Gå væk tyv: Familien Fanøes fladskærm har unik DNA-kode

Herlev Kommune er med ny teknologi gået aktivt ind i bekæmpelsen af indbrud

Som et led i kampagnen 'Herlev passer på Herlev" er man i gang med at afprøve et DNA-mærknings-system.

Forsøget omfatter 850 villaer og skal sætte en stopper for indbrud og tyveri.

Indbrudstyvene kommer ofte ind gennem en dør i kælderen. Det gjorde de også hos familien Fanøe, der bor i Musikkvarteret i Herlev. Familien har haft adskillige indbrud, så Maria Fanøe og hendes mand har nu fået mærket nogle af de dyre ting i hjemmet

- Det, vi håber på, er i første omgang, at det vil afskrække tyvene. Især her i området, hvor værdier i rigtig mange husstande er blevet mærket.  Måske vil det betyde, at tyvene slet ikke opererer her.  Hvis de gør, og hvis de bliver fanget, så håber vi, at vi kan få vores ting tilbage, siger Maria Fanøe. 

Det er tale om en mærkning med DNA. Det vil sige, at dyr elektronik og kostbare smykker har fået en omgang med den særlige DNA-lak. Og nu satser de hos familien Fanøe på, at det her er en effektiv metode.

- Ultimativt håber vi jo, at det ikke bliver os næste gang, siger Maria Fanøe.

I grafikken herunder kan du se, hvordan mærknings-systemet virker.

 

Elektronik er mærket

Det er blandt andet familiens computere og fladskærme, der er blevet mærket med det syntetiske og usynlige DNA. Så selvom tyven tager tingene med sig, kan politiet se, hvem det tilhører. DNA´et er som sagt usynligt, men politiet kan se mærkningen med UV-stråler. DNA’et har en unik kode, så det er nemt at finde ejermanden. Også når det gælder smykker. 

- Med den gamle metode kunne man ikke sætte mærker på sine smykker, så ødelagde man dem. Men med den nye metode, kan man smøre lidt usynligt DNA-lak på smykket, og så er det mærket. Men du kan ikke se det, medmindre du bruger UV-stråler, siger Maria Fanøe.

Maria Fanøe og hendes mand bor i Musikkvarteret i Herlev Kommune. I kvarteret er der omkring 850 familier. Og de er altså nu med i den nye-mærkningsordning med DNA.

Herlev Kommune har skudt omkring 250.000 kroner i projektet. Målet er at skabe tryghed blandt beboerne og at få mere viden om, hvordan man får mest ud af DNA-mærkningen.

- Vi håber jo at få det ud af det, at folk i Herlev vil føle, at det er trygt, at der bliver mærket med DNA. Og at der ikke vil være så mange indbrud, som der har været tidligere, siger centerchef i Herlev Kommune Birgitte Kjeldsen.

Forsøget virker i England

I England har de allerede haft forsøg med DNA-mærkning. Det virkede - kriminaliteten faldt. 

- Vi vil gerne have mærket tingene usynligt for at forhindre indbrudstyvene i at få lyst til at stjæle. Og det er jo ikke nok bare at mærke tingene med usynlig DNA-lak. Vi skal også lave en synlig reklame ude i områderne, så tyvene kan se, at tingene er mærket. Så har tyvene ikke lyst til at stjæle, siger vicepolitikommissær Søren Rye fra Københavns Vestegns Politi. 

Forsøget med den usynlige DNA-mærkning, som man kun kan se med UV-lys, kører nu i en længere periode i Musikkvarteret i Herlev.

Senere beslutter politikerne, om de vil rulle ordningen ud i hele kommunen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik