31-årig er havnet i kørestol og røget i RKI, mens inflationen raser - prioriterer mad frem for medicin

En uventet sygdom sendte Dennis Sørensen i kørestol og halverede hans indkomst. Inflationen gør det ikke nemmere at få pengene til at række.

Når 31-årige Dennis Sørensen laver spaghetti med kødsovs, er han som noget nyt begyndt at putte fløde i. Så behøver han ikke at spise helt så meget for at blive mæt.

Derudover er ferierne kvittet. Det samme er tv-pakken, gaverne til fødselsdage og besøgene hos familien i Hundige. Den offentlige transport fra Hillerød er for dyr.

quote Vi prøver at spise mindre portioner herhjemme. Men det er svært

Dennis Sørensen

Dennis Sørensen er ligesom 171.745 andre danskere havnet i RKI-registret og har svært ved at få regningerne til at gå op, mens inflationen samtidig brager afsted til rekordhøje niveauer.

- Det er noget lort, hvis jeg skal snakke ærligt. Det er den bedste måde, jeg kan beskrive det på. Men vi lærer hele tiden, både min kæreste og jeg, siger han til TV 2.

Corona, inflation og krig

Det skorter ikke på nedslående nyheder om danskernes økonomi, og senest denne mandag blev det slået fast, at danskernes lønninger slet ikke kan følge med prisstigningerne.

Samtidig viser nye tal, at der for første gang i otte år sket en stigning i antallet af danskere, der er havnet i RKI-registret som såkaldt "dårlige betalere".

Ifølge Bo Rasmussen, der er direktør i Experian, som driver RKI, er det ikke en stor overraskelse:

- Stigningen finder sted i en meget usikker verden med efterdønninger af corona, vanvittig høj inflation og krig i Ukraine. Det er faktorer, der tilsammen gør den økonomiske situation mere ustabil, sagde han onsdag til TV 2.

Dennis Sørensen havnede i registret, der blandt andet afskærer dig fra at låne penge, i midten af april.


Fra fast job til sygemeldt i kørestol

Han var forberedt på det, forklarer han, for i januar sidste år begyndte han at få ondt i ryggen og blev forhindret i at passe sit job i medicinalvirksomheden Novo Nordisk, hvor han sorterede kemikalier, ampuller og andet medicinsk affald.

Et halvt års tid senere blev han fuldtidssygemeldt, og i december fik han konstateret kronisk rygsøjlegigt, hvilket resulterede i, at han nu sidder i kørestol.

Nogle gange går gigten helt ud i hænderne, så kæresten må skære hans mad ud for ham.

quote Nogle gange har jeg prioriteret mad på bordet frem for at købe medicin

Dennis Sørensen

Dennis Sørensens indkomst er derfor blevet halveret, fordi han har skiftet fast løn ud med et ressourceforløb hos kommunen.

- Nu skal jeg finde en helt ny måde at arbejde på, hvor jeg ikke overbelaster ryggen, siger han.

Men et nyt arbejdsområde kan betyde, at Dennis Sørensen er nødt til at tage en ny uddannelse, og det frister ikke.

- For så kommer der jo heller ikke mange penge på kontoen, siger han.

TV 2 screendump statistik

Prøver at spise mindre portioner

Dennis Sørensen kalder det ”virkelig, virkelig svært”, at hans sygdomsforløb er sket midt i inflationens hærgen.

Han kigger altid efter rabatter og tilbud i den lokale Lidl-forretning, men alligevel viser kvitteringen et højere og højere beløb, når han svinger dankortet.

- Vi prøver at spise mindre portioner herhjemme. Men det er svært. Og hvis jeg er alene hjemme, kan jeg have så ondt, at jeg er nødt til at bestille noget udefra. For bare det at skulle smøre et stykke rugbrød kan være svært for mig.

Skulle have prioriteret opsparing

Og det er da heller ikke altid, at regnestykket går op.

- Nogle gange har jeg prioriteret mad på bordet frem for at købe medicin sidst på måneden. Det er ikke rart.

Burde du have gjort noget anderledes for ikke at havne i denne her situation?

- Jeg skulle nok have lavet en bedre opsparing gennem livet, men jeg har jo bare arbejdet, arbejdet, arbejdet. Det var svært at forudse sygdommen, for den kom ud af det blå, siger han.

Samtidig peger Dennis Sørensen på, at han som yngre tog mange mindre lån.

- Jeg har spildt rigtig mange penge på renter. Heldigvis har man gjort det sværere at låne i dag, siger han.

Priserne stiger mere end lønningerne

Mandag morgen udkom en ny statistik fra Dansk Arbejdsgiverforening, der viste, at lønningerne i årets andet kvartal var 3,4 procent højere end samme tid sidste år.

Samtidig nåede inflationen i Danmark sit højeste niveau siden 1983 i juli, da forbrugerpriserne steg med 8,7 procent sammenlignet med sidste år.

Et regnestykke, der altså i den grad gør de danske lønmodtagere til taberne.

Ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Erhvervsbank, kan det da også mærkes i husholdningerne, at lønningerne rækker knap så langt som tidligere.

- Det gør pivondt og kan ikke undgå at påvirke privatforbruget hos mange danske familier, skriver han mandag i en analyse.

Hjemme hos Dennis Sørensen gør hans kæreste, hvad hun kan, for at hive flere penge hjem til husholdningen ved at tage ekstravagter på hendes job på Gentofte Hospital.

Og imens håber Dennis Sørensen, at han snart bliver mere arbejdsdygtig. Onsdag starter han nemlig på noget nyt medicin, der forhåbentligt kan lindre smerterne.

- Så kan jeg få mig et job, tjene nogle flere penge og betale mere af på min gæld rundt omkring. Men jeg regner først med, at jeg er ude af RKI om nogle år, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik