Nye meteoritfragmenter fundet i Herlev

En murermester fra Herlev har mandag formiddag fundet et halvt kilo brudstykker fra den meteorit, der ramte Hovedstadsområdet lørdag nat.

00:47

Lørdag aften var flere danskere vidne til et kraftigt brag efterfulgt af et usædvanligt lysglimt på himlen, og siden har nysgerrige sjællændere været på udkig for at finde meteoritten.

Søndag fandt en ældre kvinde fra Ejby ved Glostrup en del af meteoritten,  og nu har en murermester fundet endnu mere på en parkeringsplads i Herlev: Et halvt kilo fragmenter, som stammer fra meteoritten. Det oplyser postdoc fra Geologisk Museum, Daniel Wielandt, til TV2.

Tidligere på dagen besøgte TV2 Lorry Danmarks pt. måske mest eksponerede ekspert, lektor Henning Haack fra Danmarks Naturvidenskabelige Museum, som efter meteoritfundet i den grad er landet i mediemøllen.

Se hvad der kom ud af det besøg klokken 19:30.

Stenene er netop nu ved at blive transporteret til Geologisk Museum, hvor de skal tørre så hurtigt som muligt, siger Daniel Wielandt.

Sådan genkender du en meteorit

En meteorit er cirka 50 millioner år ældre end Jorden og kan derfor give information om dengang, planeterne blev dannet.

- En meteor er et himmellegeme, som når ind i jordens atmosfære og ofte fordamper og giver det lysende spor på himlen på grund af den opvarmning, der kommer ved gnidning med atmosfæren.

- En meteorsten eller en meteorit kommer helt ned på jordoverfladen.

- Selv om meteoritter ser meget forskellige ud og kan være svære at kende, er det ifølge Geologisk Museum muligt at opstille nogle typiske træk.

- Meteoritten vil umiddelbart minde om en sten, men vil sandsynligvis være tungere. Jernmeteoritter er med en vægtfylde på 8-9 g/cm³ over dobbelt så tunge som tilsvarende almindelige sten.

- Den vil have en sort smelteskorpe og afrundede former.

- Meteoritten er magnetisk.

- Nylig faldne jernmeteoritter har en karakteristisk nubret struktur med bløde fordybninger og knopper. Hvis de har ligget længe på jorden, vil de blive gennemtærede af rust og kan derfor være svære at kende.

- Du må ikke beholde meteoritten, hvis du finder den, da det er danekræ.

- Det betyder, at det er en dansk naturhistorisk genstand af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

- Derfor tilhører danekræ staten og skal afleveres til Statens Naturhistoriske Museum.

- Finderen vil få udbetalt en findeløn, hvis størrelse fastlægges af Statens Museumsnævn.

Kilde: Geologisk Museum

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik