Nu er der livreddere på disse seks strande - men ingen på resten af kysten

Seks strande i Nordsjælland har nu livreddere, der kan passe på de badende. Men på resten af kysten går der næsten en måned, inden livredderne sidder i tårnene.

Det ekstremt gode sommervejr kom ekstraordinært tidligt i år.

quote Det giver mig en ro at vide, vi har gjort vores bedste. For gud forbyde, at der sker noget alvorligt, og vi sidder derhjemme og venter på den 23. juni.

John Mogensen, chef for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste

Det betyder, at strandene har været væsentligt mere besøgte, end man er vant til så tidligt på året.

Til gengæld har de badende måtte klare sig uden livreddere til at passe på sig.

Trygfonden, der blandt andet står for livreddere på store, velbesøgte strande såsom Bellevue nord for København og strandene langs Køge Bugt, rykker først ud den 29. juni, mens Team Bade, der blandt andet står for livreddere på Amager Strand, først sætter livreddere ud den 23. juni. 

Fem gode baderåd

I Nordsjælland har man ekstraordinært sat livreddere på seks udvalgte strande fra i dag lørdag den 2. juni og alle weekender frem til sommerferien, selvom livredderne normalt først er ude på strandene den 23. juni.

- Det giver mig en ro, at vi har gjort vores bedste. For gud forbyde, at der sker noget alvorligt, og vi sidder derhjemme og venter på den 23. juni, siger John Mogensen, der er chef for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste.

Lørdag når temperaturen måske op på 30 grader, og John Mogensen fortæller, at der allerede er omkring 6.000 mennesker på Hornbæk Strand.

Man har sat livreddere ud på strandene i Hornbæk, Tisvilde, Liseleje, Dronningemølle, Hundested og Espergærde. Derudover dækker Trygfondens livreddere de københavnske havnebade allerede nu. 

Flere falske alarmer

Grunden til, at det kan lade sig gøre, at der livreddere på udvalgte strande i Nordsjælland, er, at politikerne i Halsnæs, Gribskov og Helsingør sidste år besluttede at lægge penge til side, så de havde mulighed for at dække strandene i weekenderne op til sommerferien i tilfælde af godt vejr.

Og det er netop det, der er sket i år.

Så varmt er badevandet: 

John Mogensen fortæller, at der allerede har været nogle episoder på strandene - men der er heldigvis ikke sket noget alvorligt.

- Der var fire drenge, der drev til søs på en tømmerflåde, der skulle reddes ind, og så har vi fået mange falske alarmer, hvor folk finder tøj på stranden, men ikke kan se nogen i vandet. Så er det en logisk konklussion at tro, at folk er druknet, men vi har heldigvis ikke haft nogle alvorlige episoder, siger John Mogensen.

Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste har indtil nu brugt forårsdagene på at undervise 5.000 børn i sikkerhed ved vandet.

Indtil den 23. juni har han ti mand på arbejde på de seks strande i weekenden, men når badesæsonen rigtigt går i gang, kommer der til at være 28 livreddere på arbejde hver dag. 

"Hvis jeg kunne trylle..."

John Mogensen mener ikke, at det er uforsvarligt, at der ikke har været livreddere på stranden indtil nu - eller at der stadig ikke er livreddere på resten af kysten.

- Det er ikke en skal-opgave, men en kan-opgave. Det er ikke nødvendigvis farligt at bade, man skal bare tænke sig om. Lige så snart, der er pålandsvind, skal man snakke med de lokale og holde sig væk fra bølgebrydere, hvor der kan opstå hestehuller, siger han.

quote Og kunne jeg trylle, så ville jeg selvfølgelig gerne trylle livreddere ud på alle vores strande. Men man kan desværre ikke tilrettelægge sådan en stor indsats efter det danske vejr.

René Højer, programchef ved Trygfonden

Et hestehul er et hul i en revle, hvor der dannes en kraftig udadgående strøm, der kan hive badende ud på dybt vand.

- Men det handler jo om, hvad der er penge til. Vi er heldige, at vores politikere har givet os mulighed for fleksibilitet, siger John Mogensen.

TV 2 Lorry talte i sidste uge med René Højer, der er programchef ved Trygfonden og har ansvaret for aktiviteter inden for vandsikkerhed. Han fortæller, at det handler om ressourcer. 

- Når vejret bliver godt, som det har været her i maj, er det jo fantastisk. Og kunne jeg trylle, så ville jeg selvfølgelig gerne trylle livreddere ud på alle vores strande. Men man kan desværre ikke tilrettelægge sådan en stor indsats efter det danske vejr, siger René Højer.

Her kan du se, hvornår der er livreddere på din lokale strand.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere