Derfor har kommune skiftet til blåt lys i fodgængerfelter

Når borgere i Hillerød Kommune fremover skal krydse gaden, bliver det under et blåligt skær, for kommunen har udskiftet samtlige armaturer.

Når mørket falder på, er de klassiske fodgængerovergange normalt badet i et blødt gulligt lys, men i Hillerød er det billede nu ændret.

Hillerød Kommune har som en af de første kommuner udskiftet samtlige armaturer ved fodgængerfelterne, og de vil nu krydre belysningen med et særligt blåt skær.

quote Det gælder om at lave løsninger, som giver både tryghed for fodgængere og bilister, samtidig med, at det giver besparelser på energien

Morten Skibstrup Nikolajsen, projektleder og belysningsansvarlig

De nye LED- armaturer har nemlig en overside med svagt blåt lys - den samme farve, som de fleste kender fra baggrunden på skiltet med den gående mand, som typisk møder os ved landets fodgængerfelter.

Lyset i selve fodgængerfeltet er også anerledes. I stedet for det velkendte bløde skær, så har lyset i Hillerød Kommune nu fået et mere koldt, hvidt skær.

Alt dette sker for at skærpe opmærksomheden hos bilisterne, når de nærmer sig et fodgængerfelt, lyder det i en pressemeddelelse fra Hillerød Kommune.

- Sammen med vores driftspartner har vi i løbet af vinteren skiftet armaturerne i alle fodgængerfelter med de gamle orange fodgængerblink, så de nu står spritnye og lyser blåt for oven og giver et klart lys nedad. Det gælder om at lave løsninger, som giver både tryghed for fodgængere og bilister, samtidig med, at det giver besparelser på energien, fortæller Morten Skibstrup Nikolajsen, projektleder og belysningsansvarlig i Hillerød Kommune.

Sådan ser det ud, når man skal krydse vejene i Hillerød efter mørkets frembrud.
Sådan ser det ud, når man skal krydse vejene i Hillerød efter mørkets frembrud.
Foto: Hillerød Kommune

- Lyset fra LED-armaturerne har en langt bedre farvegengivelse end de gamle lyskilder i armaturerne. Det gør det nemmere at se farverne, nuancerne og kontrasterne på de personer, der krydser vejen, tilføjer han.

Som en sidegevinst er energiforbruget desuden sænket betydeligt, fordi LED er en mere energibesparende lyskilde:

- Vi har beregnet, at det samlede elforbrug fra hvert af de nye armaturer ligger på ca. halvdelen af de gamle, så energi- og CO2-mæssigt er det også en rigtig god løsning, forklarer Morten Skibstrup Nikolajsen.

Skole var "forsøgskanin"

Det hele startede egentlig med et pilotprojekt. Fodgængerfeltet ud for skolen i Nødebo skulle have ny belysning, og her så kommunen en mulighed for at teste de blå armaturer.

Og det blev taget godt imod af forældre til børn, der havde deres daglige gang i netop det fodgængerfelt:

- Vi fik flere positive tilbagemeldinger fra forældre på skolen. Senere satte vi den samme løsning op i fodgængerfeltet ud for Grønnevang Skole på Jespervej. Igen var der straks positive tilkendegivelser, siger Morten Skibstrup Nikolajsen.

Udvalgsformand for Arkitektur, Byggeri og Trafik, Dan Riise, er tilfreds med de nye lys, der nu pryder kommunen:

- Det er spændende at se, hvordan det for alvor bliver taget imod når skolerne åbner igen. Selv er jeg meget glad for de nye lys, som både er gode for billister, fodgængere og miljø, siger udvalgsformand for Arkitektur, Byggeri og Trafik, Dan Riise, i pressemeddelelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik