Politiker revser færre udrykningssteder: Yderområder svigtes

Nordsjællands Politi vil sløjfe flere lokalstationer som udrykningssteder. - Forslag helt på månen, lyder kritikken fra folketingspolitiker Marlene Harpsøe.

Marlene Harpsøe retter skarp kritik af Nordsjællands Politis planer om at fjerne udrykningssteder Foto: Henning Bagger / Scanpix

Nordsjællands Politi skal effektiviseres.

Sådan lyder det i et nyt forslag, hvor politiet lægger op til at nedlægge politistationer i Helsingør og Frederikssund som udrykningssteder fra sommeren 2018.

Politiets forslag om at lukke Helsingør og Frederikssund som udrykningssteder er helt på månen

Marlene Harpsøe, MF, Dansk Folkep.

Forslaget har dog mødt skarp kritik fra de to kommuners borgmestre, og nu melder endnu en politiker sig ind i kampen.

Det skyldes Rigspolitiets opgørelse over antallet af udrykninger i Nordsjælland i 2017, som Frederiksborg Amts Avis er i besiddelse af. Tallene taler nemlig ifølge folketingspolitiker for Dansk Folkeparti, Marlene Harpsøe, sit klare sprog. 

Læs også To byer mister udkørende politi: Nu lander sagen hos minister

- Udrykningstallene bekræfter mig i, at politiets forslag om at lukke Helsingør og Frederikssund som udrykningssteder er helt på månen, siger hun til Frederiksborg Amts Avis og tilføjer:

- Det ser rigtig slemt ud for borgernes mulighed for at få hurtig hjælp af politiet, hvis politiets forslag bliver til virkelighed.

Siden forslaget kom frem i december, har hun stillet en række spørgsmål til justitsminister Søren Pape, Kons., om sagen. 

Læs også Centerchef afviser overvågning af byrådspolitikere

Ifølge Nordsjællands Politis udrykningstal fra januar 2017 til primo december 2017 har der været brug for politiassistance hele 3891 gange i Frederikssund Kommune og nabokommunen Halsnæs.

Med politiets nye zoneinddeling og færre udrykningssteder frygter Marlene Harpsøe, at borgerne vil mærke en markant seviceforringelse og alt for lange responstider - særligt i de kommuner, hvor udrykningsstedet bliver nedlagt.

fakta: udrykninger i Nordsjællands politi jan. til primo dec. 2017

 • Helsingør: 4.452
 • Hillerød: 3.467
 • Gentofte: 3.378
 • Lyngby-Taarbæk: 2.563
 • Frederikssund: 2.217
 • Rudersdal: 2.028
 • Gribskov: 1.887
 • Halsnæs: 1.674
 • Fredensborg: 1.673
 • Furesø: 1.427
 • Egedal: 1.170
 • Hørsholm: 1.123
 • Allerød: 1.066
 • Ukendt/uden for politikredsen: 154

Antal udrykninger i alt for Nordsjællands Politi: 28.279

Kilde: Rigspolitiet

Læs også To byer mister udkørende politi: Tillidsmand frygter for service

Politidirektør: Urimeligt lighedstegn

Politidirektør for Nordsjællands Politi, Jens-Christian Bülow, mener dog ikke, at der kan sættes lighedstegn mellem responstider og antallet af udrykningssteder.

- Antallet og placeringen af patruljerne styres af Vagtcentralen på grundlag af analyser og erfaringer med, hvor patruljeopgaverne typisk opstår samt det aktuelle hændelsesbillede, siger han og uddyber:

- Det vil for eksempel sige, at der er flere patruljer omkring Helsingør en fredag aften end på andre tidspunkter af ugen. Sådan vil det også grundlæggende være med en ny organisering af kredsen, eventuelt med færre udrykningssteder.

De kommer ikke til at kende de banditter, der render rundt i de pågældende områder

Marlene Harpsøe, MF, Dansk Folkep.

Politidirektørens ord er dog ikke nok til at berolige Marlene Harpsøe, der mener, at der generelt er for få patruljevogne, der dækker Nordsjælland.

Desuden frygter hun, at den nye centralisering vil mindske det lokale kendskab for betjentene.

- De kommer ikke til at kende de banditter, der render rundt i de pågældende områder, siger hun til Frederiksborg Amts Avis.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik