Supersygehus blandt finalister til to fornemme priser

Det nytænkende byggeri af supersygehuset Nyt Hospital Nordsjælland er i fuld gang i Hillerød - og nu er byggeriet blandt finalisterne ved Danish Design Award.

Det har ikke været lutter gode historier, der har sværmet i forbindelse med det nye supersygehus i Hillerød, der skal stå klar i 2022, hvor både stigende byggepriser, problemer med grundvandet og manglende sengepladser har fyldt i overskrifterne.

Men, men, men når årets vindere af Danish Design Awards 2019 skal kåres den 13. maj, så er Nyt Nordsjællands Hospital blandt finalisterne i to kategorier - både i ’Visionary Concepts’ og 'Outstanding Service'.

- Vi har været heldig at blive ikke bare nomineret, men ovenikøbet komme blandt finalisterne i hele to kategorier for vores digitale patientforløb og for hele hospitalet. Det er helt vildt, og det er en kulmination på mange års arbejde, hvor vi har gjort os umage hver eneste dag. Det er projekter der er relevante nu, men også om ti år, og det er rart, at andre også kan se kvaliteterne i det arbejde, vi gør. Vi skaber både et godt fysisk hus og et fantastisk system, siger Henrik Schødts, der er projektdirektør på Nyt Nordsjællands Hospital og vicedirektør på Nordsjællands Hospital, til TV 2 Lorry.

Danish Design Awards

Og pengene til det visionære design er godt givet ud, for det er ikke kun godt for øjnene, det kan også have en helende effekt for patienterne.

- Vi ville invitere nogle arkitekter, som ikke havde bygget hospitaler tidligere. Vi ville have et hospital, der appellerede til mennesker og ikke lignende en institution. Inden i er alt standardiseret og præcis, som det skal være, men samtidigt ligner det et sommerhus, og det har været planen fra start. Projektet hedder ’Mere end mursten’, og jeg tror, at vi gennem teknologi og design kan ændre forudsætningerne og reducere behovet for eksempelvis sengepladser, siger Henrik Schødts.

Derfor er de blandt finalisterne

I forbindelse med udvælgelsen af Nyt Nordsjællands Hospital, blev designet beskrevet som værende et nyt type hospital og ’ Et hus designet til at bryde grænserne mellem syge og raske; bygning og natur; hospital og samfund’, og juryen havde følgende kommentarer;

- Grundlaget for byggeriet er tanken om forbindelsen til naturen og et ønske om at udfordre den traditionelle rolle for et hospital. Det nye hospital er designet på en menneskelig skala med bygninger i to niveauer – usædvanligt for denne type byggeri – og med gennemgående brug af naturmaterialer og naturligt lys. Tilpasning til lokalområdet er en vigtig overvejelse, og der er anvendt et fælles designsprog i hele byggeriet. Løsningen er holistisk, visionær og indikativ for den danske stats fokus på at skabe velvære gennem design, skriver Danish Design Awards.

Artiklen fortsætter under videoen

Her kan du se det nye supersygehus gennem en VR-brille.

Og det nye system til patientkontakt fik ligeledes pæne ord med på vejen.

- My Digital Care Guide” udmærker sig ved at være et digitalt produkt, der sætter patienten, mennesket, i centrum, ikke systemerne og behandlingsforløbet i sig selv. Dermed er det en god designløsning og ikke kun et koncept. App’en har en tydelig, holistisk funktionalitet og kan forandre den måde, vi interagerer med sundhedssystemet på i dag. Samtidig kan den være med til at sænke omkostningerne i en økonomisk presset sektor, da den minder patienterne om at møde op til behandlingerne. I et land som Danmark, med et skattefinansieret sundhedssystem, er det til gavn for hele samfundet.

Arkitekterne bag

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Sundhedsmyndighedernes anden storskala-vaccinedag

Her er tre gode råd til at undgå kø til corona-vaccination

Adeas Care

Privathospital får påbud på grund af fejl og mangler

nadia ljungberg lodret

Vaccineret sygeplejerskes coronapas udløber måske snart: "Jeg savner klar besked"

40_percent

playKæmpe nødlager i Greve skal servicere hele EU med værnemidler

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere