Smart hegn skal redde små frøer ved Supersygehus

Byggeriet af det nye Nordsjællands Hospital finder sted i en gammel mose i Hillerød. Derfor er der masser af fredede padder, der skal beskyttes, før byggeriet tager form.

Salpetermosen syd for Hillerød bliver de næste år en gigantisk byggeplads for supersygehuset i Nordsjælland.

Før byggeriet for alvor tager fart, er der dog visse hensyn, der skal tages. Det skyldes, at området, hvor det nye Nordsjællands Hospital opføres, ligger i en gammel mose. 

I den gamle mose er der nemlig frøer og padder, som er totaltfredet og derfor udløser bødestraf, hvis det kan bevises, at de bliver dræbt under store maskiner og tunge materialer. Det så man senest da By & Havn i København blev meldt til Miljøstyrelsen i forbindelse med det omstridte projekt på Amager Fælled.

Derfor er skridtet før både gravemaskiner, udgravning til fundament og lastbiler med materialer at opsætte et såkaldt paddehegn rundt om hele byggepladsen, der skal sikre blandt andet den spidssnudede frø.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Samtidig skal hegnet beskytte mosen, engen og de vandhuller og naturen i på dele af hospitalsgrunden. 

- Inden vi stikker spaden i jorden og sætter et byggepladshegn op, skal vi sammen med blandt andet Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning have gennemført en række indledende aktiviteter, siger Sune From, der er projekt- og entreprisechef for det kommende hospital, til avisen.

Nye adgangsveje og fuld åbenhed

Forud for selve byggeriet af hospitalet skal der anlægges to nye veje, som skal bruges til og fra byggepladsen og i fremtiden til det nye hospital. 

Dernæst skal der nedlægges både el, vand, fjernvarme, fjernkøling og IT i jorden ved byggeriet, ligesom de eksproprierede bygninger skal fjernes fra byggegrunden. 

- Vi vil gerne gøre det muligt for alle at følge med i, hvordan arbejdet skrider frem. Når byggeriet for alvor går i gang, regner vi med at lægge videooptagelser og dronebilleder på vores Facebookside med jævne mellemrum, siger Sune From til Frederiksborg Amts Avis og tilføjer:

- Desuden undersøger vi muligheden for at lave et besøgscenter med en udsigtsplatform ved siden af byggepladsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

20170801-154119-4-1920x1281we

Nu er Strandengen fredet: Alligevel vækker afgørelse bekymring

80_percent,default_thumb

playVerdensberømte kirsebærtræer springer ud nu: Sådan er "besøgs-reglerne"

Stork i Frederiksberg Have.

Stork landet i Frederiksberg Have: “Det er fandme vildt,” siger ekspert

ipiccy_image

playHelge fotograferede særlig hvid musvåge: "Det er ekstremt sjældent"

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere