Fandt skjult vandmølle under dige

Under gravearbejdet til Hillerød miljøpark gjorde entreprenøren et overraskende fund: En gammel vandmølle. I dag gravede Museum Nordsjælland de sidste rester op. Analyser skal vise, hvornår møllen stammer fra.

I øjeblikket bliver der gravet i stor stil ved Solrødgård, hvor Hillerøds kommende miljøpark kommer til at ligge. Bygherren har fået dispensation til fjerne et fredet dige, men da gravemaskinerne gik i gang, fandt man træstolper og planker skjult under en meter jord. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Museum Nordsjælland blev underrettet, og det viste sig, at der var tale om fundamentet til en vandmølle med en delvist bevaret møllekanal.

"Det er kun fordi, at diget har ligget her, at møllen er blevet bevaret så godt. Det er meget sjældent, at vi ser den slags møllekonstruktioner. Jeg tror ikke, at jeg kommer til at opleve det igen," siger museumsinspektør for Museum Nordsjælland, Klaus Hvid.

Nu skal mølles dateres

Museet vurderer, at møllens stammer fra renæssancetiden omkring 1600-tallet, men nu vil analyser vise, præcis hvornår den er fra.

Museet er i disse dage i gang med at grave de sidste rester af møllen op. Tømmeret bliver sendt til analyser, hvor man blandt andet skærer skiver af træet og tæller årringene for at datere den.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Idrætsgymnastik

play16-årige Camille er danmarksmester i gymnastik - men for ung til OL

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere