Collstropgrunden: Staten skal rydde op på giftgrunden i Hillerød

Staten skal overtage bekæmpelsen af giftgrunde som Collstropgrunden i Hillerød fra regionerne, mener regeringen. Den lokale naturfredningsforening er bekymret.

Det er i dag mere end 40 år siden, træimprægneringsfirmaet Collstrop A/S stoppede produktionen på industrigrunden lidt udenfor Hillerød. Men de giftige efterladenskaberne fra virksomheden ligger der stadig.

Blandt andet er jorden fyldt med 35 tons kræftfremkaldende arsenik.

quote Vi bliver nødt til at skaffe flere penge, hvis vi skal oprense fortidens synder

Pia Olsen Dyhr, Formand, SF

Adgang-forbudt-skiltene er blevet skiftet ud i løbet af årene, men de ansvarlige myndigheder - først staten, siden amtet og senest Region Hovedstaden bliver ved med at skubbe regningen foran sig.

- Det er en tikkende bombe. Vi ved ikke, hvornår giften rammer grundvandet, siger formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød, Jørgen Bacher til TV 2 Lorry.

Se TV 2 Lorrys indslag, hvor vi undersøger, hvem der er ansvarlig for at rydde op efter fortidens synder. 

 

Staten overtager ansvaret

Men måske sker der noget inden længe. For med regeringens nye Sundhedsreform og ønsket om at nedlægge regionerne, så skal staten igen overtage ansvaret for de forurenede giftgrunde.

- Vi lægger det samlet ind under staten, for der er jo ikke nogen grund til at have to instanser til at klare opgaven, siger Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen til TV 2 Lorry.

Regeringen vil afsætte 500 millioner kroner indtil 2030 til at rense de ni mest forurenede grunde i Danmark.

Men ifølge SF er det alt for lidt. For alene Collstropgrunden koster mere end 200 millioner kroner at rense op.

- De 500 millioner kroner, som regeringen vil afsætte, er næsten det samme beløb som man tidligere har afsat. Regionerne fik også næsten 500 millioner kroner til bekæmpelsen af store og små jordforureninger i en femårig periode. Og det beløb forslår som en skrædder i helvede, siger SF's partiformand Pia Olsen Dyhr til TV 2 Lorry.

Grøn fond skal skaffe milliarder

Derfor foreslår SF, at man via en grøn fond forsøger at skaffe en milliard kroner årligt ud af finanslovens overskud -  altså de midler som ikke er blevet brugt, når året er omme.

Men det forslag giver Venstre ikke meget for.

- Det er jo bare en fond. Det giver jo ingen penge. SF afsætter dermed 0 kroner, kan jeg forstå. Vi andre går trods alt ind og sætter rigtige penge af til oprensning af giftgrunde. SF's forslag er bare fugle på taget, siger Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen.

SF's partiformand er ikke overraskende uenig.

- Nej, det er ikke fugle på taget. Det er faktisk reelle penge, som skal sættes af hver eneste år. Vi har gjort det tidligere. Da SF sad i regering lavede vi en grønt fond, som vi jo netop brugte til grønne formål, og det fungerede. Vi bliver nødt til at skaffe flere penge, hvis vi skal oprense fortidens synder, siger Pia Olsen Dyhr.

Collstropgrunden

De mere end 200 millioner kroner, det forventes at koste at rense grunden kommer forureneren Collstrop A/S ikke til at betale. Rent juridisk var det ikke muligt for staten at gøre virksomheden erstatningspligtig, derfor hænger regningen nu på skatteyderne.

Bekymret lokal naturfredningsforening

Hvis regeringen får held med at nedlægge regionerne frygter den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, at Collstropgrunden vil blive nedprioriteret i forhold til andre store forureninger i for eksempel Jylland.

- Her i vores område og region er Collstropgrunden en stor forurening. Men på statsplan vil den jo forsvinde i mulige andre forureninger, siger formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød, Jørgen Bacher. 

Ifølge Venstres miljøordfører vil man prioritere oprensningen af de store giftgrunde efter, hvilke der truer natur og grundvand. Og her står Collstrup-grunden ikke øverst på listen. Men turen skal nok komme til Hillerød, lover han.

- Vi har absolut ikke glemt Collstropgrunden i Hillerød, siger Erling Bonnesen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

Drone_over_byen

Droner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

Hillerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere