Diarré og blødninger: Ny app skal hjælpe tarmpatienter med at styre sygdomme

Nordsjællands Hospital vil nu tilbyde en web-app og webstuegang ud til hele patientgruppen, der følges på Gastromedicinsk Ambulatorium.

Mavesmerter, kronisk diarré og træthed er hverdagen for tusindvis af danskere, der lider af inflammatoriske tarmsygdomme, men nu er Nordsjællands Hospital i gang med at benytte en app, der skal give både patienter og hospitalet mulighed for at tage sygdomsudbrud i opløbet.

Det er professor og overlæge Pia Munkholm, der over en årrække har udviklet og testet appen med en række samarbejdspartnere og ikke mindst mere end tusinde patienter. Hendes arbejde betyder nu, at Nordsjællands Hospital er klar til at rulle en web-app og webstuegang ud til hele patientgruppen, der følges på Gastromedicinsk Ambulatorium.

Om inflammation i tarmene

- Vi er så glade for at kunne tilbyde alle vores patienter den mulighed for at få kontrol over deres sygdom. For mange er sygdommen næsten invaliderende, men med en simpel app, kan du som patient nu selv følge symptomerne, og kontakte ambulatoriet for råd i god tid, siger professor Pia Munkholm i en pressemeddelelse fra Nordsjællands Hospital.

En simpel app med trafiklys

Det drejer sig i første omgang om cirka 2.000 patienter med Crohns sygdom og colitis ulcerosa, der nu kan følge og i sidste ende styre deres tarmsygdomme, så sygdommene og deres symptomer kan holdes nede, hvis de følges tæt og den løbende behandling reguleres i tide.

- Vi er så glade for at kunne tilbyde alle vores patienter den mulighed for at få kontrol over deres sygdom. For mange er sygdommen næsten invaliderende, men med en simpel app, kan du som patient nu selv følge symptomerne, og kontakte ambulatoriet for råd i god tid, siger Pia Munkholm.

Appen fungerer på den måde, at patienterne bliver vist et simpelt ”trafiklys” – grøn, gul eller rød – der viser, om deres betændelse i tarmene er i fare for at blusse op eller allerede er i svær aktivitet. Herefter kan de over mail eller telefon kontakte ambulatoriet i Nordsjælland for at høre, hvad der skal gøres. Om det kan slås ned med medicin, eller om det er nødvendigt at besøge hospitalet.

Professor og overlæge Pia Munkholm fra Nordsjællands Hospital har over en årrække arbejdet på en app, der hjælper tarmpatienter med at holde øje med sygdomme og symptomer.
Professor og overlæge Pia Munkholm fra Nordsjællands Hospital har over en årrække arbejdet på en app, der hjælper tarmpatienter med at holde øje med sygdomme og symptomer.
Foto: Nordsjællands Hospital

- De tilbagemeldinger vi har fået fra vores patienter, der allerede har app’en er entydigt positive. Det handler om, at få noget kontrol og en hverdag tilbage, for i dag bruger både patienter og samfund mange ressourcer på at behandle sygdomsudbrud ambulant og ved indlæggelser, der kunne være undgået, siger Pia Munkholm.

Appen er udviklet af Pia Munkholm på Nordsjællands Hospital, mens en del af appen er udviklet i et samarbejde med norske Calpro A/S.

Det er dog ikke den første app, man har haft held med på Nordsjællands Hospital i år. For nylig lancerede man også en app, der gør det muligt for patienter at få informationer fra sygehuset på en overskuelig måde.

 

Hvad er Crohns sygdom?

Hvad er Colitis ulcerosa?

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Untitled collage

playEn opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere