Syrisk flygtning med overskud: Lærer andre dansk med mad

20-årige Saleh Fallaha har på rekordtid lært at tale dansk. Nu hjælper han andre flygtninge med integrere sig. Metoden er nem - nemlig madlavning.

Foto: TV 2 Lorry

Saleh Fallaha har en mission for dagen: Han vil få alle de unge i Helsingør til at komme hinanden ved - både danskere og byens flygtninge.

- De unge skal integreres. Vi skal investere i de unge, så de kan komme i gang med en uddannelse og få et job.

Saleh Fallaha

- Jeg synes, at det er vigtigt, fordi vi har brug for at samle de unge og få dem til at snakke sammen, siger Saleh Fallaha til TV 2 Lorry.

Og i morgen skal samarbejdet mellem de unge i Helsingør altså bestå sin prøve.

Saleh Fallaha har nemlig inviteret unge, der er mellem 15 og 25 år, i Helsingør til konceptet ´Smag på Verden´.

Læs også Syrisk flygtning er dansklærer: "Jeg betaler tilbage til Danmark"

Det går ud på, at 23 flygtninge og danske unge laver mad sammen. På den måde kan flygtningene lære dansk, samtidig med, at de danske unge kan lære noget af flygtningene.

- De unge skal integreres. Vi skal investere i de unge, så de kan komme i gang med en uddannelse og få et job, siger han til TV 2 Lorry.

Integration gennem mad
Men hvordan kan stegt flæsk skabe integration? Eller syriske lammekødboller?

Det er meget vigtigt, at politikerne støtter os og ser, hvad vi laver. Det kunne være rart at fortælle politikerne, at der faktisk sker integration i Helsingør.

Saleh Fallaha

Ifølge Fallaha er madlavning en god måde at kommunikere på, selvom der mangler ord.

- De får nogle ingredienser - men ingen opskrift. De skal være kreative og finde løsningerne sammen. De skal arbejde sammen, og så kan de tale dansk samtidig, siger Saleh Fallaha.

En af tankerne bag arrangementet er at vise politikerne i Helsingør Kommune, at integration kan lykkes. Derfor har han inviteret byens politikere indenfor. Blandt andre kommer formanden for Kultur- og Turismeudvalget, Henrik Møller (A).

- Det er meget vigtigt, at politikerne støtter os og ser, hvad vi laver. Det kunne være rart at fortælle politikerne, at der faktisk sker integration i Helsingør, lyder det fra Saleh Fallaha.

Saleh Fallaha - en rollemodel
Saleh Fallaha selv er en rollemodel for de andre unge flygtninge. Han kom til Danmark for to år siden, og allerede nu mestrer han det danske sprog til UG. Han er så dygtig til dansk, at han formår at undervise andre flygtninge i dansk.

Læs også Syrisk flygtning er dansklærer: Det vælter ind med rosende ord

- Jeg synes bare, det er umuligt at leve i et land uden at kunne sproget. Man har brug for at kunne kommunikere med andre, sagde han i december til TV 2 Lorry.

Men det har krævet koncentration, flid og stædighed at komme til det punkt, hvor han er nu.

- Det var ikke nemt for mig at lære dansk. Men det lykkedes til sidst. Jeg går i gymnasiet, jeg har et arbejde, og jeg har mange venner, der hjælper mig, siger han.

Saleh Fallaha har en drøm om at blive fysiopterapeut. Han er nemlig glad for at arbejde med mennesker. Men først vil han gennemføre sin gymnasieuddannelse.

- Jeg fokuserer på min uddannelse og mit arbejde.

Arrangementet ´Smag på verden" foregår 4. februar klokken 15.00 i Helsingør Ungdomsskole.

Her kan du se Saleh Fallaha forklare, hvordan han lærer andre flygtninge dansk:

02:21

Saleh Fallaha har også undervist andre på en sprogcafe i Helsingør

Luk video

 

 

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik