Politisk strid om udskældt ghetto: Partier vil hive minister ind i sagen

Der er politisk uenighed om hvordan man får boligområdet Nøjsomhed i Helsingør væk fra ghettolisten. Politikerne skal nu drøfte om de skal bede boligministeren om en dispensation.

Boligområdet Nøjsomhed i Helsingør opfylder alle kriterier, for at være på ghettolisten. Men nu vil flere partier have fjernet bebyggelsen fra listen for at undgå tvangsflytninger. Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

96 familier fra det almene boligområde Nøjsomhed i Helsingør fik fornylig at vide, at de inden udgangen af 2021 skal finde et andet sted at bo.

De bliver simpelthen tvangsflyttet fra deres hjem. 

Den måde, som boligselskabet i samarbejde med Helsingør Kommune, har valgt at løse det på. Med tvangsflytninger. Det er en ualmindelig dårlig løsning.

Allan Berg Mortensen, byrådsmedlem, Helsingør, Enhedslisten

Beboernes boligselskab, Boliggården, ønsker nemlig at fjerne bebyggelsen fra Boligministeriets forhadte ghettoliste.

Derfor vil boligselskabet med en helhedsplan gennemføre en storstilet renovering, som betyder, at syv opgange tømmes for beboere og laves om til attraktive såkaldte tilgængelighedsboliger for folk over 50 år med arbejde.

Læs også De skal tvangsflyttes fra deres hjem: "Det er jo ikke os, der er problemet!"

På den måde håber boligselskabet at kunne ændre beboersammensætningen og dermed fjerne ghettostemplet. 

Boligområdet opfylder i øjeblikket alle ghettolistens kriterier. For mange arbejdsløse. For mange med ikke vestlig baggrund. For mange dømte kriminelle. Lavt uddannelsesniveau og lave indkomster. 

06:38

Boligselskab vil af med ghettostatus.

Luk video

Et alternativ til tvangsflytninger?

Men flere partier i Hesingør Byråd ønsker nu en alternativ løsning til boligselskabets helhedsplan. Et forsøg på at forhindre at omkring 300 mennesker skal tvangsflyttes.

- Der er rigtig mange måde at løse det her ghettoproblem på. Den måde, som boligselskabet i samarbejde med Helsingør Kommune, har valgt at løse det på med tvangsflytninger, er en ualmindelig dårlig løsning. Det har alt for store menneskelige omkostninger, siger Enhedslistens medlem af Helsingørs By-, Plan- og Teknikudvalget, Allan Berg Mortensen til TV 2 Lorry.

Lisbeth Møller Jensen har boet i Nøjsomhed og forstår ikke hvorfor boligområdet er placeret på ghettolisten. For hun føler sig helt tryg. Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

Hvis boligområdet ikke inden udgangen af 2021 har vristet sig fri af ghettolisten, vil det få store konsekvenser. For så bliver boligselskabet tvunget til enten at rive 60 procent af familieboligerne ned eller sælge dem.

Enhedslisten har dog et forslag, som de håber kan redde de 96 berørte familier. Et forslag, som får opbakning fra tre andre partier i byrådet. De Radikale, SF og den lokale liste, Lokaldemokraterne.

- Lige nu skal der være 1000 beboere i et boligområde, hvis det skal kunne få et ghettostempel. Nøjsomhed har kun lige netop 1000 beboere. Derfor vil vi bede boligminister Kaare Dybvad (S) om en dispensation, fordi ifølge den oprindelig politiske aftale, der fremgår det, at boligkomplekser uden for de store byer, skal have mulighed for at få en dispensation, siger Allan Berg Mortensen.

Uenighed i byrådet

Forslaget skal drøftes i byrådet på mandag. Det er dog langt fra alle partier i byrådet, som støtter op om Enhedslistens forslag. Venstre og Dansk Folkeparti afviser blankt idéen, og den konservative borgmester, Benedikte Kiær, finder nærmest forslaget fornærmende.

- Vi er enige om i byrådet at bede om lidt ekstra tid til at få Nøjsomhed af ghettolisten. Men at tro, at man bare kan gå imod det som et kæmpestort flertal i Folketinget har besluttet. Nemlig ghettoplanen. At bede om at blive pillet af listen, det er et forslag, som efter min mening, er helt på månen, siger de konservatives borgmester Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.

Tungen på vægtskålen  

Socialdemokraterne er det eneste parti, som ikke ønsker at tilkendegive, hvad de synes om forslaget om en dispensation. Partiet kan afgøre om forslaget bliver til noget eller ej, da deres stemmer vil bestemme om flertallet rykker sig til højre eller venstre fra midten. 

Partiets ordfører på området, Claus Christoffersen, siger, at byrådsgruppen holder møde fredag aften, hvor de vil drøfte forslaget. Men de vil ikke melde ud nu, hvordan de vil stemme til byrådsmødet på mandag.

Hvis boligselskabets helhedsplan gennemføres vil tvangsflytningerne blive effektueret. Det er planen, at beboerne varsles i begyndelsen af 2020. De første beboere skal flytte i løbet af sommeren 2020. Det er endnu uvist, hvor de skal flytte hen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik