Her er de vragede borgmestres nye liv

Fra den 1. januar venter en helt ny virkelighed for de mange borgmestre, der mistede magten ved kommunalvalget. Her kan du se, hvad de skal.

Der har været en lille stigning på 0,4 procent i arbejdsløsheden i Hovedstadsområdet i løbet af det sidste år.

Men antallet af borgmestre, der mistede deres job ved kommunalvalget, var langt større.

Hele syv ud af 40 borgmestre skal nu finde noget andet at lave. Det svarer til cirka 17 procent.

En af dem er Jørgen Johansen fra Allerød. Den konservative bykonge afleverer den 1. januar sin borgmesterkæde til Venstres Karsten Längerich, og så skal der ellers nye borgmesterboller på suppen.

Hvad Jørgen Johansen har tænkt sig at kaste sig over, når han rykker ud af rådhuset, er han dog stadig i tvivl om.

- Det er et svært spørgsmål, for jeg aner ikke, hvad jeg skal lave. Men jeg vil gerne løbe marathon til foråret, spille noget mere fodbold og sove lidt længere. Min kone bliver nok også mindre stresset, for jeg kommer selvfølgelig til at få mere tid og fri i weekenderne.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Men lige nu har jeg stadig en del arbejde, jeg skal nå, inden jeg stopper som borgmester. Blandt andet har jeg tre diamantbryllupper (borgere gift i 60 år, red.), og jeg har også en del andre bryllupper, jeg skal have fikset, siger Jørgen Johansen til TV 2 Lorry.

Helt færdig med politik er han dog ikke. Han fortsætter således som kommunalbestyrelsesmedlem i Allerød.

- Men det er klart, at det bliver noget helt nyt ikke at være borgmester. Alt nyt er spændende, men jeg er selvfølgelig stadig skuffet over, at jeg fik flest stemmer i Allerød, men ikke blev borgmester. Det er ikke gået helt op for mig endnu. Men jeg ser frem til nye udfordringer, siger han.

Tilbage på Borgen

I København er afgående kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti, noget mere klar i spyttet. 

- Jeg skal tilbage på Christiansborg, hvor jeg søgte orlov fra mit gamle arbejde hos Dansk Folkeparti. Et job, jeg var meget glad for. Jeg skal have ansvaret for partiets økonomi på landsplan og vores organisation. Det er en administrativ embedsrolle og et fuldtidsarbejde. Jeg glæder mig, men det bliver også en travl tid. På den politiske front har jeg nemlig også fået den vigtige rolle at være næstformand i Københavns Borgerrepræsentation, så der vil også være repræsentative roller i forbundet med den post.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Jeg vil desuden sidde i økonomiudvalget og være sundhedsordfører. Så der er ingen tvivl om, at jeg får mangel på tid. Men jeg har før prøvet at kombinere et arbejde med det at være fritidspolitiker. Og jeg kan egentlig godt lide det. Det at være nede i detaljen, mister man lidt som borgmester, fordi det handler meget mere om at være leder, strategi og forhandlinger. Jeg savner at være mere i dybden og følge nogle sager mere til dørs, så det glæder jeg mig til at komme tilbage til, siger Carl Christian Ebbesen til TV 2 Lorry.

Vil starte på CBS 

I Hillerød er den afgående borgmester, Dorte Meldgaard (Kons.) på jagt efter sit næste job. Efter fire år på borgmestertaburetten blev hun vraget af vælgerne til fordel for socialdemokraten Kirsten Jensen.   

- Jeg skal ud og finde mig et andet arbejde. Jeg har meldt mig til en bestyrelsesuddannelse på CBS, da det er sådan noget, jeg gerne vil beskæftige mig med i fremtiden. Man kan på en måde godt sammenligne et byråd med en bestyrelse, og sådan set har jeg jo været bestyrelsesformand for de sidste fire år. Så jeg synes, uddannelsen lyder spændende, siger Dorte Meldgaard til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

Hun fortæller, at hun er fortrøstningsfuld omkring fremtiden, og at hun tidligere har lavet en række forskelige ting, før hun trådte ind i politik og blev borgmester. Blandt andet drev hun sit eget firma, hvor hun læste korrektur for nogle danske blade. Men firmaet lukkede hun ned, og nu vil hun da også prøve noget helt andet.   

- Jeg ville selvfølgelig gerne være fortsat som borgmester. Men når nu det ikke skal være sådan, så er jeg helt sikker på, at mit kommende liv nok skal bringe mig noget spændende. Jeg har lært helt ekstremt meget om mig selv, andre mennesker og omkring ledelse de sidste fire år, og det glæder jeg mig til at tage med videre. Jeg vil stadig sidde i byrådet og har også fået nogle udvalgsposter. Så det skal der også tages hånd om.

Vil lægge kræfter i kødkvæg

Vender man blikket ned mod Stevns er der også her et nyt borgmesterskifte.  Mogens Haugaard Nielsen fra Nyt Stevns mistede således borgmesterposten til Venstres Anette Mortensen.

Mogens Haugaard Nielsen, der er gårdejer, ved siden af sit politiske virke, ser nu frem til at skulle bruge mere tid i sine overalls. 

- Jeg skal tilbage og passe mit landbrug lidt bedre, end jeg har gjort de sidste fire år. Jeg har også nogle hængepartier hjemme på ejendommen, jeg skal have gjort færdige. Vi har 70 Hereford kødkvæg, som vi vil prøve at gøre mere ud af. Så det vil jeg lægge mine kræfter i, siger han til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Det er klart, jeg også får noget mere fritid, og hvad jeg skal bruge den til, her jeg endnu ikke planlagt. Jeg vil se, om ikke jeg kan finde et eller andet, som jeg kan bruge min ledige tid på. Det kunne være, jeg kunne køre lidt for nogle af de andre landmænd i området. Men også turisme og kultur interesserer mig rigtig meget. Så jeg vil da se, om ikke også jeg kan bruges i den verden, siger Mogens Haugaard Nielsen.

Helt færdig med politik er Stevnsborgmesteren dog ikke. Han blev således genvalgt til kommunalbestyrelsen, men denne gang bliver det som en del af oppsotionen.

Jeg vil have plads i økonomiudvalget og social-og sundhedsudvalget. Så det er jeg meget tilfreds med. Jeg skal også lægge kræfter i den nye tværpolitiske liste (Nyt Stevns, red.), jeg har lavet, siger han.

Selvudnævnt lagerchef 

I Køge bliver den Konservative borgmester Flemming Christensen afløst af socialdemokraten Marie Stærke. Da TV 2 Lorry fanger den 73-årige borgmester over telefonen, er han helt afklaret med omkring sin fremtid.

- Jeg har en alder nu, hvor jeg reelt har droppet arbejdsmarkedet. Mit tidligere job i bankverdenen er ikke akutelt længere, og jeg får nu mere tid til at koncentrere mig om, hvad jeg vil. Jeg regner med, at jeg bliver lagerchef i Meny i Næstved, siger Flemming Christensen og griner.

- Ej, min søn har sådan en købmandsbutik dernede, og mon ikke han godt kan bruge sin fars hjælp i ny og næ, siger han.

Han tilføjer, at han gerne vil tilbringe mere tid sammen med sine børn og børnebørn. Men han vil stadig være aktiv i kommunalpolitik.    

- Jeg forsætter i byrådet som gruppeformand og vil bruge tid på at give formandsstafetten videre til de andre i gruppen. Jeg kommer også til få nogle politiske ben. Blandt andet skal jeg sidde med i Økonomiudvalget og sidde i vores havneebestyrelse samt vores byudviklingssleskab. 

Skal ud og sejle

I Halsnæs får afgående borgmester Steen Hasselriis mere tid til ferie og fritid, når han takker af den 1. januar og overlader bystyret til Socialdemokratiets Steffen Jensen. 

- Jeg er lige fyldt 70 år, og de sidste tre-fire år har jeg brugt 60-70 timer om ugen på mit arbejde fordelt over syv dage. Fremover har jeg måske tyve timer, og så skal jeg være med i tre udvalg, så det bliver nok en halvering af arbejdstiden fra de sidste fire år.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

- Nu sidder jeg og kigger på vores ferieplaner. Vi har den aftale i min familie, at vi skifter hvert andet år til at vælge, hvor vi skal sejle hen. Forrige år var vi Oslo, sidste år i Flensborg og næste år tager vi til Berlin gennem kanaler og floder. Det får jeg mere tid til nu her, siger han til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har også rettet henvendelse til Gribskovs afgående borgmester Kim Valentin (V), men han er ikke vendt tilbage. Valentin mistede ved valget magten til Anders Gerner Frost fra Nyt Gribskov.

Anders Gerner Frost er dog nok mere kendt for sin medvirken i tv-programmet Hammerslag, hvor han har været ejendomsmægler-vært.