Personale på hospitalsafdeling bliver udsat for vold og trusler

Vold er hverdag for ansatte på en neurologisk afdeling på Herlev Hospital. Der er 13 registrerede episoder det sidste halve år, men det reelle tal er højere.

Det er ikke altid sjovt at gå på arbejde, hvis man er ansat på Neurologisk sengeafsnit N 116 på Herlev Hospital.

For her hersker en hverdag med vold og trusler, viser en rapport fra Arbejdstilsynet, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

quote Det kan da ikke være sådan, at man er utryg ved at gå på arbejde

Merethe Ørtoft, ledende oversygeplejerske på Herlev Hospital

Ifølge den seneste trivselsmåling har 52 procent af de ansatte på afdelingen indenfor et år været udsat for fysisk vold af patienter, mens 40 procent har været udsat for trusler, fremgår det af rapporten.

-  Det er da rigtig ubehageligt for dem, og det kan da ikke være sådan, at man er utryg ved at gå på arbejde, siger Merethe Ørtoft som er ledende oversygeplejerske på afdelingen til TV 2 Lorry.

Psykotiske patienter på afdelingen

Afdelingen har 24 senge til patienter, der lider af neurologiske sygdomme som epilepsi, hovedpine, demens og slagtilfælde. Det forekommer også, at der er psykotiske patienter indlagt på sengeafsnittet. 

- Vi kan jo ikke fjerne de her symptomer fra patienterne, fordi det handler jo om, at de er syge. De kan ikke gøre for det. Men vi kan jo gøre en masse for, at det ikke udvikler sig, siger Merethe Ørtoft.

I løbet af 2018 har tendensen været stigende. Herunder følger et udpluk af de de seneste 13 registrerede voldssager, som er nævnt i Arbejdstilsynets rapport:

Tre sager fra Herlev Hospital i år

  •  En patient der skulle have nyt kateter blev vred og begyndte at slå, sparke, bide og kradse.
  •  En paranoid patient skulle have medicin, men endte med at sparke den ansatte i maven og rive.
  •  En patient truede med at kaste sin stomi efter de ansatte, spændte ben og sparkede.

En af de ansatte fortæller arbejdstilsynet, at det er almindeligt at komme hjem med kradsemærker og blå mærker.

-  Når det sker, er det jo ikke rart, det er klart. Og det gør jo også, at nogen af de ansatte har følt sig utrygge ved nogle af de her episoder. Men det er noget af det, vi skal gøre noget ved, siger Merethe Ørtoft.

Hun understreger, at ledelsen er opmærksom på problemet, og allerede har iværksat en række tiltag for at dæmme op for problemet. 

quote Jeg er dybt rystet og ret overrasket over omfanget af de her ting

Vibeke Westh, kredsformand hos Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden

Et problem er, at det kan være svært at vide, hvordan man skal reagere. En ansat flygtede på toilettet, fordi hun var bange for en patient, men hun fik besked på, at det ikke var i orden. Arbejdstilsynet kræver nu, at de ansatte oplæres i at håndtere konflikterne.

-  Ligesom vi har kurser i, hvordan man agerer, når der er nogen, der får hjertestop, skal vi også have nogle tilbagevendende kurser i, hvordan agerer man, når der er nogen, der er vredladne og aggressive, siger Merethe Ørtoft. 

De ansatte fortæller arbejdstilsynet, at de registrerede episoder blot er toppen af isbjerget.

Det blev for eksempel ikke registreret, da en patient forsøgte at tage kvælertag på en ansat, eller da en ansat blev bidt i fingeren.

Rystet kredsformand

De mange sager, der nu ser dagens lys, ryster Vibeke Westh, der er kredsformand hos Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden.

- Jeg er dybt rystet og ret overrasket over omfanget af de her ting, som Arbejdstilsynet har fået at vide af medarbejderne. Det er meget alvorlige ting, som kan betyde noget for sygeplejerskens helbred og deres ve og vel i deres fremadrettede arbejde, siger Vibeke Westh til TV 2 Lorry.

- Vi ved fra andre undersøgelser, at 18 procent af sygeplejerskene i regionen har været udsat for vold og trusler. Og det er sket gentagne gange for flere af dem. Mange sager bliver ikke anmeldt, og det er ikke acceptabelt. Det er arbejdsgiverens pligt at sikre, at medarbejderen har et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Så der skal gøres noget mere ved det her, siger Vibeke Westh.

Ledelsen på Herlev Hospital har nu fået indskærpet at arbejdet med at forebygge vold generelt skal forbedres.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik