Mathias kan endelig sætte hønsene ud: "Vi var gidsler"

Mathias Nørregaards høns har levet indendørs i fem måneder. På onsdag må de endelig komme ud.

Mathias Nørregaard, der avler høns på hobbybasis i Gørløse,  har flere gange været ved at give op.

quote Her på det sidste døde vores kyllinger under rugeprocessen, fordi de manglede d-vitamin fra sollys.

Mathias Nørregaard, fjerkræsproducent fra Gørløse

I fem måneder har hans høns været tvunget indenfor i et 50 kvadratmeter stort skur, selvom de normalt holder til på en 1.000 kvadratmeter stor plæne.

Det skyldes frygten for fugleinfluenza. Men onsdag kan Mathias endelig sætte sine høns på græs igen, meddeleler Fødevarestyrelsen, der ophæver den såkaldte "staldpligt" for alle fjerkræ.

- Det er skønt. De trænger virkelig til at komme ud. Her på det sidste døde vores kyllinger under rugeprocessen, fordi de manglede D-vitamin fra sollys, siger han.

Han har også være tvunget til at aflive flere høns, fordi de hakkede på hinanden på grund af stress fra de nye og meget mindre omgivelser. Hele affæren har kostet ham 45.000 kroner, som han ikke regner med at se igen. 

"Vi var gidsler"

Hønsene må endelig komme ud, fordi antallet af vilde fugle, man finder med influenza, er nede på et niveau, hvor smittefaren ikke længere er høj, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud, siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

quote Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger.

Veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen

Mathias Nørregaard har længe råbt op om, at forbuddet om at sætte sine høns ud under åben himmel, var uforsvarligt.

- Jeg synes, det her sker alt for sent. Vi små producenter er blevet taget som gidsler af Fødevarestyrelsen. Sker det igen, bør man gribe det an på en anden måde, siger han.

Dansk Fjerkræ Forum er enig med Mathias Nørregaard: 

- I nabolande umiddelbart omkring os har de længe haft lov, så det undrer meget, at den danske Fødevarestyrelse nedprioriterer dyrevelfærd og sætter naturlig frihed så lavt, som de har gjort, skriver man til Ritzau. 

Fødevarestyrelsen ønsker færre konsekvenser for dyrevelfærd

Fødevarestyrelsen er godt klar over de besværligheder, som fjerkræsproducenter som Mathias Nørregaard har måtte leve med, men det har virket:

- Selv om staldpligten har været besværlig for mange, må vi konstatere, at den har virket. For Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger, siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

Men står det til Fødevarestyrelsen, skal proceduren ændres, hvis fugleinfluenzaen rammer Danmark igen. 

Fødevarestyrelsen vil i evalueringen anmode EU Kommissionen om mulighederne for mindre restriktive krav til overdækning og indhegning, så konsekvenserne for dyrevelfærden kan blive reduceret, skriver man i pressemeddelelsen. 

Siden november har der i Danmark været fundet flere fugle med fugleinfluenza af typen H5N8. Det første blev konstateret i en besætning med ænder nær Ålsgårde i Nordsjælland.

Derfor har der været påbud om fjerkræ under tag og bag hegn. 

FUGLEINFLUENZA - FJERKRÆS SKRÆK

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

storkerede

Årets første stork fløj over Amager Fælled: "En fantastisk dejlig nyhed"

strand

Panik på strand i Nordsjælland: 7-årig dreng sank ned i sandet og sad fast

weekend_svigtede_hunde

Problemer med løsgående hunde på Damhusengen: "På ingen måde acceptabelt"

DSC01570

playFå ekspertens pakkeliste til vinterens mikroeventyr

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere