Herlev tester DNA-mærkning af værdier i private hjem

Som landets første kommune tester Herlev i samarbejde med politiet et nyt DNA-mærkningssystem, som kan bruges på værdigenstande i hjemmet.

Herlev går forrest i forsøget på at beskytte sine borgeres personlige ejendele. I samarbejde med politiet tester kommunen en DNA-mærkning af borgeres værdifulde sager.

Systemet, som går under navnet Smart Water, fungerer på den måde, at man mærker ting af værdi i sit hjem med en usynlig væske.

quote Vi håber på, at når tyven ser, at der er mærkning i huset, så siger han til sig selv, at det er for farligt at indlade sig på.

Søren Rye som er vicepolitiinspektør i Københavns Vestegns Politi

Hvis en indbrudstyv får fingrene i en mærket værdigenstand, efterlader den usynlige væske et spor på ham eller hende, som først forsvinder efter flere måneder, og som kun kan ses under ultraviolet lys.

Hvis den stjålne genstand bliver fundet igen, kan politiet se helt præcist, hvem ejermanden er ved at analysere mærkningen på genstanden.

I praksis betyder det, at politiet kan knytte både tyvekoster og gerningsmand til gerningsstedet. 

 

Systemet har en forebyggende effekt

I første omgang bliver systemet rullet ud i to områder i Herlev: I villakvarterer langs Herlev Hovedgade og i villakvarterer nord for Vindebyvej. 810 husstande er med i forsøget, som løber over det næste år.

Systemet er to-delt og starter med, at alle involverede husstande, får sat skilt op, som advarer tyven om, at værdigenstandene i hjemmet er mærket med usynlig DNA-væske.

- Vi håber på, at når tyven ser, at der er mærkning i huset, så siger han til sig selv, at det er for farligt at indlade sig på, for der er stor risiko for at blive taget, siger Søren Rye som er vicepolitiinspektør i Københavns Vestegns Politi.

Men hvis tyven alligevel vælger at bryde ind, så vil politiet altså kunne identificere de enkelte genstande, som måtte være i tyvens besiddelse eller dukke op hos eventuelle hælere. 

- Vi kan ud fra den væske, som er smurt på genstanden genkende den rigtige ejers identitet, forklarer vicepolitiinspektør i Københavns Vestegns Politi, Søren Rye.

Forsøget med Smart Water er en del af den store ’Herlev passer på Herlev’-strategi, og hvis det bliver en succes, regner borgmester Thomas Gyldal Petersen, at rulle det ud over hele byen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik