Overdosis-dødelighed: Her står det værst til

En trist rapport ser dagens lys onsdag. Flere danskere dør hvert år af overdoser - end i trafikken.

Dødeligheden, når det gælder illegale, hårde stoffer er størst i provinsen, slår en rapport fra Antidote Danmark fast:

- Stoffer er tilgængelige overalt. Og listen over findesteder i rapporten viser, at det er i private hjem, der dør flest. Det viser også at man er lidt mere skjult ude i provinsen, som stofmisbruger. Sådan er det lige nu, men det kan hurtigt rykke sig. Lige nu er det sikreste sted at indtage stof faktisk stofindtagelserummet på Vesterbro. For her redder personalet stofbrugerne, siger Michael Lodberg Olsen, daglig leder i Antidote Danmark, til TV 2 Lorry. 

Top 10 listen: Hvor dør flest af en overdosis illegale stoffer:

1. Samsø
2. Halsnæs
3. Nordfyn
4. Herlev
5. Sorø
6. Bornholm
7. Guldborgsund
8. Esbjerg
9. Herning
10. København

Antidote har fået aktindsigt hos Rigspolitiet i tallene for overdosis-dødeligheden i Danmark og udarbejdet en rapport, hvor Halsnæs og Herlev ligger meget højt og København ligger på en tiendeplads.

Trafik dræber færre end overdoser

Rapporten viser også, at der dør flere danskere hvert år af overdoser, end der dør i trafikken.

-  Det er helt klart ikke noget folk ved og et overset problem, som vi let og billigt kan forebygge. Vi kan redde stofbrugere med simpel modgift. Det koster 200 kroner og det er en lille taske med en næsespray. Og så kan det ikke gå galt, hvis andre får fat i det. Det netrauliserer kun opiater, hvis man har det i kroppen i forvejen, siger Michael Lodberg Olsen.

quote Vi kan redde stofbrugere med simpel modgift. Det koster 200 kroner og det er en lille taske med en næsespray.

Michael Lodberg Olsen, daglig leder i Antidote Danmark

Opiater er bla. Herion, Metadon og Fentanyl, som er de stoffer flest dør af en overdosis af.

Det triste tal hvor flere dør af overdoser end som trafikofre, vil højst sandsynligt kommer til at stige, hvis vi ser på Norge, Sverige, USA og Canada, fortæller Michael Lodborg.

Halsnæs og Herlev ligger i toppen

I Halsnæs har Udvalgsformand for Sundhed og Forebyggelse, Michael Thomsen i dag den her kommentar til at kommunen ligger nummer to på Antidote Danmarks liste: 

- Det er en bekymrende statistik, som vi naturligvis tager alvorligt. Derfor giver undersøgelsen også anledning til at se på, hvorvidt vores behandlingstilbud også rammer en bredere gruppe af borgere end dem, vi almindeligvis har i vores behandlingstilbud. Allerede på nuværende tidspunkt er vi langt i en dialog om førstehjælpskurser til gavn for kommunens misbrugere.  Når det er sagt, så skal det også pointeres, at opgørelsesmetoden betyder, at bare få dødsfald i en lille kommune også indebærer, at man figurerer højt på listen, fordi det er målt pr. indbygger, skriver han i en mail til TV 2 Lorry.

I Herlev har borgmester Thomas Gyldal Petersen i dag ingen kommentarer, siger hans direktionssekretær til os.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Stærkt nyt stof på vej til Danmark

Et ekstremt stærkt stof, Fentanyl, er allerede i Danmark. Det er 50 gange stærkere end heroin og 100 gange stærkere end morfin. Antidote Danmark har flere meldinger om overdosis-dødsfald i 2017 p.g.a. Fentanyl - primært i Jylland.

- Og ser vi på landene omkring os kan det blive et problem her også, siger Michael Lodberg Olsen, daglig leder i Antidote Danmark. Han fortæller at der i Sverige netop har været et sag, hvor 24 døde af Fentanyl.

- Vi kan oplyse stofbrugerne og deres pårørende om det først og fremmest, men allervigtigst for os er det at få modgift ud. Også til herberger og stofindtagelsesrum. Vi uddanner stofbrugere i at bruge en modgift - den virker mod opiater. 80 procent af dem der dør af en overdosis, dør af et opiat og vi ved at vi kan nedbringe dødelighed med 50 procent. Det kan vi se når vi sammenligner med tal fra USA. 

- Politikerne her i landet er for uambitiøse, Folketinget har kun afsat 8 millioner over tre år til at udbrede modgift, siger Michael Lodberg Olsen, der mener at det er nødvendigt med et markant større beløb.

Antidote Danmark er en organisation, der arbejder på at forebygge overdosis dødsfald. Både med oplysning, med undervisning og udbredelse af en simpel modgift ,der effektivt kan redde en person fra en overdosis. 

 
 
Foto: Jan Christiansen / TV 2 Lorry

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik