Frank og hans naboer fanget i ildelugtende grundvandsklemme: "Drukner nedefra" når det regner

For Frank Jeppesen er et kraftigt regnskyl lig med oversvømmet kælder og kloakker. Det skyldes dårlig kloakering og overfladenært grundvand.

For de fleste er et kraftigt regnskyl træls, men for Frank Jeppesen er det hele lidt mere alvorligt. 

Han bor i musikkvarteret i Herlev, hvor blandingen af dårlig kloakering og overfladenært grundvand giver hyppige oversvømmelser af kloakker, kældre og afløb.

Da der forleden faldt 11 millimeter regn fordelt over adskillige timer, betød det, at Frank Jeppesens afløb blev så fyldte, at han ikke kunne bruge sit eget toilet i to timer. Det er på trods af, at han har installeret et højvandslukke, der skal holde vandet ude.

Overfladenært grundvand

- Selv etplanshusene har højtvandslukke på. Vi har højvandsalarm, det vil sige, at når vandet stiger op til et vist punkt, så begynder alarmen at ringe. Så ved man, at man ikke må bruge toilettet, opvaskemaskinen eller vaskemaskinen, siger Frank Jeppesen og fortsætter:

- Vi går aldrig på toilettet eller trækker ud eller noget, før en halv time efter et kraftigt regnskyl. For så kommer vandet op af afløbet. Det kan lige så godt være urin, som skyllevand fra vores opvask.

Det er ikke kun Frank Jeppesen, der står med udfordringen. 30-40 andre husstande i kvarteret oplever lignende problemer.

En gade væk fra Frank Jeppesen bor Thomas Refsgaard Købsted, som også har problemer med sin kloakering.

- Det er ikke engang, fordi det behøver at være skybrud længere, så står vi med vand i håndvasken. På førstesalen har vi et badekar, det står også og gurgler. Så vi kan faktisk ikke bruge hverken badekar eller håndvask, når det regner kraftigt, siger Thomas Refsgaard Købsted.

Ingen hjælp at hente hos kommunen

Beboerne i musikvarteret har flere gange prøvet at få en dialog i gang med Herlev kommune, men uden held. Herlev kommune kan dog heller ikke gøre særlig meget i sagen, for det spænder den nuværende lovgivning på området ben for.

Forsyningsselskaber, som HOFOR i denne sag, kan heller intet stille op. De har kun ansvaret for kloakeringen. Lige nu står grundejeren med det fulde ansvar, som i Frank Jeppesens tilfælde, og det er hverken Herlev kommune eller HOFOR begejstrede for.

Frank Jeppesen løfter dækslet for at tjekke sit højvandslukke
Frank Jeppesen løfter dækslet for at tjekke sit højvandslukke
Foto: TV2 Lorry

- Lige nu arbejder vi for, at folketinget giver forsyningsselskaberne og kommunerne hjemmel til at pumpe vandet væk. Sådan så vi kollektivt og i fællesskab kan betale for, at grundvandsstanden kan komme ned, så borgerne ikke har oplevelsen af at blive druknet nedefra, siger Thomas Gyldal Petersen, Borgmester i Herlev, Socialdemokratiet.

Lige netop følelsen af at drukne nedefra kender Frank Jeppesen, der sammenligner situationen med at være et gidsel, fordi ingen kan gøre noget ved problemet. 

Han har ikke fornemmelsen af, at Herlev kommune tager beboerne seriøst, men det ærgrer borgmester Thomas Gyldal Petersen:

- Det er jeg ked af. For vi har arbejdet stenhårdt, på at hjælpe lige præcis de mennesker. Så hvis ikke vi har været dygtige nok til at forklare dem, at vi arbejder på at få ændret lovgivningen. Men at vi lige nu er bundet på hænder og fødder, vi kan ikke hjælpe dem, det vil vi rigtigt gerne. Så jeg er ked af, hvis borgerne har en oplevelse af ikke at blive hjulpet, siger han.

Regeringen arbejder på at ændre lovgivningen på området, Miljøministeriet oplyser til os, at KL, Dansk vand og spildevandsforening, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljøministeriet har gennemført en analyse af problemstillingen om højtstående grundvand i byområder.

Opfølgning på analysen indgår i arbejdet med den nationale klimatilpasningsplan, der skal forhandles politisk i foråret 2022.