Herlev-forskere vinder millionpris for særlig opfindelse

Robot, der kan gøre livet lettere for KOL-patienter, udløser stor pengepræmie til opfinderne.

KOL-patienter kan blive så syge, at de har brug for ilt. Men hvis iltmængden doseres forkert, så patienten enten får for meget eller for lidt ilt, så kan det være skadeligt for deres tilstand.

Men med opfindelsen af en robot, der holder øje med iltniveauerne og doserer i forhold til det, kan man gøre behandlingen langt mere præcis og effektiv.

Nu får opfinderen bag - overlæge Ejvind Frausing fra Hvidovre Hospital og hans to partnere, Okan Ilker Görgen og Farzad Saber -  en pris på samlet 1,6 millioner kroner for opfindelsen.

Det er den offentligt grundlagte Innovationsfonden, der står bag prisen, og det er fjerde gang, fonden uddeler priser til banebrydende forskningsprojekter og opfindelser. Der uddeles tre priser: Grand Solutions Prisen (som gives til folkene bag iltrobotten) samt Innovatør Prisen og Erhvervsforsker Prisen (der fordeles på tre projekter).

Vinderne af Grand Solutions Prisen modtager en million kroner til videre forskning, og dertil kommer en personlig hæderspris på 200.000 kroner til hver af de tre ophavsmænd. De tre priser fordeles til i alt ni personer.

 - Det er en fornøjelse og en stor ære at være med til at overrække priser til nogle af de skarpeste forskere herhjemme. Alle ni har fået en ide, formået at forfølge den og få ført ideen ud i livet med excellent forskning. Forskerne og projekterne er meget forskellige, men fælles er, at forskningen er med til at skabe en stor værdi for hele samfundet og finde svar på nogle af Danmarks udfordringer. Det er vigtigt. Og det skal selvfølgelig fejres, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der skal overrække priserne.

Stærkt forbedret livskvalitet

Holdet bag iltrobotten har grundlagt virksomheden O2matic, der holder til i Herlev.

Med en sensor måler iltrobotten ’O2matic’ kontinuerligt og automatisk ilt-niveauet hos patienten og regulerer løbende ilttilførslen, så den passer til den enkeltes behov. Patientens helbred, levetid og livskvalitet bliver dermed stærkt forbedret.

- Det er en selvforstærkende proces. Hvis du får den korrekte mængde ilt, mindsker du risikoen for tilbagefald, bliver mere klar og nærværende, og derved bliver du hurtigere udskrevet fra hospitalet, siger Okan Ilker Görgen, CEO i O2matic i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.

Fra diabetes til klimatilpasning

Udviklerne bag andre projekter, der præmieres, står for opfindelsen af vidt forskellige projekter som en ny diabetespille og effektiv og databaseret klimatilpasning langs de danske kyster. Og de præmierede projekter er så markante, at det vil være med til at sætte Danmark på verdenskortet.

- I dag hylder vi banebrydende forskning og vidensbaserede løsninger på store samfundsudfordringer som klimaforandringer og sundhedsbehandling. Med stort engagement, inspirerende flid og innovative idéer har årets prisvindere skabt enorm værdi for hele Danmark - ja, sågar for hele verden. Prisvinderne sætter Danmark på verdenskortet og er forbilleder for både nuværende og kommende forskere og innovatører, siger Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør for Innovationsfonden.

Prisoverrækkelsen finder sted fredag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Herlev

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere