Kommune vil fjerne flygtninges førsteret til boliger

Man har skabt en situation, hvor flygtninge altid står først i bolig-køen, lyder det fra politiker, der vil ændre integrationsloven.

Hillerød Kommune skal kontakte udlændinge-, integrations- og boligministeren for at lave Integrationsloven om, så flygtninge ikke automatisk kommer foran andre i kampen om at få tildelt en permanent, almen bolig.

Det mener et flertal af politikerne i Økonomiudvalget, efter Liberal Alliance mandag aften stillede forslag om det. Sagen skal endelig besluttes på et byrådsmøde onsdag aften, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Ser man på lovgivningen i forhold til flygtningeudfodringen, må vi ikke stille kriterier for, hvornår vi anviser til almene boliger. Det vil sige, at man skaber en situation, hvor flygtninge altid står først i køen, siger byrådsmedlem Jonathan Nielsen fra Liberal Alliance til avisen.  

- Vi stiller krav til, at danske boligsøgende skal være ude af stand til at skaffe en bolig på egen hånd og være i akut boligbehov. De regler stiller vi ikke til flygtninge. Uanset om de selv kan skaffe eller har et akut boligbehov, tilføjer han.

Det, politikerne ønsker at ændre, er Integrationslovens paragraf 12, der bestemmer, at en kommunalbestyrelse 'snarest muligt, efter at ansvaret for en flygtning er overgået til kommunalbestyrelsen' skal 'anvise boliger til de flygtninge, som Udlændingestyrelsen visiterer til kommunen'.

Det foreslår økonomiudvalget ændret til, at 'kommunen alene er forpligtet til at yde bolighjælp til flygtninge, der er ude af stand til at skaffe bolig på egen hånd og som i øvrigt har et akut og permanent boligbehov.'

Jonathan Nielsen stillede forslaget ved en sag om ændringer af kriterierne for at stå på den boligsociale liste. Det er en liste, hvor Hillerødborgere med et akut boligbehov står på, sammen med flygtninge. Boligerne, som de tildeles, kommer primært fra de almene boligorganisationer, der skal stille hver fjerde ledig bolig til rådighed for kommunen. Herudover har kommunen selv nogle ejendomme til udlejning, som er med på listen.

Men som i mange andre kommuner har Hillerød svært ved at skaffe boliger nok. På nuværende tidspunkt er der 200 familier eller enkeltpersoner på listen, hvoraf halvdelen er flygtninge. Der fordeles årligt omkring 70 boliger, og derfor er det ikke realistisk, at de alle vil få tilbudt en bolig gennem den boligsociale liste.

Socialdemokraterne tog forbehold i sagen.

Hillerød Byråd har tidligere haft held til at få ændret lovgivningen på flygtningeområdet. Dengang gjaldt det midlertidige boliger, hvor en lovændring betød, at flygtninge kan placeres flere ad gange på samme værelse. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik