Hjælp til alkoholiker-børn: TUBA åbner afdeling i Hillerød

Der er mere hjælp på vej til de unge, som har oplevet at en eller begge forældre har haft et alkohol- eller stofmisbrug. Og den er kærkommen.

Organisationen TUBA hjælper unge, når kæden knækker.

Børn af misbrugsforældre oplever ofte svigt, psykisk eller fysisk vold gennem deres barndom. For manges vedkommende forbliver omstændighederne omkring forældrenes misbrugsderoute i familien.

Det skyldes som oftest, at forældrene er i stand til at varetage både job og ansigt udadtil, og derfor er misbruget svært at afsløre.

- Det her er en stor middelklasse af unge udenfor det kommunale radarsystem. Så der hvor kommunerne normalt reagerer, og det gør de rigtig godt, der får vi fat i dem. Men i den store middelklasse, der får vi ikke fat i dem, siger Landsleder i Tuba, Henrik Appel Ebbesen, og fortsætter:

- Fordi far og mor har jo arbejde, og alt ser pænt ud. Men bag facaden - der ser det ikke pænt ud.

Og netop den gruppe af børn er særligt svære at finde for det kommunale system. Derfor bliver problemerne i hjemmet hverdag og normaliseret og alkohol- og stofmisbruget bliver et tabu, der først berøres langt senere i livet. Men det er ikke så underligt, lyder det fra stifteren af Tuba, Alex Kastrup Nielsen.

- Efterhånden som barnet bliver ældre, kommer der gradvist en større udveksling med omgivelserne, og man får mere at vide om, hvordan andre reelt har haft det i deres familie. Og så begynder man måske at få en forståelse af, at 'Det var så ikke almindeligt, det jeg oplevede i min familie', siger Alex Kastrup Nielsen, der til dagligt er faglig chef hos Tuba.

Flere og flere unge mennesker melder sig til Tuba, og nu er presset blevet så stort, at der hos Tubas afdeling i København er ventetider på op mod atten måneder.

- Det er vi selvfølgelig nødt til at kigge ind i og se på, hvad vi kan gøre for at afhjælpe de her ventelister, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Ninna Thomsen (SF), til TV 2 Lorry. 

- For det er klart, at kommer man efter mange år, hvor problemet har ligget nede i maven og faktisk beder om den hjælp, så tror jeg også, at det er afgørende, at vi er klar med hjælpen med det samme.

Heldigvis er der hjælp på vej - næsten. En ny Tuba-afdeling åbner den 2. juni i Hillerød, hvor unge fra hele regionen kan melde sig til teraputiske forløb og rådgivning.

Problemet er blot, at der, i den endnu ikke opstartede afdeling i Hillerød, allerede er venteliste. Lige nu er Tuba ved at indrette lokalerne i på Slotsgade i Hillerød, som snart skal huse de mange unge, som har brug for hjælp.

Afdelingen bliver nummer 22 i Tuba-regi og er en direkte konsekvens af de midler, som Socialministeriets satspulje bevilgede til organisationen i februar måned.

Tuba-afdelingen holder åbningsreception den 2. juni klokken 13.00, hvor både Hillerøds borgmester, Tubas landschef og flere andre vil tale.

Søndag den 29. maj handler Søndagsmagasinet om TUBA og om unge, der er vokset op med alkoholikerforældre. Særligt i Københavnsområdet mærker TUBA et enormt pres fra unge, der har brug for hjælp. Se med i vores 19.30-udsendelse.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere