Plejehjemsbeboere i Herlev får tredje vaccinestik som de allerførste i regionen

Beboere på mere end 200 plejehjem i hovedstadsregionen får i løbet af september måned tilbudt et tredje stik med vaccine mod covid-19.

Tre plejehjem i Herlev åbnede torsdag dørene for den udkørende vaccinationsindsats i Region Hovedstaden.

De omkring 170 beboere på plejehjemmene vil som de første i regionen få tilbud om et tredje stik med vaccine mod covid-19. 

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Indsatsen kommer efter Sundhedsstyrelsens melding om et stigende antal nye smittede på plejehjem, som ikke kan forklares alene med samfundets genåbning.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) glæder sig over, at beboere på plejehjem nu kan få boostet deres vaccination med et tredje stik.

- Beboere på plejehjem er de første, der får tilbudt tredje stik, fordi de har størst risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittede. Samtidig ved vi, at vaccinernes effekt kan være nedsat hos ældre, og derfor giver det god mening, at de er de første til at få tredje stik, siger han i pressemeddelelsen.

Regner med at nå mere end 200 plejehjem 

Regionens udkørende vaccinationsindsats forventer at runde mere end 200 plejehjem i de kommende uger.

- Jeg er rigtigt glad for, at vi så hurtigt kan komme ud med tredje stik takket være et tæt samarbejde mellem regionen og plejehjemmene. Vi regner med at nå ud til mere end 200 plejehjem i hele regionen i løbet af september, så beboerne kan blive beskyttede, inden vi for alvor går ind i efteråret, siger Lars Gaardhøj.

Regionen vil på hverdage sende mindst 15 udekørende teams ud på plejehjem for at vaccinere beboere og samtidig fortsætter indsatsen med vaccination på uddannelsesinstitutioner.

Det er Sundhedsstyrelsen, der anbefaler revaccination med tredje stik til plejehjemsbeboere, og i Region Hovedstaden står Akutberedskabet for planlægning og udsendelse af de udkørende teams.

Fakta om vaccination af plejehjemsbeboere

Erfarne vaccinatører

Konstitueret vicedirektør i Akutberedskabet, Helene Bliddal Døssing, fortæller, at det er meget erfarne og dygtige vaccinatører, der kommer ud på plejehjemmene.

- Vi trækker på rigtigt gode erfaringer med udkørende vaccinationsindsatser, og det er nogle meget erfarne vaccinatører, der kommer til at give det tredje stik, så det bliver sikkert og trygt. De har vaccineret borgere i mange måneder i vores faste vaccinationscentre og i denne måned også på pop-up stederne i kommunerne og på uddannelsesstederne. De er klædt godt på til også at vaccinere beboere på plejecentrene, siger hun i pressemeddelelsen.

Helene Bliddal Døssing oplyser, at beboerne får tilbudt den samme vaccine, som de har fået de to første gange.

- De fleste har fået Pfizer, så det vil de også få denne gang. Regionen forventer en stor tilslutning til dette tredje stik, for i gennemsnit er 96 procent af plejehjemsbeboerne blevet vaccineret i Danmark, siger hun.

Vaccinerede plejeansatte opfordres til ugentlig coronatest

Det er ikke kun plejehjemsbeboere, der opfordres til at gå med livrem og seler, når det gælder covid-19. 

Vaccinerede medarbejdere på landets plejehjem og hjemmeplejen opfordres nu til at blive PCR-testet for coronavirus én gang ugentligt, oplyser Sundhedsministeriet og Social- og Ældreministeriet torsdag i en pressemeddelelse.

Ansatte, der ikke er vaccinerede, opfordres fortsat til at blive testet to gange om ugen.

Alle besøgende til beboere på plejehjem opfordres til at tage en enkelt test ugentligt. Det skal de, uanset vaccinationsstatus, lyder det i pressemeddelelsen.

Bliver der fundet smitte på et plejehjem, testes alle for at bryde smittekæder.

- Plejehjemsbeboere er en af de mest udsatte grupper i forhold til covid-19. Mange har allerede betalt en høj pris med måneders isolation sidste år. Det skal vi ikke ud i igen, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) i pressemeddelelsen.

Ifølge Statens Serum Institut er flere færdigvaccinerede på landets plejehjem blevet smittet, efter at plejehjemsmedarbejdere er vendt hjem fra ferie.

Det vil stadigvæk være muligt for medarbejdere på plejehjem at blive testet på deres arbejdsplads, som det har været hidtil.