Sådan vinder du over domæne-hajerne

En snedig fyr købte det ny parti Frit Demokratis domænenavn og afpressede dem. Men domæne-hajerne kan besejres!

En lidt for snedig grafiker købte i en fart domænenavnet www. fritdemokrati.dk op, lige da Helsingør Dagblad bragte nyheden om, at der skulle stiftes et nyt parti ved navn Frit Demokrati.

Og sendte stifteren, byrådspolitiker Anders Drachmann, en mail med "forslaget" om at partiet kunne få deres domænenavn tilbage. Mod at grafikeren så fik ret til at lave alt grafisk materiale for det lille ny parti.

- Det er lige groft nok. I min verden prøver den pågældende at presse partiet til at bruge ham, men sådan bliver det ikke, forklarer Anders Drachmann til Helsingør Dagblad.

Drachmann er også advokat, og han sendte en mail af sted til manden, der beskrev sig selv som køberen af Frit Demokrati-navnet på nettet. Uden at få et svar.

- Jeg skrev til ham, at vi i Frit Demokrati ikke havde nogle penge til at betale for den slags. Og jeg foreslog, at han overdrog domænenavnet til partiet. Vi skulle nok betale de dokumenterede udgifter, han måtte have haft på det. Men det reagerede manden ikke på. Så skrev vi til  Klagenævnet for Domænenavne, og så var den sag løst, fortæller Drachmann.

Klagerne vinder de fleste sager

Man skal have en interesse  i et bestemt navn på nettet for at kunne bruge det . Og har man det - så kan man klage til nævnet.

-Hvis en anden har købt et domænenavn med dit navn, uden at have en interesse i det, så kan vi afgøre at du har ret til navnet, siger Clement Salung Petersen, sekretariatschef i Klagenævnet for Domænenavne. Det koster 500,- kr. at klage for erhvervsdrivende og 160,- kr. for private.

- Og vinder du sagen, så får du dine penge tilbage, siger Clement Salung Petersen til TV 2 Lorry i dag.

Men nogen gange vinder klageren ikke.  Det gjaldt for eksempel en sag om navnet sexolog.dk. Her ville en praktiserende sexolog have domænenavnet www.sexolog.dk. Men i sagen  om netop det navn fik klageren ikke ret. Den virksomhed, der havde købt navnet først, uddanner sexologer. Og da domænenavnet ikke krænker nogen, kunne den sexolog, der klagede, ikke få ret. Her faldt klagen altså ikke ud til fordel for klagedren.

I 2016 blev der truffet afgørelse i 173 sager og her faldt næsten 2/3 af sagerne ud til fordel for dem, der klagede. I 82 sager vandt  klageren. I 61 sager vandt den, der blev klaget over.

Domæne-hajen tabte

I sagen fra Helsingør, var det nok at sende klagen ind, siger Anders Drachmann til TV 2 Lorry. - Jeg sendte den til nævnet med en kopi til fyren. så opgav han og gav os domæne-navnet.

Det er vigtigt at man klager, mener advokaten og byrådspolitikeren:

- Efter, at der for nogle år siden, var folk, som registrerede domænenavne i flæng, er det blevet sådan, at man faktisk ikke kan stjæle domænenavnet. Så retten til Frit Demokrati.dk er partiets. Når navnet er taget i brug, så behøver man ikke at være så bekymret, siger Anders Drachmann.

TV 2 Lorry har været i forbindelse med den mand, der først registrerede Frit Demokratis domænenavn. Han siger, at han på ingen måde er en domænehaj og fastholder, at han alene registreede navnet for at undgå, at rigtige domænehajer kom på banen og, når han tilbød at hjælpe med grafiske løsninger, var det af ren og skær hjælpsomhed. Siger han - og mener, at sagen er misforstået af Frit Demokrati.

-Sagen er kørt helt af sporet lyder det fra manden, der ikke ønsker at få sit navn frem.

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

krydstogtskib

Overborgmester og kulturborgmester uenige om antallet af krydstogtskibe

turister i nyhavn

Her er planen der skal redde turismen i København

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere