Herlev-borgmester til jyske kommuner: "Hav noget respekt!"

I en ny video inviterer Herlevs borgmester sine jyske kolleger til hovedstaden. Der mangler nemlig respekt for de opgaver, der bliver løftet herovre.

00:28

Budskabet er tydeligt i en ny video, som Herlev-borgmester Thomas Gyldal optræder i, på Twitter.

7 ud af 10 af Danmarks mest belastede kommuner ligger i hovedstaden. Min egen er en af dem. 

Thomas Gyldal, Borgmester i Herlev

Her kritiserer og inviterer han sine jyske kolleger, som han mener har et forfejlet syn på hovedstaden. 

-  Hovedstadsområdet løfter de største sociale udfordringer i Danmark. Kom og se, hvad det er for nogle opgaver vi løfter. I er ikke i nærheden af at løfte de samme, lyder det blandt andet i videoklippet på Twitter-profilen Stop Forskellen. 

Læs også Hovedstaden bedst til at lokke udenlandske virksomheder til

Det hele skyldes den kommunale landsudligning, som kort fortalt er en økonomisk fordeling af midler i hovedstadsområdet, der sikrer at borgere i de mest belastede kommuner har samme muligheder, som i de mere ressourcestærke kommuner i regionen. 

Det er dybt skuffende, at der ikke er større respekt for den indsats. Det viser en mangel på interesse. 

Thomas Gyldal, Borgmester i Herlev

De økonomiske midler vil resten af landets kommuner have del i, og helt konkret betyder det, at hovedstaden næste år skal aflevere 12 milliarder til områder uden for hovedstadens 34 kommuner. Og det har fået samtlige 34 borgmestre til at gå sammen på tværs af partifarver, for at råbe blandt andet de jyske kolleger op. 

Læs også Efter drabet på Louise: Sådan skal Herlev blive tryg igen

- 7 ud af 10 af Danmarks mest belastede kommuner ligger i hovedstaden. Min egen er en af dem. Så de jyske kommuners angreb på udligningssystemet viser med beklagelig tydelighed, at man rundt om i provinsen slet ikke har forstået, at hovedstaden ikke er ét stort samlet område med velhavende borgere. Det er derfor jeg siger: Kig nu på tallene. Hav noget respekt.

Vi bruger rigtig mange ressourcer på at levere ordentlige muligheder til de mennesker, som ikke har så mange muligheder.

Thomas Gyldal, Borgmester i Herlev

Sådan siger Thomas Gyldal til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Vi bruger rigtig mange ressourcer på at levere ordentlige muligheder til de mennesker, som ikke har så mange muligheder. Når de så foreslår en større udligning fra øst mod vest, så viser det, at de ikke har forstået, hvad hovedstadsudligningen handler om. Det er dybt skuffende, at der ikke er større respekt for den indsats. Det viser en mangel på interesse. 

Læs også Brøndbys tidligere borgmester er død

Netop derfor indbyder borgmesteren i Herlev til en studietur, hvor han vil vise borgmestre fra provinsen, hvad det er hovedstadens omfordeling bliver brugt til. 

Du kan se Thomas Gyldals opråb fra Twitter øverst i artiklen. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik