Beboere kæmper mod skimmelsvamp i kommunale lejligheder

I Horsevænget i Hillerød oplever flere beboere et dårligt indeklima, der gør dem syge. Kommunen gør ikke nok for at løse problemet, mener de.

Irritation i de øvre luftveje, kronisk træthed og hovedpine. De symptomer har Nina Charlotte Klein de senere år henvendt sig til sin læge med.

I hendes lægeerklæring står der, at symptomerne er opstået, efter hun flyttede ind i en lejlighed på Horsevænget i Hillerød. Sammen med flere andre beboere i ejendommen, oplever Nina Charlotte Klein nemlig, at indeklimaet i hendes lejlighed gør hende syg. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- I det øjeblik jeg går ind i min bolig, får jeg så tung vejrtrækning. Hvis jeg er hjemme, har jeg dundrende hovedpine og ømme muskler. At gå fra Horsevænget op til stationen er det samme som at bestige et bjerg, siger Nina Charlotte Klein til avisen.

Ejendommen, Nina Charlotte Klein bor i, er ejet af Hillerød Kommune, og alle beboerne er visiteret dertil fra kommunens boligsociale liste.

Fire typer skimmelsvamp

Derfor har Hillerød Kommune to gange fået den bygningsbiologiske rådgivningsvirksomhed Bøgh & Helstrup til at undersøge lejligheden for skimmelsvamp tidligere på året.

Ved den første undersøgelse viste niveauet af skimmelsvamp sig at være over normalt baggrundsniveau. Ved en opfølgende undersøgelse med aftryk fra et højskab og en glashylde viste der sig forekomst af fire typer skimmelsvamp. 

Én type skimmelsvamp var i moderat vækst begge steder, mens de andre typer var i ringe vækst.

På den baggrund konkluderede rådgivningsvirksomheden, at Nina Charlotte Kleins lejlighed ikke var negativt belastet af partikler fra skimmelsvamp, og derfor har kommunen givet Nina Charlotte Klein besked om, at den ikke vil gøre mere ved problemet.

Kommunen gør ikke nok

Ifølge Lejernes Landsorganisation, LLO, bør kommunen gøre mere for at komme problemet til livs. 

- Det er en opgave for kommunen at få det her ordnet. Det må afklares, hvad årsagen til denne skimmelsvamp er. Det er kommunen selv, der må til kassen og udbedre de mangler, der er, siger Jesper Larsen, cheføkonom i LLO, til Frederiksborg Amts Avis.

Han mener, kommunen bør foretage en såkaldt "destruktiv" undersøgelse, der bl.a. går ud på at lave hul i gulve og komme ind bag skabe, for at finde ud af, hvad kilden til svampen er. 

Den opfordring vil ejendomschef i Hillerød Kommune, Lone Byskov, gerne overveje, fortæller hun til Frederiksborg Amts Avis.