Unge politikere ønsker retten til fri leg nedskrevet i Grundloven

Alternativet inviterede Grundlovsdag unge politikere i Helsingør til at diskutere børns rettigheder i Danmark.

Danskere over hele landet har tirsdag fejret Grundloven - hvis altså ikke de har været på stranden. 

Og i anledning af Grundlovsdag har Alternativet i den grad sat sig for at revidere den nationale lovtekst, der sidst er ændret i 1953.

På Politiken.dk kunne man således tirsdag morgen læse, at klimaordfører Rasmus Nordqvist og miljøordfører Christian Poll ønsker at sikre klimaets rettigheder i den danske grundlov. 

Og i Helsingør i dag har partiet ikke nøjedes med at diskutere drikkevand og CO2-udslip.

Her har man nemlig haft fokus på børn og unge. 

Inviterede politikerspirer fra alle partier

Partiet havde inviteret fortrinsvis unge politikere fra alle partier til at diskutere, hvorvidt børn og unges rettigheder skal tilføjes i Grundloven. 

- Der er mange, som synes, det er helt utopisk at snakke om, at retten til fri leg skal sikres via Grundloven. Men det er jo netop for, at vi undgår, at børnene bliver kastebolde for forskellige ideologier, siger Julie Herdal Molbech fra Alternativet til TV 2 Lorry. 

Børn har krav på boldspil og yatzy, lyder det i dag i Helsingør. 

Vi bør skele til FN's Børnekonvention

Danmark har allerede forpligtet sig til at overholde FN's Børnekonvention, der blandt andet skal sikre børns ret til mad, skolegang, leg, ytringsfrihed og beskyttelse mod krig, men det er ikke gældende lovgivning på nuværende tidspunkt.

Og dét er ikke godt nok, mener Julie Herdal Molbech, der har inviteret til dagens tankeeksperiment. 

-  Hvis vi tør lytte til fagligheden, så tror jeg godt på, at vi kan komme til et sted, hvor man kan tage dén beslutning, siger hun. 

DSU: Vi krænker børn på udrejsecentre

Julie Herdal Molbech møder opbakning fra Marcus Guldager, der er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Hørsholm og Fredensborg.

- Det skal være et helt basalt princip, at børns tarv altid vægtes højere end forældres forbrydelser, siger han til TV 2 Lorry.  

- Jeg tror, at på nuværende tidspunkt bliver mange børns rettigheder krænket, specielt når vi kigger på udrejsecentre, argumenterer han. Derfor vil han have sikret børnene i Grundloven. 

Også tvivl blandt fremmødte

Omvendt er man mere forbeholden i Konservativ Ungdom:

- Jeg synes ikke, det har en plads i Grundloven i dag. Men jeg synes godt, at man kan lave andre love om det her, siger Mathilde Boye Nielsen til TV 2 Lorry. 

Også Helena Jørgensen fra Enhedslisten har sin tvivl:

- Det er et interessant tankeeksperiment, men jeg ved ikke, om vi ligefrem skal have en grundlov, der dækker børn og unge og murere og sygeplejersker. 

Grundloven

Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven. Grundloven er Danmarks forfatning, dvs. den lov, der beskriver de grundlæggende regler for samfundet. 
 
Grundloven beskriver bl.a. den enkelte borgers rettigheder og pligter, f.eks. at der er ytringsfrihed, religionsfrihed og værnepligt. I grundloven står der også, at den øverste magt i Danmark skal deles mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.

Grundloven er i sin nuværende form fra den 5. juni 1953, men i sine hovedtræk går lovteksten tilbage til 1849. Den havde oprindelig 100 paragraffer, men er nu samlet i 89 paragraffer.

Kilde: ft.dk

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik