13-årig brugte alle sparepengene på sin hobby - nu vælter bestillingerne ind

Alvin Svendsen fra Hillerød har lavet madspilds-samarbejde med de lokale supermarkeder. I familiens køkken kokkererer han retter med inspiration fra hele verden, inden han bringer maden ud på sin elcykel.

Denne artikel blev udgivet første gang den 12. november 2022. Men vi har vurderet, at den er særlig læseværdig og har derfor valgt at genudgive den. 

Når skoledagen i 7.A er slut, og lektierne er klaret, stryger 13-årige Alvin Svendsen fra Hillerød ofte ud i familiens køkken.

- Jeg elsker at lave mad. Hvis jeg nogle gange er lidt trist eller træt, når jeg går i køkkenet, så går der ikke lang tid, før alt er godt igen. Jeg bliver glad, siger Alvin Svendsen til TV 2 Kosmopol.

Han har lavet mad i omkring to år og står i dag ofte for familiens aftensmad, der kan være retter inspireret af eksempelvis det danske, franske og vietnamesiske køkken.

quote Jeg fik at vide, at jeg lavede alt for meget mad derhjemme

Alvin Svendsen

Men den unge kok laver ikke bare mad til sig selv og familien.

-  Mine forældre sagde, at jeg lavede alt for meget mad derhjemme, og så fik jeg en idé i sommerferien, siger Alvin Svendsen.

Han brugte alle sine penge på en el-cykel, køkkengrej og emballage.

Derefter oprettede Alvin Svendsen Facebook-siden Ølvins Mad - Ølvin er hans kælenavn. Her fortæller han hver uge, hvilken ret han har tænkt sig at lave, og så vælter det ellers ind med bestillinger fra sultne Hillerød-borgere. Retterne koster mellem 55 og 70 kroner - inklusiv levering.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

En af Alvin Svendsens retter.
En af Alvin Svendsens retter.
Foto: Privatfoto

Om torsdagen laver den 13-årige hobbykok maden, pakker den i en varmetaske og så er det afsted på elcyklen.

- Det er ret fedt. Jeg leverer til det meste af Hillerød på min elcykel, siger Alvin Svendsen om sin fritidsbeskæftigelse.

Han har sammen med sine forældre kontaktet Fødevarestyrelsen for at finde ud af, hvor meget mad han egentlig må sælge om ugen. De har fået at vide, at Alvin Svendsen hver uge må lave en treretters menu til fem personer.

Derudover har Alvin Svendsen læst op på reglerne for fødevarehygiejne.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hvad siger Fødevarestyrelsen?

TV 2 Kosmopol har tidligere kontaktet Fødevarestyrelsen i forbindelse med historien om 13-årige Jonas Hinge Thomsen fra Valby, der også laver mad til private i sin fritid.

Dengang oplyste Fødevarestyrelsen:

“Man skal være opmærksom på, at hvis han kommer over 30 dages aktivitet om året og et vist beløb, så skal han registrere sig som fødevarevirksomhed. Det gælder alle. Og så skal han selvfølgelig overholde fødevareloven under alle omstændigheder. Det er man forpligtet til, uanset om man er registreret hos Fødevarestyrelsen eller ej.”

Alvin Svendsen elsker mere end noget andet at grille røde bøffer på grillen. Men han ved, at det kan have konsekvenser.

- Det er min mor ikke så glad for, og det er jo dårligt for klimaet. Så jeg går også efter at lave hvidt kød som fjerkræ og svin - og så engang imellem oksekød, siger Alvin Svendsen.

Han går også op i at bekæmpe madspild, og derfor har han indgået aftaler med den lokale Rema 1000 og Meny.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Alvin Svendsen på besøg i Meny i Hillerød.
Alvin Svendsen på besøg i Meny i Hillerød.
Foto: Privatfoto

Særligt den lokale Meny i Hillerød har Alvin Svendsen et godt forhold til. Her har han allerede fået lov til at komme på besøg i slagterafdelingen - og i næste uge har skolen givet ham lov til at komme i erhvervspraktik lige netop her. Det er ellers først næste år - i 8. klasse - at han og klassekammeraterne skal i den ordinære erhvervspraktik.

quote Min drøm er at åbne min egen restaurant - måske lave en kæde ud af det

Alvin Svendsen

Allerede inden praktikugen har Alvin Svendsen haft erfaring med at færdes i et større køkken. I efterårsferien og på sin 13 års fødselsdag fik han således lov til at være med i køkkenet på Kokkedal Slot.

- Det er ret fedt. Jeg har også fået lov til at komme i praktik på et badehotel på Bornholm men det bliver nok først til næste år, siger Alvin Svendsen.

Og hvad vil fremtiden så bringe for den driftige Alvin Svendsen på 13 år?

- Min drøm er at åbne min egen restaurant - måske lave en kæde ud af det. Jeg kunne også lave et catering-firma. Generelt kan jeg bare godt lide iværksætteri, siger Alvin Svendsen.

TV 2 Kosmopol har også interviewet Alvin Svendsen mor - Kira Gilling Hansen - i forbindelse med tilblivelsen af denne artikel. 

Alvin Svendsen med sin elcykel og varmetaske.
Alvin Svendsen med sin elcykel og varmetaske.
Foto: Privatfoto

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik