Naboer har levet 17 år med støj: Nu griber kommunen ind

Efter en årelang kamp mod støjgener ser beboerne i den lille landsby Hammersholt ud til at have vundet første stik mod nabo-virksomhed.

I mange år har beboerne i den lille landsby Hammersholt syd for Hillerød levet med støjgener fra den virksomhed, de har som nabo. Men nu kan beboerne efter en årelang kamp og utallige klager se frem til mindre støj fremover.

En støjmåling hos virksomheden Nordisk Perlite, som er foretaget på foranledning af Hillerød Kommune, viser nemlig, at der på måledagen – den 8. januar – konstant var et støjniveau på 47 dB.

Selve rapporten med de officielle tal foreligger ikke endnu, men Foreningen Rent Miljø i Hillerød Syd har fået adgang til tallene. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Torben Espenhain fra Foreningen Rent Miljø i Hillerød Syd, der selv bor i Hammersholt, afslører, at grænseværdierne for støjniveauet altså er meget højere end det tilladte.

- Overskridelserne er ret voldsomme, for grænseværdien er på 45 dB om dagen, 40 om, aftenen og 35 om natten. Det vil sige, at der med 47dB om natten er tale om en overskridelse på 200 procent. Det er nemlig sådan, at bare 6 dB er udtryk for en fordobling af lydtrykket, siger Torben Espenhain til Frederiksborg Amts Avis.

Kommunen griber ind

Med de nye tal i hånden har Hillerød Kommunes Udvalg for Natur, Miljø og Klima nu valgt at gribe ind og give virksomheden en indskærpelse. Nordisk Perlite har derfor fået en frist på to uger til at komme med en plan for, hvordan støjen skal nedsættes.

Herefter vil Hillerød Kommune vurdere, om planen er god nok. Hvis planen fra virksomheden ikke menes at være tilstrækkelig, så får de yderligere to dage til at komme med en forbedret plan. Det kan i værste fald for Nordisk Perlite ende med de bliver frataget retten til at producere aften og nat, oplyser den nye formand for udvalget for Natur, Miljø og Klima, Louise Colding Sørensen.

Se indslaget fra november 2017

Virksomheden Nordisk Perlite laver vulkansk aske om til isolering og filtrering til madvarer. Firmaet står ikke på listen over såkaldte 'Liste 1 virksomheder,' der kræver en miljøgodkendelse, og derfor er det Hillerød Kommune, der er tilsynsmyndighed.

Direktør: Normalt støjer vi ikke

Direktør Niels Knudsen fra Nordisk Perlite vil ikke udtale sig om undersøgelsen, så længe den ikke er blevet forelagt for ham, men i en mail til TV 2 Lorry skriver han følgende:

- Nordisk Perlite overholde støjgrænserne ved normal produktion, og vi beklager derfor, at der skete en utilsigtet overtrædelse af støjgrænsen i forbindelse med en ekstraordinær test af en vibrator om aftenen. Flere tidligere støjmålinger har dokumenteret, at Nordisk Perlite overholder støjgrænserne ved den normale, løbende produktion. Vi vil nu sikre, at der ikke fremover kommer overskridelser af støjgrænserne i forbindelse med test af udstyr og andre særlige forhold.

Louise Colding Sørensen mener dog, at undersøgelsen er god nok til at kunne stille krav til virksomheden om, at de skal sænke lydniveauet.

- Det er en valid undersøgelse, og det er den, jeg forholder mig til. Det har vist sig, at borgerne har ret i, at der er for meget larm, og det skal vi gøre noget ved. Det gør vi nu ved at give en indskærpelse overfor virksomheden, siger hun.

Udover støjgenerne har naboerne til Nordisk Perlite også gentagne gange klaget over store støvskyer, der sætter sig om et lag på overfladerne i beboernes hjem.

TV 2 Lorry snakkede med direktør Niels Knudsen i november 2017 om både støvskyer og støjgener. Hør her, hvad han sagde til det.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Britta

galleryKvinde fra Gentofte i front for global dyre-velfærdsorganisation

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere