Smart hegn skal redde små frøer ved Supersygehus

Byggeriet af det nye Nordsjællands Hospital finder sted i en gammel mose i Hillerød. Derfor er der masser af fredede padder, der skal beskyttes, før byggeriet tager form.

Her ses en grøn frø, Rana esculenta. Det er en stor, grøn frø med sorte pletter. Ofte har den en smal lys stribe ned af ryggen. Den bliver op til 11 cm lang. Findes i Østdanmark og nogle steder i Jylland. Hele sommeren holder den til omkring vandhuller, hvor der er skov i nærheden. Foto: Kristian Sæderup / Ritzau Scanpix

Salpetermosen syd for Hillerød bliver de næste år en gigantisk byggeplads for supersygehuset i Nordsjælland.

Før byggeriet for alvor tager fart, er der dog visse hensyn, der skal tages. Det skyldes, at området, hvor det nye Nordsjællands Hospital opføres, ligger i en gammel mose. 

Læs også Supersygehus-byggeri risikerer massive grundvandsproblemer

I den gamle mose er der nemlig frøer og padder, som er totaltfredet og derfor udløser bødestraf, hvis det kan bevises, at de bliver dræbt under store maskiner og tunge materialer. Det så man senest da By & Havn i København blev meldt til Miljøstyrelsen i forbindelse med det omstridte projekt på Amager Fælled.

Derfor er skridtet før både gravemaskiner, udgravning til fundament og lastbiler med materialer at opsætte et såkaldt paddehegn rundt om hele byggepladsen, der skal sikre blandt andet den spidssnudede frø.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Samtidig skal hegnet beskytte mosen, engen og de vandhuller og naturen i på dele af hospitalsgrunden. 

Læs også By & Havn frikendes for paddemassakre på Amager Fælled

- Inden vi stikker spaden i jorden og sætter et byggepladshegn op, skal vi sammen med blandt andet Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning have gennemført en række indledende aktiviteter, siger Sune From, der er projekt- og entreprisechef for det kommende hospital, til avisen.

Nye adgangsveje og fuld åbenhed

Forud for selve byggeriet af hospitalet skal der anlægges to nye veje, som skal bruges til og fra byggepladsen og i fremtiden til det nye hospital. 

Læs også By & Havn frikendes for paddemassakre på Amager Fælled

Dernæst skal der nedlægges både el, vand, fjernvarme, fjernkøling og IT i jorden ved byggeriet, ligesom de eksproprierede bygninger skal fjernes fra byggegrunden. 

- Vi vil gerne gøre det muligt for alle at følge med i, hvordan arbejdet skrider frem. Når byggeriet for alvor går i gang, regner vi med at lægge videooptagelser og dronebilleder på vores Facebookside med jævne mellemrum, siger Sune From til Frederiksborg Amts Avis og tilføjer:

- Desuden undersøger vi muligheden for at lave et besøgscenter med en udsigtsplatform ved siden af byggepladsen.

Læs også Supersygehus i Hillerød er forsinket

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik