100 år gamle kobberkæder stjålet fra kirkegård

Hillerød kirkegård har fået stjålet en del af kirkegårdens helhed – 20 kobberkæder, der indrammer gravsteder.

Tunge kobberkæder hænger fra stenstøtte til stenstøtte og danner ramme for en stor del af Hillerød Kirkegårds sjæl.

Men kirkegården har været udsat for et tyveri, hvor der i alt er blevet stjålet 20 kobberkæder.

Kobberkæderne hang rundt om én privat og ét fredet gravsted. Det oplyser Christiane Zibrandtsen, der er sektionsleder i Hillerød Kommune, til TV 2 Lorry.

- Vi går og venter på, at det sker igen. Det er simpelthen så ærgerligt, at nogle 100-årige gravsteder ikke får lov til at være i fred. Kobberkæderne var med til at give en stor helhed på kirkegården, men nu hvor kæderne er væk, så er det ikke det samme, siger hun.

Inden kobberkæderne blev stjålet dannede de ramme om fredet og private gravsteder på Hillerød kirkegård.
Inden kobberkæderne blev stjålet dannede de ramme om fredet og private gravsteder på Hillerød kirkegård.
Foto: Christiane Zibrandtsen

Christiane Zibrandtsen understreger, at kobberkæderne har stor betydning, fordi kæderne indikerer den historiske måde, som man blev begravet på for 100 år siden.

- Det er en stor del af kirkegårdens sjæl, at vi har gamle steder, hvor folk kan se forskellige sten, kæder, låger og dens flotte udsmykning, siger hun.

Kæderne skal nu sikres

Kæderne omkranser både flere private og fredede gravsteder. Kæderne er en del af helhedsindtrykket, som folk får, når de træder ind på kirkegården, oplyser Christiane Zibrandtsen.  

- Det er ærgerligt, og det ødelægger en del af kirkegårdens billede og indtryk. Det er samtidig ærgerligt, at man ikke kan have det pænt og have lov til at ordne det, uden at der kommer nogle, og har brug for at stjæle det, siger hun.

Til at starte med troede Christiane Zibrandtsen sammen med graveren, at det var ejerne af det private gravsted, der selv havde fjernet kobberkæderne. Men efter en tur rundt på kirkegården kunne Christiane Zibrandtsen se, at kæderne også var væk fra deres fredede gravsted.

Christiane Zibrandtsen oplyser, at hun går ud fra, at kobberkæderne er blevet stjålet, og derfor valgte graveren at anmelde det til Nordsjællands Politi.

Kirkegården er nu ekstra opmærksomme på kæderne, og kirkekontoret har kontaktet ejerne af private gravsteder, så de kan sikre kobberkæderne.

Nordsjællands Politi oplyser til TV 2 Lorry, at forholdet skal undersøges.

Der har tidligere været lignende tilfælde, hvor tyve har stjålet kobber. I 2017 på Hellerup kirkegård blev 22 gravsteder plyndret for låger og kæder af bronze og kobber. DSB har også tidligere oplevet, at kobbertyve har været på spil på deres baner. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

ambulance

Bevidstløs mand reddet op af Øresund

brand pizzeria amager

Brand i pizzeria på Amager - beboere i opgang evakueret

drabet i skoven

Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Politibil i uheld

playPolitibil i voldsomt sammenstød

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere