Borgmestre skal stå skoleret hos minister: Svigter de ledige

Borgmestrene fra Hillerød og Lejre Kommuner er blevet indkaldt af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen for at forklare, hvorfor de ikke holder møder med de ledige i kommunerne.

Dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere i flere kommuner får ikke den hjælp, de har krav på.

Så klar lyder udmeldingen fra Beskæftigelsesministeriet, som har lavet en opgørelse, der viser, at i gennemsnit blot 64 procent af borgerne i disse grupper har fået det antal samtaler, de har krav på.

Samtaler, som skal hjælpe dem ud af ledighedskøen og ind på arbejdsmarkedet igen.

- Jeg er stærkt bekymret over, at kommunerne ikke har fokus på at få holdt de samtaler, som de ledige har krav på. Det er uacceptabelt. Vi ved, at en tidlig kontakt med ledige har god effekt på at bringe borgerne i job, så der er jo ikke tale om regler for reglernes skyld. Jeg er forundret over dette sløseri, da det i høj grad også er i kommunernes interesse at få folk væk fra offentlig forsørgelse, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Kommuner skal stå skoleret hos ministeren

Derfor har ministeren nu bedt tre borgmestre fra de dårligst placerede kommuner om at stå skoleret for at forklare, hvad de vil gøre for at leve op til reglerne.

To af de borgmestre er fra Hillerød og Lejre.

Det har ikke været muligt at få en reaktion fra borgmester Kirsten Jensen, soc.dem, men Thomas Elong (V), der er formand for beskæftigelsesudvalget i kommunen, er også indkaldt til mødet.

Han oplyser, at kommunen endnu ikke er blevet indkaldt af ministeren, men at de er blevet varslet om en indkaldelse.

Trods indkaldelse: Hillerød har laveste ledighed i ti år

- Jeg har ingenting imod, at vi skal derind (på ministerens kontor, red.). Der er en lovgivning på området, og vi må bare sande, at vi er på bagkant med at nå målet ligesom mange andre kommuner, siger Thomas Elong til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Det er ikke en undskyldning for, at vi ligger som nogle af de dårligste. Og det skal vi have ændret på.

Ifølge Thomas Elong er ledigheden i kommunen dog den laveste i ti år. 

- Vi kan altid blive bedre, men ledigheden er nede på noget af det laveste, den har været i ti år - så må vi gøre noget rigtigt, siger han.

Arbejdet med at øge antallet af samtaler for ledige er allerede i gang, og gennem de seneste tre måneder er det lykkes at hæve samtaleprocenten fra 44 til 87 indenfor ungeområdet, oplyser formanden for beskæftigelsesudvalget i Hillerød.

Lejre-borgmester vil drøfte regler og have fleksibilitet

I Lejre Kommune bekræfter borgmester Carsten Rasmussen (S), at kommunen har modtaget en indkaldelse til et møde med ministeren.

- Det er rigtigt, at vi er inviteret til en dialog med ministeren om emnet. Det ser jeg frem til, for det er et område, som vi i Lejre Kommune har stærkt fokus på, siger Carsten Ramussen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Samtidig påpeger borgmesteren, at det ikke er alle samtaler, der giver mening at afholde - og derfor når kommunen ikke nødvendigvis måltallene udstukket fra ministeriet.

- I nogle tilfælde er der gode og konkrete forklaringer på, at vi ikke har gennemført alle samtaler. Kort kan man sige, at det handler om at tage hensyn til den enkelte borgers behov og situation. Derfor ser jeg frem til at drøfte reglerne og mulighederne for fleksibilitet med ministeren, siger borgmesteren.

Seks kommuner får reprimande og skal afrapportere

Foruden de tre kommuner, der er indkaldt til samtale, har yderligere seks kommuner modtaget en "ekstra reprimande", da de ifølge ministeriet bør forbedre sig i særlig grad.

Det betyder også, at de seks kommuner skal sende en skriftlig redegørelse inden den 1. november.

Tre af de kommuner, der modtager en reprimande fra beskæftigelsesministeren, ligger i TV 2 Lorrys sendeområde og er Albertslund, Køge og Rudersdal kommuner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik