Kommune beskyldes for at ignorere skimmelsvamp i årevis

En familie mener, at Hillerød Kommune i årevis har ignoreret advarsler om skimmelsvamp i deres lejlighed i en kommunal bebyggelse.

I sommer kom det frem, at en række beboere i den kommunale bebyggelse Horsevænget i Hillerød kæmpede en kamp for at få kommunen til at gøre noget ved problemer med indeklima og skimmelsvamp i deres lejligheder.

Beboerne fortalte om vejrtrækningsproblemer, og at kommunen kun nødtørftigt renoverede og for eksempel blot dækkede skimmelsvampen til.

Efterfølgende satte Hillerød Kommune gang i en række undersøgelser. 30 lejligheder i Horsevænget er siden blevet undersøgt, og kommunen har besluttet at renovere dem alle og genhuse beboerne i dem. 

Nu skriver Frederiksborg Amts Avis, at en familie i bebyggelsen i årevis forud for den beslutning forgæves forsøgte at råbe kommunen op. 

"De burde bare lytte til, hvad borgerne siger"

I 2014 skrev Lejernes LO Nordsjælland til Hillerød Kommune, at familiens lejlighed i Horsevænget tydeligvis var så alvorligt angrebet af skimmelsvamp, at det krævede "en kondemnering af lejemålet".

Året efter fandt rådgivningsvirksomheden Goritas meget høje niveauer af levedygtige skimmelsvampesporer i luften i lejligheden. Det fik dog ikke kommunen til at skride ind.

- Man løber jo tør for penge til en advokat, der kan råbe op. De burde bare lytte til, hvad borgerne siger. Når de får en virksomhed til at undersøge det, og de bagefter intet gør, er det at lege med folks helbred, siger Martin Touré Thornfeldt Christensen, der i dag er gift med den kvinde, der i 2010 flyttede ind i lejligheden med sine to børn på syv og ni år.

Kommunen oplyser til Frederiksborg Amts Avis, at den ikke har kunnet få adgang til lejligheden, men det afviser familien, der tværtimod oplyser, at den aktivt har forsøgt at få kommunen derud.