Se listen: Disse skoler er bedst til at løfte eleverne

En ny opgørelse fra den borgerlig-liberale tænketank CEPOS viser, hvilke grundskoler der er bedst til at løfte elevernes karakterer.

Foto: Shutterstock / Scanpix

Fire ud af de fem skoler, der er bedst til at løfte elevernes karakterer, ligger i TV 2 Lorrys sendeområde. Det viser en ny opgørelse fra tænketanken CEPOS.

Listen er lavet med udgangspunkt i elevernes såkaldte "socioøkonomiske forudsætninger". Det betyder, at der blandt andet er taget højde for elevernes herkomst og deres forældres uddannelse og indkomst.  

Læs også Skoler hårdt ramt af fyringsrunder: "Vi håbede til det sidste"

Og i Lorrys område er det især privatskolerne, der udmærker sig og skiller sig ud fra de øvrige skoler.

Her er det nemlig Privatskolerne Atheneskolen i Gladsaxe, Krebs Skole i København, Borup Privatskole i Køge og Helsinge Realskole, der har formået at løfte eleverne i grundskolen med 1,1 på karakterskalaen - på bare ét år i skoleåret 2016-2017. 

Lidt gammeldags

På Helsinge Realskole er man stolt af den nuværende placering, og her mener de selv, at noget af forklaringen skal findes i, at der på skolen er ro og kontinuitet. Der er faste værdier, morgensang og et stærkt fokus på det faglige.

- På den måde er vi lidt gammeldags, siger skoleleder Jeppe Møller Tobberup.

- Når børnene oplever, at de lykkes i deres skole, så har de mere overskud til kammeraterne. Så det er vigtigt at sige: " Ja når man trives, så lærer man også noget. Men når man lykkes fagligt, så trives man faktisk også bedre. Tingene hænger sammen, siger Jeppe Møller Tobberup til TV 2 Lorry.

Han forklarer, hvordan skolen indgående arbejder med den enkelte elev.  

- Det er hele tiden: "Hvor er det enkelte barn?”. ”Hvad kan det enkelte barn?”. ”Hvad skal der til for at give et kærligt skub?”. ”Hvad er det, der kan motivere det enkelte barn?”. ”Hvor er det, at det enkelte barn skal have hjælp?”. ”Hvor er det, at barnet skal udfordres?”. Det er sådan nogle ting, siger skoleder Jeppe Møller Tobberup.   

Top 10 - her er de bedste skoler

Listen fra CEPOS skal læses sådan, at skoler, hvor karakteren er som forventet – i betragtning af elevernes baggrund –har undervisningseffekten 0. Hvis skolens gennemsnitlige karakter er syv, mens massen for elevernes socioøkonomiske baggrund er seks, har skolen en positiv undervisningseffekt på plus en.

Listen er rangordnet, men skoler kan have samme undervisningseffekt. Her er de første ti:

Atheneskolen, privatskole i Gladsaxe: 1,1

Helsinge Realskole, privatskole i Gribskov: 1,1

Krebs’ Skole, privatskole i København: 1,1

Borup Privatskole, Køge: 1,1

Vestbjerg Skole, folkeskole i Aalborg: 1,1

Herlev Privatskole: 1,0 

Brændegårdsskolen, folkeskole i Herning: 1.0

Midtjyllands Kristne Friskole, Privatskole i Herning: 1.0

Alminde-Viuf Fællesskole, folkeskole i Kolding: 1.0

Bakkeskolen, folkeskole i Kolding: 1.0

Kilde: Berlingske

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik