Nordsjællandsk mand anholdt for folkedrab i Rwanda

49-årig mand med bopæl i Nordsjælland mistænkes for at have deltaget i drab på 1000 mennesker.

En 49-årig dansk statsborger er blevet anholdt og varetægtsfængslet for at have deltaget i folkedrabet i Rwanda. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet tirsdag.

quote Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham

Martin Stassen, senioranklager

Anholdelsesaktionen skyldes en anmodning fra det afrikanske land. Rwanda ønsker den 49-årige mand udleveret til en straffesag.

- Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham, siger senioranklager Martin Stassen i en pressemeddelelse. 

Tager ikke stilling til om han er skyldig

Manden er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1000 mennesker blev slået ihjel, udtaler senioranklager Martin Stassen i en pressemeddelelse.

Martin Stassen understreger, at de danske myndigheder i denne form for sager ikke tager stilling til, om den tiltalte er skyldig i forbrydelsen, men alene vurderer, om betingelserne i udleveringsloven er opfyldt, og om den udleverede vil kunne få en retfærdig rettergang.

Manden er anholdt på baggrund af mistanke om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden begået i 1994. I alt blev flere hundredetusinde mennesker dræbt på få måneder.

Boet i Danmark siden 2001

Den anholdte bosatte sig i 2001 i Danmark, hvor han i 2014 fik dansk statsborgerskab. Senere samme år sendte Rwanda en begæring om udlevering.

Danmark og en række andre EU-lande har tidligere sendt personer til retsforføgelse i Rwanda. Højesteret besluttede eksempelvis i 2013 at udlevere en 51-årig rwandisk statsborger til retsforfølgelse i sit hjemland for krigsforbrydelser. En sag, der i øjeblikket behandles ved domstolene i Rwanda.

Onsdag klokken 9.15 vil manden blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Hillerød. Dommeren skal her tage stilling til om manden skal varetægsfængslet. 

Såfremt Rigsadvokaten beslutter at udlevere ham, vil han kunne indbringe afgørelsen for de danske domstole.

800.000 blev hakket til døde på 100 dage i Rwanda

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

Københavns Byret

74-årig kvinde idømt 12 år i usædvanlig drabssag

IMG_8467

Beredskab rykker ud til flere brande i København

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere