Ikke-vestlige elever kæmper med at finde læreplads trods mangel på faglærte

Hovedstadsområdet mangler faglærte, men elever med ikke-vestlig baggrund kæmper stadig med at finde lærepladser.

På den ene side kniber det med at få faglærte nok til hovedstadsområdet, og ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil Danmark mangle 99.000 faglærte i år 2030.

På den anden side står en stor gruppe elever med ikke-vestlig baggrund og har problemer med at finde en læreplads. 

Faktisk er det kun 34 procent af disse elever, der har en uddannelsesaftale med en virksomhed tre måneder efter de har afsluttet grundforløbet. For elever med dansk oprindelse er det tal 58 procent.

En af dem, der har svært ved at finde læreplads, er 36-årige Manal AlSade. Hun kom fra Syrien til Danmark i 2013, hvor hun inden da havde arbejdet i 10 år som frisør. Her i Danmark står hun dog stadig uden læreplads efter et års søgen:

- Der er mange saloner, der siger til mig, at jeg er dygtig. Men at det er svært, fordi jeg har tørklæde på, siger hun til TV 2 Lorry.

For at blive klogere på udfordringerne for elever med ikke-vestlig oprindelse var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i dag på besøg hos NEXT Skolepraktik i Herlev. Her skulle han blandt andet snakke med NEXT's administrerende direktør Ole Heinager om problemet.

- Jeg vil godt komme med en meget klar opfordring til håndværksvirksomheder her i hovedstadsområdet. Sørg nu for, at de unge, der er gået i gang med en håndværksuddannelse også kan få en læreplads, siger Mattias Tesfaye (S) til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det duer simpelthen ikke, at vi siger, der mangler faglærte og så har vi så mange - særligt unge med udenlandsk baggrund - der ikke kan få en læreplads. Det bliver vi nødt til at stramme op på.

Ole Heinager mener blandt andet, det er kommunikationen til virksomhederne, der skal optimeres.

- Det er individet, du skal se på og ikke hvilket land, du kommer fra. Det skal vi have fortalt mestrene, siger han til TV 2 Lorry.

Selvom Manal AlSade har søgt praktikplads i lang tid allerede, har hun dog ikke opgivet håbet om at få sig en læreplads. Den skal nemlig bane vejen for hendes fremtidsplaner.

- Først skal jeg arbejde, så spare penge op og så åbne min egen salon, siger hun.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

fgnngdgbgbgb

Daryna flygtede fra Ukraine som højgravid. Nu er en dato skyld i, at hun skal forlade Danmark igen

Demonstration mod ghettolisten

playTil kamp for Mjølnerparken: Ny liste er "urimelig, umenneskelig og diskriminerende"

20080102-145005-6-1920x1283we

Marginaler sender nyt boligkvarter på forhadt liste - nu reagerer borgmester

20191203-163142-2-1920x1279we

playHer er de: Flere boligområder ryger af forhadt liste - et nyt er kommet på


Herlev


Forsiden lige nu

Se flere