Mathias kan endelig sætte hønsene ud: "Vi var gidsler"

Mathias Nørregaards høns har levet indendørs i fem måneder. På onsdag må de endelig komme ud.

02:41

Mathias Nørregaard mener, at Fødevarestyrelsen tog ham som gidsel med deres stramme fugleinfluenza-regler. TV 2 Lorry mødte ham i marts, hvor hans høns havde gået indendørs i fire måneder.

Mathias Nørregaard, der avler høns på hobbybasis i Gørløse,  har flere gange været ved at give op.

Her på det sidste døde vores kyllinger under rugeprocessen, fordi de manglede d-vitamin fra sollys.

Mathias Nørregaard, fjerkræsproducent fra Gørløse

I fem måneder har hans høns været tvunget indenfor i et 50 kvadratmeter stort skur, selvom de normalt holder til på en 1.000 kvadratmeter stor plæne.

Det skyldes frygten for fugleinfluenza. Men onsdag kan Mathias endelig sætte sine høns på græs igen, meddeleler Fødevarestyrelsen, der ophæver den såkaldte "staldpligt" for alle fjerkræ.

- Det er skønt. De trænger virkelig til at komme ud. Her på det sidste døde vores kyllinger under rugeprocessen, fordi de manglede D-vitamin fra sollys, siger han.

Han har også være tvunget til at aflive flere høns, fordi de hakkede på hinanden på grund af stress fra de nye og meget mindre omgivelser. Hele affæren har kostet ham 45.000 kroner, som han ikke regner med at se igen. 

Læs også Fem måneder uden frisk luft: Høns kan igen gå frit

"Vi var gidsler"

Hønsene må endelig komme ud, fordi antallet af vilde fugle, man finder med influenza, er nede på et niveau, hvor smittefaren ikke længere er høj, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud, siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger.

Veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen

Mathias Nørregaard har længe råbt op om, at forbuddet om at sætte sine høns ud under åben himmel, var uforsvarligt.

- Jeg synes, det her sker alt for sent. Vi små producenter er blevet taget som gidsler af Fødevarestyrelsen. Sker det igen, bør man gribe det an på en anden måde, siger han.

Dansk Fjerkræ Forum er enig med Mathias Nørregaard: 

- I nabolande umiddelbart omkring os har de længe haft lov, så det undrer meget, at den danske Fødevarestyrelse nedprioriterer dyrevelfærd og sætter naturlig frihed så lavt, som de har gjort, skriver man til Ritzau. 

Læs også Mathias ramt af fugleinfluenza-regler: Vi holdes som gidsler

Fødevarestyrelsen ønsker færre konsekvenser for dyrevelfærd

Fødevarestyrelsen er godt klar over de besværligheder, som fjerkræsproducenter som Mathias Nørregaard har måtte leve med, men det har virket:

- Selv om staldpligten har været besværlig for mange, må vi konstatere, at den har virket. For Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger, siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

Men står det til Fødevarestyrelsen, skal proceduren ændres, hvis fugleinfluenzaen rammer Danmark igen. 

Fødevarestyrelsen vil i evalueringen anmode EU Kommissionen om mulighederne for mindre restriktive krav til overdækning og indhegning, så konsekvenserne for dyrevelfærden kan blive reduceret, skriver man i pressemeddelelsen. 

Siden november har der i Danmark været fundet flere fugle med fugleinfluenza af typen H5N8. Det første blev konstateret i en besætning med ænder nær Ålsgårde i Nordsjælland.

Derfor har der været påbud om fjerkræ under tag og bag hegn. 

Læs også Grøntsager gode nok til mennesker - ikke til høns

FUGLEINFLUENZA - FJERKRÆS SKRÆK

Her kan du læse mere om fugleinfluenza:
  • Der findes forskellige typer af fugleinfluenza. H5N8 er ikke farlig for mennesker.
  • Kalkuner og høns er mest følsomme over for sygdommen. En syg fugl kan have symptomer såsom diarré og manglende æglægning.
  • Smitten kan blandt andet overføres gennem fodersække og ikkedesinficerede rugeæg.
  • Også andre dyrearter kan blive ramt af fugleinfluenza. Det gælder blandt andet svin og i sjældne tilfælde katte.
  • Mennesker kan blive smittet med visse typer fugleinfluenza. Symptomerne minder om almindelig influenza. Det sker dog, at patienterne bliver markant mere syge.
  • Kun ved ekstremt sjældne tilfælde smitter sygdommen fra menneske til menneske.
  • I 2006 blev fugleinfluenza-typen HPAI H5NI for første gang fundet i Danmark i en død, vild fugl. Efterfølgende blev HPAI H5NI fundet i 44 tilfælde og i et hobbyfjerkræhold på Fyn.
  • HPAI H5N1 beskrives af Fødevarestyrelsen som et virus med potentiale til at udvikle sig til en global epidemi, en såkaldt pandemi, med høj dødelighed blandt mennesker.
Kilder: Fødevarestyrelsen, sundhed.dk.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik