Efter syv brande på én nat: Herlev indsætter flere vagter og videoovervågning

Herlev Kommune øger overvågningen ved kommunale bygninger og andre udvalgte steder efter en stribe brande i weekenden.

01:17

Skaderne på blandt andet daginstitutionen Dagplejen på Kommenhaven var massive. Her ses billeder fra stedet dagen efter.

Efter et hastemøde blandt Herlev Kommunes magthavende partier indføres der nu øget videoovervågning og flere vagter til at agere øjne i natten.

Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative er således blevet enige om de ekstra tiltag, som sker på baggrund af en serie af syv brande, der natten til søndag satte dele af Herlev i flammer, herunder en kommunal daginstitution.

- Det, vi i Herlev blev ramt af i pinsen, kan vi ganske enkelt ikke acceptere. Derfor har vi brug for at skrue op for hele vores indsats, så vi minimerer risikoen for, at det sker igen, og så giver vi politiet de bedste forudsætninger for at opklare sagen, siger Thomas Gyldal Petersen (S), borgmester i Herlev Kommune, til TV 2 Lorry.

Læs også Borgmester er rasende: ”Det her er et alvorligt angreb på Herlev”

Weekendens brande i Herlev ramte daginstitutionen Dagplejen på Kommenhaven, der blev hårdt medtaget af flammerne, samt seks andre steder i byen, hvor containerbrande flere steder bredte sig til parkede biler og skure.

Menneskers private ejendom er blevet brændt, og vi står med et dagplejehus, der er ubrugeligt. Den her forbrydelse er så alvorlig, at vi er nødt til at tage affære.

Thomas Gyldal Petersen (S), borgmester i Herlev Kommune

Alle syv brande blev anmeldt i tidsrummet mellem midnat og klokken 02.45.

Politiet arbejder stadig ud fra en tese om, at brandene er påsat.

01:05

Her ses billeder af branden i daginstitutionen, Dagplejen på Kommenhaven, der blev hårdt medtaget af flammerne. Foto: Presse-fotos.dk

Luk video

Flere øjne i natten

Investeringen i det private vagtfirma er en udvidelse af et allerede eksisterende af slagsen, som går runder ved kommunale bygninger.

Borgmester Thomas Gyldal Petersen understreger, at vagtværnet ikke skal indgå i eller udføre politiopgaver, men blot føre tilsyn med bygningerne for at undgå hærværk, indbrud eller i værste fald en ildspåsættelse.

Hvad angår øget videoovervågning, så skal et større antal kameraer nu sættes op ved kommunale bygninger og på udvalgte steder i byen efter dialog og anbefalinger fra politiet.

Her blev udbrød brandene natten til søndag:

Der peges indtil videre på fire områder i byen, hvor der behov for videoovervågning: Bangs Torv, ved Herlev Gymnasium samt ved idrætsanlæggene hos klubberne B73 og HI-fodbold.

- Vi har brugt mange kræfter på at øge ressourcerne i kriminalpræventive indsatser, men det her er også for at tilfredsstille borgernes retsfølelse og vise, at vi som politikere handler. Alle i denne by skal vide, at vi tager det her alvorligt, siger Thomas Gyldal Petersen.

Den samlede pris for øget videoovervågning og ekstra vagter ligger på et sted i omegnen af to millioner kroner, som skal vedtages endeligt i kommunalbestyrelsen og finansieres på næste års budget. Næste møde i kommunalbestyrelsen er den 17. juni.

En stemme, der med sikkerhed lander til fordel for bevillingen kommer fra De Konservatives Hanne Bjørn-Klausen, der længe har haft øget overvågning som en mærkesag.

- Det glædeligt, at også borgmesteren nu har fået øjnene op for problemet, men det er ærgerligt, at der skal sådanne hændelser til, at der bliver reageret. Trygheden er så fundamentalt vigtig for os. Vi skal kunne gå rolige i seng, og øget overvågning er et skridt i den rigtige retning, siger hun.

Læs også Politiet efter nattens brande: "Alvorligt, tankeløst og farligt"

Daginstitutionen Dagplejen på Kommenhaven 15 i Herlev led alvorlige skader i branden. Foto: Presse-fotos.dk

Overvejer dusør

Selvom det på mandagens møde ikke blev effektueret, overvejer de tre partier også at gå skridtet videre i forsøget på at få opklaret brandene.

- Menneskers private ejendom er blevet brændt, og vi står med et dagplejehus, der er ubrugeligt. Den her forbrydelse er så alvorlig, at vi er nødt til at tage affære, siger borgmesteren.

De tre partier vil nu drøfte med politiet, om det vil være hensigtsmæssigt at udlodde en dusør for oplysninger, der kan føre til en opklaring.

- Tidligere brugte vi dusørudlodning med succes, da borgmesterkæderne på Rådhuset blev stjålet for ti år siden, hvor vi endte med at få kæderne tilbage, siger Thomas Gyldal Petersen.

Frygter du som borgmester, at en dusørudlodning kan være med til at fremme mistænkelighed borgerne imellem og være med til at splitte en i forvejen blandet beboersammensætning i Herlev?

- Nej. Vi overvejer dusør, fordi politiet nævner det som en mulighed.

Læs også Herlev i flammer: Syv brande i nat - daginstitution hårdt ramt

Syv brande natten til søndag i Herlev

  • Marielundsvej klokken 23.56 
  • Carl Nielsens Plads klokken 01.08
  • Herlev Hovedgade 127 klokken 01.24
  • Melissehaven 13 klokken 02.04 
  • Vindebyvej 18 klokken 02.08 
  • Ettehavevej 83 klokken 02.24
  • Kommerhaven 15 klokken 02.45

Politi efterforsker fortsat

Københavns Vestegns Politi oplyser tirsdag til TV 2 Lorry, at de syv brande fortsat efterforskes.

- Vi har stort og offensivt fokus på områderne i Herlev og sat massivt ind på at fange gerningsmændene og genetablere trygheden for borgerne, siger vicepolitiinspektør Thomas Mejborn.

- Vi efterforsker fortsat brandene i Herlev bredt og har en række konkrete spor vi arbejder med. Vi sørger fortsat vidner, så hvis der er borgere der sidder inde med info i den forbindelse, så vil jeg gerne appellere til, at man kontakter politiet.

Politikredsen er endnu ikke kommet nærmere en mistænkt, mens der ingen anholdelser er foretaget i sagen.

Borgere, der har set eller hørt noget mistænkeligt i tidsrummet omkring de syv brande, bedes fortsat henvende sig til politiet.

Det kan de enten gøre ved at troppe op ved en mobil politistation, som er sat op ved daginstitutionen ved Kommenhaven, eller ved at ringe på telefonnummer 43 86 14 48.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik