Valg i Herlev: Bykonge står til endnu en periode ved magten i en af landets mindste kommuner

En af landets mindste kommuner har en af landets mest populære borgmestre, der kan regere, som han vil, med sit absolutte flertal. Sådan fortsætter det sandsynligvis efter kommunalvalget i Herlev den 16. november.

Herlev Kommune lever et roligt liv, hvor der er styr på det meste, og landsdækkende medier sjældent har behov for at skrive om byen. Men det betyder ikke, der er helt stille i den lille kommune. Der er både gang i flere byggeprojekter, mens et spørgsmål om tryghed har været med til at vende op og ned på det politiske landskab. 

Hvad er der på spil?

Thomas Gyldal Petersen (S) har siden 2011 siddet som borgmester i Herlev, hvor han er født og opvokset. Ved valget i 2017 fik han hver tredje stemme af samtlige afgivne i kommunen, og dermed lagde han sig op som en af de tungeste sværvægtere blandt landets bykonger. 

Derfor kan det være svært at se, der sker store overraskelser ved det kommende valg. Blandt andet fordi:

 • Socialdemokratiet sidder på 12 af 19 mandater i byrådet.
 • Thomas Gyldal Petersen konstituerede sig i 2017 med oppositionen i form af Venstre og Konservative, der til gengæld begge fik en formandspost i udvalg. 


Hvad bliver afgørende ved valget?

Valgets største spørgsmål bliver, om Socialdemokratiet kan bevare det absolutte flertal. Her bliver især to forhold afgørende:

 • Thomas Gyldal Petersen (S) er meget engageret i skoleområdet, og idéen om at fritstille skolerne i kommunen er født hos ham. Men skoleområdet vækker stærke følelser hos forældre, og derfor kan nogle vælgere vende ham ryggen, hvis ikke han får overbevist om sine planer.
 • Ved at indgå i et samlet valgforbund, kan de borgerlige partier måske komme lidt styrket ud af valget. 


Hvem er favoritten og hvorfor?

Thomas Gyldal Petersen (S) er ikke alene favorit til at blive genvalgt som borgmester i Herlev. Han og Socialdemokratiet er også storfavoritter til at bevare det absolutte flertal og få en af de mest sikre valgte borgmestre på landsplan. 

Det er der flere flere faktorer, der taler for:

 • Der har været socialdemokratiske borgmestre i Herlev de seneste 50 år.
 • Kommunen er hverken præget af store større skandaler eller uoverensstemmelser.
 • Økonomien i Herlev er præget af balance og har været det de seneste mange år.
 • Ved de to seneste valg har Thomas Gyldal Petersen fået mere end hver tredje stemme, mens socialdemokratiet samlet har fået over halvdelen.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Henrik Hilleberg fra Konservative må betragtes som den stærkeste modkandidat, selvom succeskriterierne ligger en del under en borgmesterpost.

 • Henrik Hilleberg har siddet i byrådet i Herlev siden 1994.
 • Ved valget i 2017 fik han 706 personlige stemmer, hvilket var næstflest og medvirkende til, konservative kunne samle to mandater i byrådet.
 • Alle borgerlige partier har for første gang indgået valgforbund, og dermed fremstår de som en reel opposition og alternativ.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet fik 12 af 19 mandater og konstituerede sig efterfølgende med Venstre og Konservative, der fik henholdsvis et og to mandater. Samtidig fik de begge en enkelt formandspost i udvalg. Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste budgetter?

Herlev Kommune har haft en økonomi i fin balance, og derfor har kommunen ikke oplevet væsentlige serviceforringelser i de seneste budgetaftaler. 

Til gengæld er der blevet sat penge af til at fremrykke minimumsnormeringer i daginstitutioner, hvilket delvist blev finansieret med mindre prisstigninger for forældrebetaling. 

Derudover blev der afsat penge til at bygge et nyt pleje- og aktivitetscenter i kommunen.  

I den seneste budgetaftale for den næste fire år, blev der desuden afsat 46 millioner kroner til at forbedre ældreområdet i kommunen.

Hvem har indgået valgforbund?

Der er et blåt og et rødt valgforbund bestående af:

 • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre
 • Radikale Venstre, SF, Enhedslisten


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • I denne valgperiode imploderede Dansk Folkeparti i Herlev, efter en hændelse med partiets lokalformand.
 • Samme sag førte til, at partiets eneste medlem af byrådet, Kim Kurt Kristensen, blev løsgænger. Senere meldte han sig ind i Venstre, og nogle måneder efter blev han igen løsgænger, da han ville stemme imod Venstres partilinje.
 • Thomas Gyldal Petersen (S) er flere gange blevet udråbt til en kommende minister i S-regeringen. Og i 2019 måtte han igen afvise, at han ville forlade Herlev Kommune. 


Forudsigelsen:

Thomas Gyldal Petersen (S) er også borgmester efter valget.
Sådan har vi gjort

Her er kandidaterne i Herlev Kommune: