Grønt lys: Flere sygeplejersker på vej i hovedstadsområdet

Københavns Professionshøjskole har fået lov til at optage flere på sygeplejerskeuddannelsen.

Der mangler sygeplejersker i hovedstadsområdet. Mange af hospitalerne kæmper hårdt for at besætte ledige stillinger, og manglen gør sig også gældende på sygeplejerskernes andre arbejdsområder. Men nu lysner det måske en lille smule. Københavns Professionshøjskole oplyser, at den fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har fået grønt lys til at uddanne flere sygeplejersker. Konkret betyder det, at de kan optage 60 ekstra studerende per årgang.

Skolen uddanner allerede et stort antal sygeplejersker. En årgang har hidtil været på 1.211 studerende, og det er det tal, der øges med 60. Rent fysisk skal de nye sygeplejerskestuderende uddannes på skolens afdelinger i Hillerød (50) og på Bornholm (10).

Landets befolkning bliver ældre og et stigende antal personer over 80 år giver et større behov for sygeplejersker. Ifølge Professionshøjskolens egne oplysninger vil der frem mod år 2030 være 47.000 flere indbyggere over 80 år i Region Hovedstaden.

Nu er der flere sygeplejersker på vej til hovedstadsområdet. 

Plads til flere

- Sygeplejerskeuddannelsen er en af vores mest populære uddannelser, og vi må hvert år afvise flere studiesøgende, som ellers er fuldt egnede til at begynde på uddannelsen. Derfor er det positivt, at vi nu får mulighed for at uddanne endnu flere dygtige sygeplejersker, siger Randi Brinckmann, der er dekan for det sundhedsfaglige fakultet på Københavns Professionshøjskole.

Hun siger til TV 2 Lorry, at det er skolens udgangspunkt, at når kommuner og regioner sammen med politikerne i øvrigt meddeler, at der er behov for flere sygeplejersker - så vil skolen også gerne uddanne dem. Derfor er skolen glad for at kunne øge optaget med 60. Men: 

- Hvis man skal se det i lyset af den mangel på sygeplejersker, der er - så er det en dråbe i havet, siger hun og gør dog opmærksom på, at Københavns Professionshøjskole selvfølgelig ikke er det eneste sted, der uddanner sygeplejersker.

quote Hvis man skal se det i lyset af den mangel på sygeplejersker, der er - så er det en dråbe i havet.

Randi Brinckmann, dekan

I Dansk Sygeplejeråd hilser kredsformand Vibeke Westh, Kreds Hovedstaden, beslutningen om at uddanne flere sygeplejersker velkommen. Men hun pointerer i samme forbindelse, at der skal mere til.

- Vi kommer til at kræve, at der skal ske yderligere optag de næste år. For selv om der ikke er et eksakt tal på, hvad manglen er, så kan vi jo se, at når man slår stillinger op, så er der som regel meget få ansøgere - og det er jo en af indikationerne på mangel, siger hun til TV 2 Lorry.

Vibeke Westh understreger, at det både er de kommunale og regionale arbejdsgivere, der mangler sygeplejersker. I Nordsjælland har det været så grelt, at der er lukket senge ned - simpelt hen fordi der ikke var personale nok.

Bedre forhold til de nye

Samtidig vil Dansk Sygeplejeråd nu lægge vægt på, at der tilbydes ordentlige forhold til de nye studerende - både mens de studerer, og når de er færdige.

- Der skal være det antal praktikvejledere, de har ret til - og det er der ikke levet op til i dag. Samtidig skal der sættes initiativer i værk, så nyuddannede kommer godt ind i arbejdet - og så de ikke flytter sig, så snart de har fået job, siger kredsformanden.

Vibeke Westh, formand for Danske Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, er glad for, at der nu skal uddanes flere sygeplejersker - men det er langt fra nok endnu.
Vibeke Westh, formand for Danske Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, er glad for, at der nu skal uddanes flere sygeplejersker - men det er langt fra nok endnu.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen - Ritzau Scanpix

For eksempel er Hvidovre Hospital begyndt at arbejde med en mentorordning, så nye sygeplejersker føler sig taget godt imod.

Endelig peger Vibeke Westh også på arbejdsvilkår som løn - og bemanding.

- Man skal føle, at det er fagligt forsvarligt, når man er på arbejde, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere