Thomas fik testikelkræft: Nu skal hans hustru forlade landet

Familien Jørgensen har fået afslag på familiesammenføring efter kræftsygdom.

Et dansk-filippinsk ægtepar fra Herlev føler sig fanget i et mareridt. De har fået afslag på familiesammenføring, da Thomas Jørgensen fra Herlev i tre måneder modtog offentlige ydelser, fordi han havde testikelkræft. 

Han er i dag tilbage på sit arbejde og forsørger familien, men alligevel skal hans kone Stephanie forlade landet og deres fælles et-årige barn, når hendes turistvisum udløber i august.

- Vi ved ganske enkelt ikke, hvad vi skal stille op nu, siger Thomas Jørgensen til TV 2 Lorry.

Troede de skulle leve resten af livet sammen

Det startede for tre og et halvt år siden, da Thomas Jørgensen mødte fillippinske Stephanie Campoamor til en fest i København.

- Jeg fik øje på Stephanie og så tog jeg mod til mig. Gik over og talte med hende. Det endte med, at vi sad til klokken fire om nattten og drak rødvin og snakkede, siger Thomas Jørgensen. 

Stephanie Campoamor arbejdede som au-pair og efter en tid som kærester, blev parret gift og flyttede til Herlev. Men hvedebrødsdagene var hurtigt overstået. For kort tid efter - i 2015 - blev Thomas Jørgensen ramt af testikelkræft.

- Der gik desværre betændelse i såret. Så jeg ikke kunne arbejde. Derfor fik jeg først sygedagpenge, men røg derefter ud i et såkaldt ressourceforløb, hvor jeg pludselig fik kontanthjælp i stedet for, siger Thomas Jørgensen. 

På trods af testikelkræften fik de alligevel datteren Nikoline og søgte om familiesammenføring, da Thomas Jørgensen efter sygdommen igen fik arbejde som malersvend.

quote - Jeg fik seks dage til at forlade landet. 

Stephanie Jørgensen

Men til deres store overraskelse fik de afslag. Stephanie Jørgensen måtte derfor forlade landet uden deres datter på ni måneder.

- Jeg fik seks dage til at forlade landet. Min datter var syg af lungebetændelse, så hun blev hjemme, siger Stephanie, der i dag hedder Jørgensen til efternavn. Hun måtte flyve til Fillippinerne med det samme.

quote Vores datter gik direkte fra bryst til sutteflaske. Så når jeg sov alene med hende om natten, vågnede jeg ved, at hun lå og suttede på min næse eller albue.

Thomas Jørgensen, Herlev

- Vores datter gik direkte fra bryst til sutteflaske. Så når jeg sov alene med hende om natten, vågnede jeg ved, at hun lå og suttede på min næse eller albue, siger Thomas Jørgensen.

"Ærgerlige regler"

Efter sin kræftopration modtog Thomas Jørgensen kontanthjælp kortvarigt i tre måneder. Derfor gav udlændingestyrelsen afslag på familiesammenføring. For ifølge loven må ægtefællen ikke have modtaget kontanthjælp de seneste tre år, hvis ansøgeren skal få opholdstilladelse.

Men i følge Thomas Jørgensens advokat burde loven indeholde en bagatelgrænse. 

- Reglerne er jo netop lavet for at mennesker, som ikke kan forsørge sig selv, ikke kan blive familiesammenført. Thomas viser jo, at han sagtens kan forsørge sig selv og sin familie. For det har han jo gjort, indtil at han blev syg, og det har han også gjort efterfølgende. Det er jo dér, at jeg mener, at reglerne bliver ærgerlige, fordi så rammer de jo de forkerte mennesker, siger advokat Louise Bott Traberg Smidt til TV 2 Lorry.

Thomas Jørgensen har arbejdet siden han var 14 år. Han har altid betalt skat og været medlem af en a-kasse og en fagforening.

Stephanie Jørgensen er igen tilbage i Danmark på turistvisum. Men det udløber d. 14 august. Derfor må hun igen forlade landet, hvis hun altså ikke finder et job med en indkomst på omkring 40.000 kroner om måneden. Så selvom hun er universitetsuddannet og har arbejdet som skolelærer i filipinerne, er håbet om at blive i Danmark meget lille.

- Vi føler ikke rigtig, at vi har flere skud i bøssen nu, siger Thomas Jørgensen.

Thomas og Stephanie Jørgensen har også klaget til Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Men hun havde i dag ikke mulighed for at kommentere sagen. 

Udlændingeloven § 9

Stk. 5. 
Opholdstilladelse efter stk. 1, nr. 1 skal, medmindre ganske særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, afgørende taler derimod, betinges af, at den herboende person i 3 år forud for afgørelsen om opholdstilladelse ikke har modtaget hjælp efter lov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik