Udviklingshæmmede atleter dyster om OL-medaljer i Helsingør

Special Olympics skal gøre Helsingør til hele Danmarks sportsby - også for mennesker med udviklingshæmning.

Lene Berg ser dårligt på begge øjne. 

Hun kan ikke passe et normalt arbejde, men til gengæld kan hun både ride trav og galop. 

Hver uge møder hun derfor op på Nygaard Ridecenter for at strigle hestene og øve sig før Special Olympics, som denne sommer afholdes i Helsingør. 

SPECIAL OLYMPICS IDRÆTSFESTIVAL

Special Olympics er Danmarks største sportsbegivenhed for idrætsudøvere med udviklingshandicap.

Bliver skudt i gang fredag aften klokken 17:00 på Kulturværftet i Helsingør. Slutter søndag eftermiddag med en afslutningscermoni. 

Omkring 1.000 atleter skal dyste om medaljer i 12 idrætsgrene.

Ved afslutningsceremonien vil Parasport Danmark udtage 100 danske atleter, som skal med til Special Olympics World Games 2019 i Abu Dhabi.   

Idrætsfestivalen er for personer over 16 år med generelle indlæringsvanskeligheder eller udviklingshandicap - uanset niveau.

Kilde: Specialolympics.dk

- Jeg glæder mig til at møde andre med et handicap og dyste mod nogen på samme niveau, siger hun til TV 2 Lorry. 

En glad værtsby

Lene Berg er én blandt cirka 1.000 atleter med et udvikingshandicap, som skal dyste ved det store stævne den 25. maj.

Og i værtsbyen er man stolt over at lægge jord til arrangementet.

Faktisk fik man allerede idéen for cirka seks år siden, og Special Olympics vil ligesom tidligere begivenheder - eksempelvis 'IRONMAN 70.3 European Championship'  - blive markeret i byens centrum, ved havnen, Kulturværftet og Kronborg. 

- Vi håber, det giver god reklame for byen og fyldte hoteller - men også synlighed og forståelse for det at være et menneske med et udviklingshandicap, forklarer leder af Socialpædagogisk Udviklingscenter Louise Manstrup.

muted

Atleter skal blive en del af fællesskabet

Siden 2010 har man aktivt arbejdet for at få flere 'specielle' atleter sluset ind i Helsingørs almene sportsklubber, og Special Olympics skal være med til at markere denne særlige indsats. 

Socialpædagoger har vejledt og trænet med byens udviklingshæmmede. Man har skaffet sponsorer og taget kontakt til en lang række idrætsforeninger. 

På ridecentret er de da heller ikke i tvivl om, at Lene Berg passer godt ind, selvom hun er anderledes end de fleste:

- Hun er en del af fællesskabet på lige fod med alle andre. Jeg synes, det er en gave, at vi allesammen færdes de samme steder på lige vilkår, siger ridemakkeren Pernille Christiansen.

- Hvis ikke man har mødt mennesker med særlige udfordringer, så kan det være noget, som man er lidt bange for, uddyber hun. 

Planlagt af udøverne selv

Idrætsfestivalen vil løbe over tre dage.

Den 'specielle' olympiske ild vil under åbningen blive redet ind i byen, mens blandt andet Helsingør Ungdomsskole vil stå for sang og musik. 

Det har fodboldspilleren Casper Lithander, der også har en mild hjerneskade, været med til at planlægge, for det har været vigtigt at inddrage de mennesker, som skal deltage. 

- I eventgruppen sidder jeg sammen med politikere. Det er sjovt, og det er rigtig lærerigt. Det giver mig lidt mere selvtillid, siger han til TV 2 Lorry. 

Politikere kan faktisk godt - ifølge Casper - være meget sjove. Også selvom han nemt bliver træt, når han arbejder. 

muted

Idrætter ved special olympics

Atletik
Badminton
Boccia
Bowling
Floorball
Fodbold
Golf
Gymnastik
Hockey
Håndbold
Ridning
Svømning

Glæder sig til musik og dans

Også badmintonspilleren Pernille Hansen har været med til at planlægge arrangementet, og det har allerede været en stor oplevelse:

- Det er rigtig spændende og også lidt udfordrende, for man møder nogle fine, ældre mænd fra byrådet. De kan godt være lidt hurtige til at tale, forklarer hun TV 2 Lorry. 

Pernille skal hente den olympiske ild, når den ankommer til Helsingør Station fra Holstebro. 

Hun glæder sig til at møde spillere fra Jylland og udlandet, men også til festen lørdag aften, hvor hun blandt andet har bestemt, der skal være livemusik. 

Festival skal øge accepten i almene klubber

Mens Pernilles målsætning er at kvalificere sig til Abu Dhabi i 2019, er det byens målsætning, at alle atleter med et udviklingshandicap i fremtiden vil blive taget imod på lige fod med andre i idrætsforeningerne. 

De skal ikke forvises til træningstider midt på dagen, hvor de allerhøjest møder en pedel i forhallen, forklarer leder af Socialpædagogisk Udviklingscenter Louise Manstrup:

- Det giver jo de her mennesker rigtig meget at være med. De får træningstøj og ligner pludselig os andre. De sidder med ved bordet til afslutningsfester. De får sågar et netværk, så de også oplever at møde andre i gadebilledet, siger hun. 

muted