SF vil udvide trawlforbud til at gælde hele Øresund

Da Folketingets fiskeriordførere onsdag drøftede løsninger på ulovligt trawlfiskeri i Øresund, var et udvidet trawlforbud også på bordet.

Efter de seneste ugers mediedækning af ulovligt trawlfiskeri på Øresund mødtes Folketingets fiskeriordførere onsdag for at drøfte, hvordan man kommer problemet til livs.

Allerede tirsdag sagde fiskeriminister Karen Ellemann til TV 2 Lorry, at hun vil se på, om man kan forbedre kontrollen. Nu foreslår SF, at man totalt forbyder trawlfiskeri i hele Øresund, også i den nordlige del, der ellers hidtil har været eneste undtagelse i trawlforbuddet fra 1932.

Området kaldes for Kilen, og det ligger nord for Ellekilde Hage og den svenske by Lerberget. Her må der trawles mere end tre sømil væk fra den danske kyst og fire sømil fra den svenske - uden for torskens gydesæson i februar og marts. 

Med et totalforbud for hele Øresund mener SF, at myndighederne får nemmere ved at kontrollere, om der trawles ulovligt.

quote Hvis man skal overvåge et område og så har nogle steder, der er undtaget fra det, gør det ikke kontrollen nemmere

Trine Torp, SF’s fiskeriordfører

- Hvis man skal overvåge et område og så har nogle steder, der er undtaget fra det, gør det ikke kontrollen nemmere. Så at vedtage et trawlforbud for hele Øresund vil både gøre kontrollen nemmere og gøre det nemmere at overholde reglerne, siger SF’s fiskeriordfører, Trine Torp.

Forslaget kommer i kølvandet på, at vi i aftes bragte dykkeroptagelser fra samme område i Øresund, hvor dyreværnsorganisationen Sea Shepherd mener at kunne dokumentere friske spor fra ulovligt trawlfiskeri. SF’s forslag får opbakning fra Alternativet.

- Som udgangspunkt er vi positive over for det. Det er klart. Det kan være svært at kontrollere, for der er jo ikke nogle fysiske grænser ud over vurderinger. Derudover må vi sige, at trawlfiskeri belaster havbunden og økosystemet. Derfor ville det være en fordel at lukke hele zonen, siger partiets fiskeriordfører Roger Matthisen.

Skepsis hos Danmarks Fiskeriforening

Foreløbig har Trine Torp udelukkende taget forslaget op med fiskeriordførerne. Hun ser dog ikke ud til at få et flertal i nettet allerede i dag. Socialdemokraterne vil afvente yderligere drøftelser, mens Dansk Folkeparti er imod.

- Det kan da være meget fristende at stoppe for trawlfiskeri i Kilen. Men vi har også en situation, hvor fiskeribranchen omkring Øresund er meget presset. Så derfor er jeg varsom med at gå ned af det spor, lyder det fra Socialdemokratiets Simon Kollerup, mens Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti siger:

quote At forbyde fiskeri her fordi der er nogen, der ikke kan finde ud af det, synes jeg grundlæggende er et forkert princip

Ib Poulsen, Fiskeriordfører for Dansk Folkeparti 

- At forbyde fiskeri her fordi der er nogen, der ikke kan finde ud af det, synes jeg grundlæggende er et forkert princip. Man skal ikke straffe andre, fordi der er nogen, der ikke kan finde ud af at fiske lovligt.

Hos Danmarks Fiskeriforening bliver forslaget heller ikke godt modtaget. Her tvivler man på, at en lukning for trawlfiskeri i Kilen vil styrke kontrollen af ulovligt fiskeri andre steder i Øresund.

- At flytte en grænse eller lukke et område fjerner jo ikke et problem. Det flytter bare grænsen for problemet. Skal man så også lukke grænsen mellem Øresund og Kattegat osv.? Det virker ikke gennemtænkt.

- Konsekvensen kan være, at hvis man tvinger fiskeriet væk fra et godt fiskeområde og ud til et sted, hvor der er mindre godt at fiske, skal man fiske meget mere for at fange den samme mængde. Så i virkeligheden vil det få en negativ miljøeffekt, siger chefbiolog ved Danmarks Fiskeriforening, Michael Andersen. 

De mange år stort set uden trawlfiskeri i Øresund har medført et havmiljø med 30 til 50 gange så mange fisk som i Kattegat. Derfor frygter Trine Torp ikke for fiskernes fremtid, hvis SF's forslag skulle blive en realitet.

- For det første er der jo andre steder at fiske end lige der. Samtidig er der jo mulighed for at omrigge en båd til andre fangstredskaber end bundtrawl. For det er et helt unikt havmiljø, der er i Øresund. At der ikke har været trawlet i så mange år har betydet, at der er en havbund fuld af liv. Også til gavn for fiskerne.

Debatten om trawlfiskeri i Øresund fortsætter den 18. april, hvor fiskeriminister Karen Ellemann er kaldt i samråd om sagen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere