Farvel til familielægen: Sita vil hellere praktisere i et lægehus

Der bliver længere til lægen for mange, for de yngre nyuddannede læger vil ikke overtage de mange gamle enmandspraksisser. I stedet rykker de sammen i større og centralt placerede lægehuse. Se hvor mange lægepraksisser, der er forsvundet i din kommune.

- Det har været en omvæltning for vores patienter, fordi det ikke er, som det plejer.

Sådan fortæller Sita Leblanc Thilsted om flytningen af Herlev Midtbys lægeklinik. 

I august sidste år overtog hun sammen med sin kompagnon lægepraksissen, der for en generation siden blev kørt af hele byens familielæge.

Men lokalerne var for små til at drive et moderne lægehus. Derfor rykkede Sita Leblanc Thilsted og hendes partner Anders Vangkilde i nye lokaler lidt længere nede ad vejen i december.

- Vi flyttede, fordi der simpelthen ikke var plads til os to læger, en sygeplejerske og en sekretær. Så for at passe vores patienter bedst muligt, og udføre de opgaver, vi bliver bedt om, havde vi behov for at ansatte mere personale og dermed også få mere plads, fortæller hun.

Nyuddannede læger ønsker kollegaer

Det er ikke kun patienterne i Herlev, der skal vænne sig til en anden form for lægepraksis. Familielægen erstattes nemlig i højere grad af større lægehuse. Siden 2010 er næsten hver anden lægeklinik med en enkelt praktiserende læge lukket i region Sjælland og region Hovedstaden.

Udviklingen skyldes ifølge Peder Reistad, der er formand for praktiserende læger i Hovedstaden, at særligt nyuddannede læger ønsker kollegaer at sparre med.

- De fleste unge læger, der skal starte egen praksis, ønsker at sidde sammen med andre læger. Der er stor kompleksitet forbundet med at starte egen praksis, og mange finder det svært at gøre alene, fortæller han.

quote Det virker mere overskueligt, når man har den faglige og kollegiale sparring.

Sita Leblanc Thilsted, Praktiserende læge, Lægerne Herlev Midtby

Samme følelse stod Sita Leblanc Thilsted med, da hun i juni sidste år blev færdiguddannet speciallæge og skulle vælge sin arbejdsvej.

- Det føltes klaustrofobisk, at man dag ud og dag ind skulle sidde det samme sted og samtidigt håndtere alt det praktiske selv. Vi uddannes jo ikke til at være selvstændige.

Men da hun fik tilbuddet om at købe lægepraksissen i Herlev bymidte sammen med en anden læge, var hun ikke i tvivl.

- Det virker mere overskueligt, når man har den faglige og kollegiale sparring. Og så gør det ens praksis mindre sårbar, at vi kan supplere hinanden, hvis den ene er syg eller på ferie. Man sidder ikke alene med tingene, fortæller hun.


Længere til lægen

At læger i højere grad slår sig sammen i større lægehuse har både fordele og ulemper.

- Lægerne kan i højere grad sparre med hinanden, og der er råd til at ansætte personale, som kan hjælpe med et stigende antal opgaver. Men det betyder selvfølgelig også, at der forsvinder lægeklinikker fra danmarkskortet, og nogen får måske længere til lægen, fortæller Peder Reistad.

Og det kan ses på mængden af lægeklinikker.

I 2010 var der 1053 lægeklinikker i Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvoraf 726 af klinikkerne er en enmandspraksis.

Men i takt med at flere læger samles under samme tag, bliver der flere lægehuse men væsentligt færre enmandspraksis, og dermed færre lægeklinikker for borgerne at vælge mellem.

I dag er der 21 procent færre lægeklinikker i de to regioner. Den samlede mængde af både lægehuse og enmandspraksis ligger nemlig nu på 835 klinikker.

Se udviklingen i din kommune her:

Udviklingen bekymrer overordnet ikke Qasam Nazir Ahmad (Å), der er formand for forebyggelse og sammenhæng i Region Hovedstaden.

- Jeg ville være bekymret, hvis vi havde fået færre læger. Men det har vi ikke. Det viser sig, at at de går sammen i lægehuse i stedet, hvilket giver fordele til både lægerne men også borgerne, fortæller han.

Han opfordrer dog læger til, at være fleksible i forhold til de svageste borgere.

- Der er små byer, hvor det kan være bekymrende, at de får langt til lægen. Der bliver vi nød til at imødekomme de borgere, der eksempelvis er dårligt gående, og der har jeg en bøn til vores læger; de må meget gerne tage på hjemmebesøg hos dem, tilføjer han.

Enmandspraksis har størst patienttilfredshed

Mens enmandspraksis med tiden er blevet en sjældenhed sammenlignet med tidligere, så er det alligevel den form for lægeklinik, patienter er mest tilfredse med. Det viser en undersøgelse i 2019 fra lægernes fagforening, PLO:

- Når man spørger patienterne, hvilken form for praksis de er mest tilfredse med, så er de mest tilfreds med sololægen (red. enmandspraksis), når det kommer til tilgængelighed, fortæller Peder Reistad, formand for PLO Hovedstaden.

Tilgængeligheden er målt i forhold til telefonkontakt, at få en passende tid, hjælpsomheden hos personalet og ventetiden.

Går det så ikke i den forkerte retning?

- Nogle vil foretrække en familielæge med bedre tilgængelighed og tilknytning, mens andre ønsker større lægehuse med flere læger, der kan dække ind, hvis deres egen læge er syg. Så jeg vil sige, der er argumenter for og imod, siger Qasam Nazir Ahmad (Å).

quote Jeg vil faktisk påstå, at jeg kan udøve mere nærvær nu.

Sita Leblanc Thisted, Praktiserende læge, Lægerne Herlev Midtby

Sita Leblanc Thilsted er heller ikke i tvivl om, at man sagtens kan bevare nærværet med patienterne i lægehusene.

- Jeg vil faktisk påstå, at jeg kan udøve mere nærvær nu. Mange kommer med småbanale ting, som ikke nødvendigvis kræver en læge, og så kan de blive tilset af andet personale, hvor jeg dermed får mere tid til de patienter, der har lange, svære og komplicerede forløb, fortæller hun og tilføjer, at lægehuse er kommet for at blive.

Hun tror på, at udviklingen højner lægefagligheden, selvom der er mindre tid til at hyggesnakke med patienterne.

- Den lille lokale læge på hvert gadehjørne forsvinder, men man får en bedre service i lægehusene. Når der er flere læger, kan man holde hinanden i ørene og sørge for, at alle er fagligt opdateret. Man kan hurtigt falde ind i den samme rutine, hvis man er alene. Som patient får man derfor bedre kvalitet, også selvom man måske ikke altid har den samme læge, siger hun.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik