

Det var Dyrenes Beskyttelse, der anmeldte sagen i 2018, efter de fik indleveret 24 terrarier med krybdyrene, der ikke var blevet tilset i fire uger. 

En af de døde krybdyr, liggende død i sin vandskål. Denne lille gekko var næsten blevet til et skelet, så længe havde den ligget der. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
En af de døde krybdyr, liggende død i sin vandskål. Denne lille gekko var næsten blevet til et skelet, så længe havde den ligget der. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Speciel og principiel sag

De betegner sagen som grov.

- Flere af dyrene lå døde i deres vandskål da terrarierne blev åbnet. Der blev i alt fundet 24 dyr, hvoraf kun tre af dem stadig var levende. Terrarierne indeholdt en blanding af krybdyr, edderkopper og en skorpion. Det er en virkelig grov sag, hvor dyr er sultet ihjel over lang tid og dommen i dag statuerer derfor et vigtigt eksempel på, hvordan vi skal opfatte dyr uanset om de har pels eller skæl. Alle dyr – også krybdyr – er at betragte som sansende væsener, siger Yvonne Johansen, der er dyreværnschef Dyrenes Beskyttelse. 

Og selvom dommen kunne have været hårdere i sagen, betragter Dyrenes Beskyttelse alligevel sagen som et stort skridt i den rigtige retning, da den understreger, at alle dyr skal betragtes som sansende væsener. 

- Det er en meget speciel og principiel sag, idet det ikke har været muligt at finde tidligere domme, hvor der er blevet dømt for overtrædelse af dyreværnsloven i forhold til krybdyr. Denne sag er et stort skridt i retning af, at krybdyr skal opfattes på præcis samme måde som hunde og katte, siger dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse Yvonne Johansen.