Preben blev mast af halmballe: "Jeg var pisse heldig"

Landmanden Preben Birch blev for nylig ramt i hovedet af en 220 kilo tung halmballe i sin lade. Han overlevede ulykken, men det har sat sine spor.

Med udsigt over Arresø er gården Broersland et roligt og smukt sted. Men midt på eftermiddagen den 5. september er gården ved at blive hjemsted for en tragedie.

Landmand og ejer af gården Preben Birch er i gang med at stable halmballer, da den øverste balle på minilæsserens spyd pludselig falder ned i hovedet på ham.

quote Den lyd, du hører, når halmballen rammer dit hoved – fy for satan. Du kan mærke, at halmballen trækker noget fra hinanden og smadrer dit hoved. Det er grimt.

Preben Birch, landmand og gårdejer.

- Den lyd, du hører, når halmballen rammer dit hoved – fy for satan. Du kan mærke, at halmballen trækker noget fra hinanden og smadrer dit hoved. Det er grimt, siger Preben Birch.

Hans arbejdsulykke ligner til forveksling mange andre ulykker i landbruget. En opgørelse fra Arbejdstilsynet viser, at 17 procent af ulykkerne i landbruget siden 2011 skyldes, at landmanden enten er blevet ramt eller klemt af en genstand, eksempelvis halmballer.

LÆS OGSÅ: Kæmpe halmballer koster landmænd livet

Slap med skrækken

Preben Birch er dog heldig at slippe med skrækken. Ballen laver et dybt indhug i hans næseben og flår hans tandkød op, men livet og førligheden beholder han.

- Halmballen falder heldigvis ikke direkte ned i hovedet på mig. Min brystkasse tager en stor del af trykket. Var ballen røget over hovedet på mig, havde jeg brækket nakken, siger Preben Birch.

Det er en chokeret Preben Birch, der taler med sin kone på vej til hospitalet i Hillerød.

- Jeg forstår slet ikke, hvad min mand siger i telefonen. Det eneste, som jeg forstår, er, at han har fået en halmballe ned over sig. Der går jeg i panik, siger Dorthe Birch.

Dorthe Birch frygtede, at hendes mand ville blive lam. Men de slipper med skrækken, og i dag kan de fortsat drive de fire gårde i deres landbrug.

Måtte brække sig 

Gennem de sidste 25 år har Preben Birch kørt hundredvis af halmballer ind i sin lade, men arbejdet med halmballer bliver aldrig det samme igen. Oplevelsen har sat sine spor i den 58-årige landmand.

- En dag skulle jeg læsse halmballer til en kunde. Jeg blev så dårlig, at jeg måtte gå ud at brække mig. Oplevelsen sidder stadig i kroppen, forklarer Preben Birch.

quote – En dag skulle jeg læsse halmballer til en kunde. Jeg blev så dårlig, at jeg måtte gå ud at brække mig. Oplevelsen sidder stadig i kroppen.

Preben Birch

Det første, Preben Birch gjorde efter uheldet, var at bestille en styrtbøjle til sin minilæsser. Den skal sikre, at han ikke bliver ramt af en halmballe igen. Han har et budskab til sine kollegaer i landbruget.

- Hvis nogen ikke har en styrtbøjle på deres minilæsser, og de flytter halmballer, så få den sat på, siger Preben Birch.

For som han selv siger, så har han været pisse heldig.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere