Øresundsakvariet er reddet: Fik beskeden midt i julefrokosten

Øresundsakvariet i Helsingør har aldrig før fået statsstøtte, men nu kan de se frem til et par millioner, der redder stedet fra lukning.

- Vi er meget taknemmelige for, at det kan lade sig gøre.

quote Jeg kan love for, at der blev hylet og skreget.

Akvariechef Jens Peder Jeppesen

Sådan lyder det fra akvariechef, Jens Peder Jeppesen, efter at det i fredags blev kendt, at Øresundsakvariet i Helsingør bliver tildelt to millioner kroner i støtte fra staten i forbindelse med finansloven.

Jens Peder Jeppesen kunne tidligere på året registrere, at underskuddet bare ville blive med at vokse, så de røde tal på bundlinjen i 2019 ville runde fire millioner kroner.

Og med tanke på den dårlige økonomi frygtede man derfor, at Københavns Universitet, som Øresundsakvariet hører under, ville lukke stedet.

Frygten ser dog ud til nu at være overstået, men først skal finansloven endeligt besluttes, før Øresundsakvariet kan modtage den hårdt tiltrængte statsstøtte, så de kan fortsætte med at formidle om det rige dyre- og planteliv i Øresund.

- Det er jo et stort skridt på vejen, og vi kan ikke gøre andet end at holde vejret, til forslaget er stemt endeligt igennem, siger akvariechef Jens Peder Jeppesen til TV 2 Lorry.

Hylede og skreg

Fredag var han og medarbejderne fra Øresundsakvariet samlet til julefrokost, og humøret – samt alkoholpromillerne - steg hurtigt et nøk, da de fik beskeden.

- Jeg kan love for, at der blev hylet og skreget - og der blev drukket nogle ekstra flasker champagne, for at fejre den glædelige nyhed. Det var virkelig en forløsning, fortæller Jens Peder Jeppesen.

Øresundsakvariet er ejet af København Universitet, og derfor har de gennem årene ikke kunnet søge årlig statsstøtte på linje med de øvrige zoologiske haver og museer rundt om i landet, da man skal være selvejende. Derfor har Øresundsakvariet altid været dybt afhængige af betalende gæster for at få det til at løbe rundt.

Men det har i realiteten aldrig rigtig kunnet lade sig gøre, siger akvariechefen.

Selvom Københavns Universitet betaler husleje, el og vand, så har de tunge udgifter til løn og drift hidtil ikke hængt sammen med indtægterne for det populære akvarium, som ellers havde over 40.000 gæster sidste år. 

Kort nyt

Medarbejdere vil give deres halve arm

- I de 20 år, jeg har været ansat, har jeg og Øresundsakvariet været så heldige at have så sindssygt engagerede medarbejdere, som har villet give deres halve arm for at få det til at køre rundt. Men nu skal vi først og fremmest have afdraget på vores gæld.

- Det er selvfølgelig ikke fordi to millioner kroner er så meget, men for os er det. Vi kan ikke ansætte 10 nye medarbejdere for de penge, men vi har nogle udviklingsplaner og så hjælper det til at få vores hverdag til at hænge sammen, så vi fortsat kan åbne dørene op for de 40 til 50.000 betalende gæster og op mod 12.000 besøgende skoleelever vi har om året, siger Jens Peder Jeppesen.

Små udgifter ryger i baggrunden

De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, har det seneste halve år gået forrest i kampen for at bevare Øresundsakvariet, og det er de Konservative der huskede at få sendt de to millioner afsted mod Nordsjælland.

- Når man forhandler en finanslov, har man at gøre med et budget på omkring svimlende 1.100 milliarder kroner. De store linjer gør, at fokus ofte er på de store milliardudgifter. De mindre udgifter ryger desværre ofte i baggrunden, og millioner kan virke som småbeløb. Men for Øresundsakvariet er to millioner kroner om året ikke et lille beløb – for det betyder, at stedet kan overleve, udtaler Mette Abildgaard


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik