Her kan magten skifte ved valget: Fire kommunalvalg – fire rævekager i Gribskov

Kommunalvalget i Gribskov Kommune den 16. november 2021 kan byde på et magtskifte. Uro og partihopperi præger således Socialdemokratiet, Venstre og NytGribskov og gør det svært at vide, hvordan styrkeforholdet vil være. 

Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig.

Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Gribskov Kommune:

Er der ét mønster, der er gennemgående for kommunalvalgene i Nordkyst-kommunen Gribskov, så er det, at magten skifter, når der er valg.

Ikke en eneste gang er det lykkedes en siddende borgmester at opnå genvalg, siden Græsted-Gilleleje og Helsinge blev sammenlagt til Gribskov Kommune.

Græsted-Gilleleje-bykongen (og nuværende byrådsmedlem) Jannich Pedersen (V) iførte sig som den første borgmesterkæderne i den sammenlagte kommune, men mistede magten ved valget i 2009, da Konservative, Socialdemokraitet og SF gik bag om ryggen på Jannich Pedersen. Det sikrede akkurat et flertal bag Konservatives Jan Ferdinandsen.

Den noget aparte konstellation holdt dog kun én valgperiode, for i 2013 greb Venstre igen magten – denne gang med Kim Valentin for bordenden af flertallet.

Ved samme valg så protestpartiet NytGribskov dagens lys – en samling af udbrydere fra partier på tværs af det politiske skel med det til fælles, at de var i opposition til det borgerlige byrådsflertal.

quote Selvom NytGribskov står stærkt, er det hele så meget oppe i luften, at det er usikkert, hvordan det hele lander ved et valg

Camilla Nissen, dækker Gribskov Kommune for Frederiksborg Amts Avis

Med opbakning fra Socialdemokratiet og Enhedslisten kunne NytGribskovs spidskandidat, den tidligere Konservative Anders Gerner Frost, som den fjerde borgmester i fire valgperioder sætte sig i borgmesterstolen efter valget i november 2017.

Spørgsmålet er så, om det kommende valg igen varsler et magtskifte i kommunen. Valgperioden for NytGribskov har i hvert fald ikke været let. En kuldsejlet økonomi har ført til sparebudgetter, mens møgsager i hjemmeplejen heller ikke har gjort det let for lokallisten at bevare opbakningen.

 

Lyn-analyse fra områderedaktør, Camilla Nissen, der dækker Gribskov Kommune for Frederiksborg Amts Avis:

- Selvom NytGribskov står stærkt, er det hele så meget oppe i luften, at det er usikkert, hvordan det hele lander ved et valg. Meget afhænger af, hvordan Venstre kommer videre, og hvor godt kan de markere sig som et stærkt alternativ til Anders Gerner Frost.

- For der har været noget uro i de to andre traditionelt store partier - Venstre og Socialdemokratiet, og det kan NytGribskov måske lukrere på. Venstres borgmesterkandidat, Bent Hansen, har ikke mødt opbakning fra to af sine egne parti-kolleger i byrådet i forbindelse med valget til spidskandidat, men til gengæld fik han markant opbakning fra medlemmerne.

quote Den tidligere badmintonspiller og OL-guldvinder Poul-Erik Høyer stiller også op for Venstre, men det er tvivlsomt, om det får en positiv effekt for partiet

Camilla Nissen, dækker Gribskov Kommune for Frederiksborg Amts Avis

- Den tidligere badmintonspiller og OL-guldvinder Poul-Erik Høyer stiller også op for Venstre, men det er tvivlsomt, om det får en positiv effekt for partiet. Han havde en del fravær, da han sidst var i byrådet, fordi han havde en toppost i det internationale badmintonforbund. Det ser ud til, at vælgerne husker det – det kan vi se på kommentarer, vi har fået på Facebook.

- I den socialdemokratiske gruppe er der også uro, hvor to medlemmer gået for i stedet at blive henholdsvis radikal og løsgænger.

- Også NytGribskov har mistet i egne rækker, da en af de fremtrædende medlemmer Morten Ulrik Jørgensen for nylig er blevet løsgænger. Samtidig har NytGribskov omvendt også samlet afhoppere op fra Dansk Folkeparti og Konservative.

I hvilke andre kommuner kan magten skifte? Læs mere her.