Køerne kom på græs: 8.500 mennesker så dem danse og springe i Skævinge

Tusindvis af københavnere var i dag taget en tur på landet til den store Økodag, hvor køerne for første gang i år kom på græs.

Danmarks største nationale fødevare- og landbrugsevent, Økodagen, fik søndag tusindvis af borgere fra hovedstaden til at søge nordpå.

Nogle af dem var David Jano og sønnen Vito, der var taget med bus fra Vesterbro til den nordsjællandske økogård Lundholm i Skævinge.

- Vi bor midt inde i byen, så det er ikke hver dag, vi kommer på bondegård. Vi spiser selv meget økologi, så det er sjovt at komme ud og se, hvordan det ser ud i det virkelige liv, siger David Jano til TV 2 Lorry.

David Jano og sønnen Vito var taget med bus fra Vesterbro til den nordsjællandske økogård Lundholm i Skævinge.
David Jano og sønnen Vito var taget med bus fra Vesterbro til den nordsjællandske økogård Lundholm i Skævinge.
Foto: TV 2 Lorry

Og sjovt så det også ud, da de 120 økologiske malkekøer foran i alt 8.500 mennesker i dag blev sluppet ud til forårsfest på græsmarkerne.

- Det var som om, at man nærmest var til koncert eller festival. Der var bare folk over alt. Det er helt vildt, at der er så mange, men det er også sjovt at være med til, siger David Jano.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

Populært udflugtsmål for københavnerne 

Størstedelen af tilskuerne i Nordsjælland var fra København, hvorfor Økologisk Landsforening i dag havde arrangeret busturen til Nordsjælland for økologi-interesserede hovedstadsborgere.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Økodag er en festdag både for de økologiske køer, de økologiske landmænd og for de mange tusinde forventningsfulde børn og voksne, der hvert år besøger gårdene. Til Økodag bliver det tydeligt at se, hvilken forskel det gør for dyrene, når man køber økologisk, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, til TV 2 Lorry.

- Man kan simpelthen ikke undgå at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft, siger han.

Og dagens opgave adskilte sig også fra andre normale køreture for dagens chauffør.

- Det adskiller sig fra andre ture på den måde, at vi kører ud til en bondegård. Det plejer vi ikke at gøre så tit. Det plejer at være til en busstation eller noget andet, hvor det er lidt nemmere at komme til med bus, siger Lars Colberg Holm fra Solibus til TV 2 Lorry.

Lars Colberg Holm fra Solibus
Lars Colberg Holm fra Solibus
Foto: TV 2 Lorry

Sidste år valgte 232.000 danskere at køre ud og se med, da køerne fik lov at løbe på græs, og igen i år var interessen overvældende.

- Det minder jo nærmest om en festival, fordi der er de 8000 mennesker alene lige her. Der er jo ligesom biler over det hele på markerne. Adgangsvejene er jo ikke kæmpe store. Så der er pres på trafikken lige heroppe på landet lige nu, siger Lars Colberg Holm.

Det publikumsvenlige arrangement havde fået Nordsjællands Politi på vejene til at guide trafikken, ligesom der også var opstillet festival-toiletter på Lundholm, da Økodagen efterhånden har vokset sig til et større udflugtssarrangement.

Økodagen  har vokset sig til et større udflugtssarrangement.
Økodagen  har vokset sig til et større udflugtssarrangement.
Foto: TV 2 Lorry

- Det er jo en vigtig dag for os landmænd og for Arla at vise os frem, og at vi ikke er så slemme, som der måske er nogle, der tænker. Og at folk så kan se, hvordan økokøernes omgivelser ser ud, når de kommer hertil. Og jeg kan godt være stolt af det, jeg kan vise frem - og jeg vil også meget gerne vise det frem, siger Erik Hansen, der driver økogården Lundholm, til TV 2 Lorry.

Dans og spring efter forsigtig start

I Nordsjælland er der ikke mange økologiske gårde tilbage, men alligevel overrasker det Erik Hansen, at så mange københavnere i dag kom forbi hos lige netop ham.

- Det siger jo noget om, at der er langt fra by til land, når der kommer så mange. Så jeg er glad for, at vi kan åbne op, så folk kan se, hvordan det ser ud her, siger han.

Dagens økodag blev også afholdt i Kirke Hyllinge, Skibby og Hundested - og selvom køerne ikke var helt så vilde som sidste år i Skævinge, så fik publikum alligevel, hvad de kom for.

- Jeg var lidt skuffet over, at de bare for ud og stak snuden i jorden og tænkte, at nu skulle de til at æde. Men så så de, at der var så mange mennesker, og så begyndte de alligevel at hoppe lidt rundt. Så publikum fik lidt for den gratis oplevelse, de kom herud for, siger Erik Hansen.

Erik Hansen driver den økologiske gård Lundholm.
Erik Hansen driver den økologiske gård Lundholm.
Foto: TV 2 Lorry

Og for Vesterbro-borgeren David Jano og sønnen Vito var dagens oplevelse alt i alt en stor succes.

- Det var jo nærmest som at se tyrefægterløb. At de kom løbende mod en og børnene står og bliver helt vilde. Så alt i alt har det været rigtig sjovt. Både, da de kom løbende, men også at se dyrene inden. Det dufter jo skønt at være på landet. Så det har været spændende, siger David Jano.

Vidste du, at...

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere