Ondt i ryggen og ingen kontrakt: Jobpatruljen hjælper unge fritidsjobbere

Som ung og ny på arbejdsmarkedet kan der være mange faldgruber. Jobpatruljen forsøger derfor at hjælpe dem.

- Vi kommer fra jobpatruljen. Kender I det?

Sådan lød spørgsmålet til unge fritidsjobbere i Prøvstenscentret i Helsingør onsdag.

Frederik Brøndahl Enevoldsen er lokalkoordinator i Jobpatruljen Hovedstaden.
Frederik Brøndahl Enevoldsen er lokalkoordinator i Jobpatruljen Hovedstaden.
Foto: TV 2 Lorry

Mange unge ved alt for lidt om, hvilke rettigheder de har på arbejdsmarkedet. Fagbevægelsens Jobpatrulje tager derfor i disse dage ud for at kontrollere de unges arbejdsforhold. Både dem, som har et fast fritidsjob, men også dem, der bare har et job her henover sommeren.

- Vi oplever en øget interesse for, hvad de egentlig har ret til, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Og også en interesse for, hvad deres venner tjener i butikken ved siden af, fortæller Frederik Brøndahl Enevoldsen, der er lokalkoordinator i Jobpatruljen Hovedstaden, og fortsætter:

JOBPATRULJEN

- Jeg har også oplevet, at nogle, jeg har besøgt sidste år, har sagt, at de fik hørt sig frem til, at deres kollegaer i en anden butik, der var magen til deres egen, tjente flere penge end de selv gjorde og fik flere penge i tillæg. Og det er så blevet ændret siden hen, fordi de netop er begyndt at snakke om deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

Skal både hjælpe unge og arbejdsgivere

Oplever de overtrædelser bliver disse rapporteret. Brud på overenskomster indberettes til den pågældende fagforening. Og lovbrud meldes direkte til myndighederne - f.eks arbejdstilsynet, men i sjældne tilfælde også politiet.

Det er dog ikke meningen, at Jobpatruljen skal være en "os mod dem"-kampagne over for arbejdsgiverne, understreger Frederik Brøndahl Enevoldsen:

- Det handler om, at vi gerne vil oplyse de unge, men vi vil bestemt også oplyse arbejdsgiverne om, hvordan de unge skal behandles, så de heller ikke står med håret i postkassen lige pludselig.

Årets jobpatrulje i Nordsjælland har været igang siden mandag, og resultaterne er endnu ikke gjort op. Men generelt lyder Frederik Brøndahl Enevoldsens vurdering, at:

- Heldigvis går det bedre år for år. Både i Helsingør, men også i resten af landet. 

 På Jobpatruljens hjemmeside kan du læse alle reglerne for unge i job - KLIK HER.

Jobpatruljen kommer rundt omkring. Her er de på besøg i Harald Nyborg.
Jobpatruljen kommer rundt omkring. Her er de på besøg i Harald Nyborg.
Foto: TV 2 Lorry