Bank oplever massiv svindel mod ældre kunder: 20 sager på bare 14 dage

På 14 dage har Nordea i Hillerød oplevet markant flere svindelsager, hvor kunderne bliver franarret store summer. Tendensen ses også på landsplan.

De sidste to uger har svindelsager på stribe givet hovedbrud hos Mikkel Wollny Bjerrum, der er bankdirektør i Nordea i Hillerød. 

- Jeg synes, det er rigtig uhyggeligt. Og jeg er rigtig bekymret på vores kunders vegne, siger han, da TV 2 Lorry besøger afdelingen tirsdag eftermiddag.

Nordea i Hillerød har oplevet 20 svindelsager på bare 14 dage.
Nordea i Hillerød har oplevet 20 svindelsager på bare 14 dage.
Foto: "Rasmus Wilmann / TV 2 Lorry"

20 bedrageri-sager på 14 dage

Normalt oplever banken såkaldt kontaktbedrageri et par gange om måneden. Men de seneste 14 dage er det sket hele 20 gange. 

Bedrageriet er typisk foregået ved, at gerningsmænd har ringet til ældre kvinder i Nordsjælland og udgivet sig for at være fra banken.

Kunder mister store summer

Gennem samtaler på op mod en time har de kriminelle fået lokket bank- og personlige oplysninger ud af deres ofre for derefter at tømme deres konti. 

Og det er ikke småbeløb, som der er stjålet fra kunderne i Hillerød-afdelingen.

- Det er alt fra 20.000 kroner og helt op til en halv million, har vi også oplevet. Så de er grådige og tager alt, hvad de kan få, forklarer bankdirektør Mikkel Wollny Bjerrum med henvisning til gerningsmændene.
 
Ifølge banken er det dog langtfra sikkert, at det tabte beløb kan dækkes af hos dem.

De berørte Nordea-kunder har mistet beløb på mellem 20.000 og 500.000 kroner.
De berørte Nordea-kunder har mistet beløb på mellem 20.000 og 500.000 kroner.
Foto: "Rasmus Wilmann / TV 2 Lorry"

Nordsjællands Politi bekræfter tendens

TV 2 Lorry har fortalt om tendensen med kontaktbedrageri flere gange. Senest for under en uge siden, hvor Nordsjællands Politi bekræftede udviklingen. 

- Vi har set rigtig mange af de her kontaktbedragerier på mange forskellige måder. Men der er helt klart en stigning lige for tiden. Det sker rigtig meget af det, og det er ikke kun i Nordsjællands Politi, forklarede politikommissær Mads Jensen fra Nordsjællands Politi dengang.

Tæt på fordobling af svindelsager

Udviklingen ses også på landsplan. Det viser nye tal fra politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet - også kaldet NSK. 

I 2020 blev der således registreret 1142 anmeldelser om kontaktbedrageri mod private. I 2021 er det tal steget markant til 2178.

 Det svarer til en stigning på 91 procent. 

2021-tallet er foreløbigt og trukket ud på opfordring fra TV 2 Lorry, da NSK's årsrapport ikke er færdig endnu.

21-årig fængslet for kontaktbedrageri

Nordsjællands Politi anholdt og varetægtsfængslede i sidste uge en 21-årig mand fra Nivå i en sag om netop kontaktbedrageri. 

Han er sigtet for 28 tilfælde af den slags bedrageri og for at snyde sine ofre for samlet set omkring en halv million kroner. 


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget